Poliklinika Sinteza

O smanjenju grudi

Prevelike grudi u mnogih su žena i estetski i funkcionalni problem. Osim što mogu dovesti do nezadovoljstva vlastitim izgledom, prevelik volumen i težina grudi često uzrokuju poteškoće pri obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kronične bolove u vratu i leđima i dr. Smanjenje grudi zahvat je kojim se postižu manje i lakše grudi ljepšega oblika te rješavaju funkcionalni problemi koji narušavaju kvalitetu života.

Što je smanjenje grudi?

Smanjenje grudi ili redukcijska mamoplastika kirurški je zahvat kojim se iz grudi odstranjuje dio žljezdanoga i masnoga tkiva te višak kože radi smanjenja volumena i preoblikovanja grudi. Zahvatom se i repozicioniraju bradavice na viši položaj te korigiraju areole (tamnija koža oko bradavica) postoji li nezadovoljstvo njihovom veličinom. Budući da je u prevelikih grudi često prisutan i problem previše spuštenih grudi, u sklopu smanjenja grudi moguće je obaviti i podizanje grudi ili mastopeksiju, kojim se grudi podižu i dodatno učvršćuju.

Tko su kandidati za smanjenje grudi?

Smanjenje grudi zahvat je koji se izvodi iz estetskih i iz funkcionalnih razloga. Osim što mogu biti razlog nezadovoljstva vlastitim izgledom, prevelike grudi zbog svoje težine i obujma mogu osobu ograničavati u fizičkim aktivnostima (sport, tjelovježba) te uzrokovati niz tegoba.

Kandidati su za smanjenje grudi žene koje imaju:

 • kronične bolove u vratu, ramenima i leđima
 • poteškoće tijekom fizičkih aktivnosti, poput bavljenja sportom ili tjelovježbe
 • nelagodu tijekom spavanja i disanja
 • tragove od nošenja grudnjaka u području naramenica
 • česte iritacije kože i javljanje osipa u području ispod grudi
 • poteškoće pri kupnji odgovarajućega grudnjaka i odjeće
 • problem sa samopouzdanjem zbog izgleda i veličine svojih grudi

Iako kandidati za zahvat mogu biti odrasle žene svih dobnih skupina, valja napomenuti da se trajniji rezultati očekuju u onih koje više ne planiraju trudnoću. Budući da se tijekom trudnoće i dojenja grudima prirodno povećava volumen, moguće je da se nakon tih stanja djelomično izgube rezultati operacije.

Za procjenu toga jeste li kandidat za smanjenje grudi u našoj Poliklinici možete očekivati individualan pristup pri kojem uzimamo u obzir vaše moguće tegobe, veličinu i izgled grudi te cilj koji želite postići zahvatom. Ponekad je uz smanjenje grudi optimalno rješenje i njihovo podizanje, ako postoji problem spuštenih dojki, ili umetanje implantata u sklopu redukcije ako se, uz smanjenje težine grudi, želi postići ljepši oblik te punoća u gornjem dijelu.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Tijek zahvata

Smanjenje grudi traje oko 3 sata i izvodi se u općoj anesteziji, što znači da ste u stanju bez svijesti i bez ikakvih podražaja na bol. Nakon uvođenja u anesteziju kirurg radi rezove u području bradavica te okomito prema donjem dijelu dojke. U Poliklinici Sinteza primjenjujemo najmoderniju tehniku kratkoga vertikalnog reza umjesto klasičnoga reza u obliku obrnutoga „T”, čime minimaliziramo ožiljke i njihovu vidljivost. Nakon toga slijedi uklanjanje žljezdanoga i masnoga tkiva i viška kože te korekcija položaja bradavice. Ako je potrebno, postavljaju se mali kirurški drenovi radi uklanjanja viška tekućine, koji se vade sljedeći dan. Rezovi se zatvaraju šavima i na grudi se postavlja elastični zavoj.

Rizici smanjenja grudi

Rijetke komplikacije koje se mogu javiti odmah nakon zahvata obično su povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem i oticanjem ili infekcijom.

Ostali rizici nakon smanjenja grudi uključuju:

 • moguće poteškoće s dojenjem
 • asimetriju dojki s obzirom na veličinu ili oblik
 • gubitak osjeta u području bradavica
 • hipertrofiju ožiljaka

Priprema za smanjenje grudi

Prije zahvata potrebno je sljedeće:

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG i pregled anesteziologa
 • tuširanje antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata
 • ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata
 • skidanje nakita i uklanjanje laka s noktiju na rukama i nogama prije zahvata

Preporuča se prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) i nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata, kao i prestanak pušenja 6 tjedana prije zahvata.

Prije smanjenja grudi valja napraviti i kontrolni pregled grudi mamografijom.

Oporavak od smanjenja grudi

Oporavak od smanjenja grudi relativno je brz i očekuje se povratak svakodnevnim aktivnostima nakon 7 – 10 dana. Od većih napora i fizičkih aktivnosti potrebno je suzdržavati se 6 tjedana.

Postoperativni stezni grudnjak nosi se mjesec dana nakon zahvata radi potpore grudima i smanjenja oticanja.

Nakon smanjenja grudi brzo je vidljivo olakšanje što se tiče veličine i težine grudi, no konačni i potpuni rezultati očekuju se nakon nekoliko mjeseci, koliko je potrebno da otekline u potpunosti splasnu.

Cijena smanjenja grudi

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se