Poliklinika Sinteza

Ultrazvuk žlijezda slinovnica

Što je ultrazvuk žlijezda slinovnica?

Ultrazvuk žlijezda slinovnica je dijagnostički postupak koji se koristi za pregledavanje žlijezda slinovnica pomoću ultrazvučnih valova. Ovaj postupak omogućuje liječnicima da procijene veličinu, oblik, strukturu i funkciju žlijezda slinovnica.

Obično se izvodi pomoću uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku, koji koristi visokofrekventne zvučne valove za prikazivanje slike unutar tijela. Postupak je neinvazivan i bezbolan te ne zahtijeva nikakvu pripremu pacijenta.

Ultrazvuk žlijezda slinovnica može se koristiti za dijagnosticiranje različitih stanja, uključujući upale, infekcije, kamenje u žlijezdama slinovnicama, ciste i tumore. Također se može koristiti za praćenje tijeka bolesti i učinkovitosti liječenja.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što su žlijezde slinovnice?

Žlijezde slinovnice (lat. glandulae salivariae) egzokrilne su probavne žlijezde koje se nalaze oko usne šupljine i ždrijela. Proizvode slinu te je izlučuju u usta. Slina se u usnoj šupljini konstantno izlučuje u manjim količinama kako bi šupljina ostala vlažna, a za vrijeme jela izlučuje se u većim količinama kako bi olakšale daljnji transport i započele kemijsku probavu hrane. U usnoj šupljini postoje tri velike slinovnice:

  • Podušna žlijezda (parotidna žlijezda ili parotida), nalazi se ispod i ispred uške, te parotidnim kanalom odvodi slinu u usta s gornje strane.
  • Podčeljusna (submandibularna), žlijezda ispod donje čeljusti, izlučuje putem izvodnog kanala na dnu usne šupljine.
  • Podjezična (ili sublingvalna), koja se nalazi ispod jezika a djeluje s donje strane usta.

Osim vlaženja usne šupljine, funkcija žlijezda slinovnica jest lučenje enzima amilaze (također zvanog ptijalin) i podmazivanje jednjaka kako bi hrana dospjela do želuca.

Tko su kandidati za ultrazvuk žlijezda slinovnica?

Ako imate simptome poput oticanja ili bolova u području žlijezda slinovnica, važno je potražiti savjet liječnika koji će procijeniti potrebu za ultrazvukom žlijezda slinovnica ili drugim dijagnostičkim postupcima.

Ultrazvuk je jednostavna i neinvazivna metoda, neškodljiva za bolesnika, razmjerno je jednostavna i pruža mogućnost da se pregled ponovi. Omogućuje brz uvid u morfologiju žlijezda slinovnica.

Priprema za ultrazvuk žlijezda slinovnica

Općenito, za ultrazvuk žlijezda slinovnica nije potrebna posebna priprema. Međutim, prije samog pregleda, važno je obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje trenutno uzimate i o bilo kojim zdravstvenim stanjima koja imate.

Također, kako bi se dobila što bolja slika, potrebno je da područje žlijezda slinovnica bude što manje natečeno. Stoga, ako imate problema s oticanjem, možda će biti korisno smanjiti unos soli u prehrani i piti dovoljno tekućine kako biste održali hidrataciju tijela. Također, izbjegavajte jesti i piti nekoliko sati prije pregleda kako biste osigurali da su žlijezde slinovnice u mirnom stanju.

Prije pregleda, možda ćete trebati skinuti nakit i ostale metalne predmete na području tijela koje se pregledava, kao i odjenuti odjeću koju vam može dati zdravstveni djelatnik za vrijeme pregleda.

Općenito, nema potrebe za bilo kakvom posebnom pripremom ili ograničenjima prehrane prije ultrazvuka žlijezda slinovnica, no važno je slijediti upute liječnika ili zdravstvenog djelatnika kako bi se osigurala najbolja moguća slika i dijagnostička točnost.

Kako izgleda ultrazvuk žlijezda slinovnica?

Ultrazvuk žlijezda slinovnica je neinvazivni medicinski postupak koji se koristi za vizualizaciju i procjenu stanja žlijezda slinovnica pomoću zvukovnih valova visoke frekvencije.

Obično se izvodi uz pomoć male, ručne sonde koja se nježno stavlja na kožu iznad žlijezda slinovnica. Tijekom postupka, sonda se koristi za emitiranje zvučnih valova kroz kožu, koji se zatim odbijaju od žlijezda slinovnica i vraćaju natrag u sondu.

Ultrazvuk omogućuje vizualizaciju strukture žlijezda slinovnica, kao i procjenu bilo kakvih promjena u njihovom obliku, veličini ili teksturi. Uobičajeno se koristi za dijagnosticiranje problema poput kamenaca u žlijezdama slinovnicama, tumora, upala ili drugih abnormalnosti.

Ovo je siguran i neinvazivan postupak koji obično traje oko 15-30 minuta. Nakon postupka, možda ćete dobiti detaljan izvještaj o stanju vaših žlijezda slinovnica, koji će vam pomoći u daljnjem liječenju.

Cijena ultrazvuka žlijezda slinovnica

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Irena Ivković, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o irena-ivkovic-dr-med

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se