Poliklinika Sinteza

Magnetska rezonanca kralježnice

Magnetna rezonanca kralježnice

Magnetska rezonanca (MR) kralježnice neinvazivna je i potpuno sigurna radiološka metoda koja se ne koristi ionizirajućim zračenjem, a daje detaljan slikovni prikaz anatomije kralježnice i okolnih struktura. MR je zbog svoje osjetljivosti pri oslikavanju mekih tkiva od iznimne vrijednosti za dijagnostiku i diferenciranje poremećaja leđne moždine, hernijacije diskova i uklještenja živaca, kao i posljedica traumatskih ozljeda te degenerativnih promjena kralježnice. Upotreba kontrastnoga sredstva dodatno pojačava osjetljivost pretrage.

Što je magnetska rezonanca (MR) kralježnice?

Magnetska rezonanca kralježnice neinvazivna je tehnologija snimanja koja daje jasan i detaljan slikovni prikaz kralježnice i okolnih tkiva te je najosjetljivija radiološka metoda za pregled anatomije i dijagnostiku bolesti kralježnice. Magnetska rezonanca koristi se jakim magnetskim poljem i elektromagnetskim valovima koji utječu na promjenu položaja protona u tkivima u odnosu na magnetsko polje. Pri vraćanju protona u početni položaj djelovanjem radiovalova oslobađa se energija tj. signali pomoću kojih se u konačnici u računalu dobiva slika kralježnice. Različite vrste tkiva na snimci MR-a mogu se razlikovati na temelju svojih magnetskih svojstava, odnosno jačini signala koje odašilju.

Iskoristite 10% POPUSTA!

NARUČITE SE

Kome je potreban MR kralježnice?

Kralježnica je građena od 33 kralježaka podijeljenih u pet dijelova: vratna (cervikalna), prsna (torakalna), lumbalna, sakralna kralježnica te trtica. Uobičajena indikacija za MR kralježnice jest pojava bola u jednome od tih dijelova (s mogućnošću širenja u područje nogu ili ruku) koji traje duže od nekoliko tjedana unatoč konzervativnom liječenju ili se s vremenom pogoršava.

Trnjenje, žarenje i sijevajući bolovi, koji ukazuju na moguću hernijaciju diska i uklještenje živca (npr. lumboishijalgija, poznata kao išijas), mogu biti indikacija za MR.

Magnetska rezonanca kralježnice potrebna je i kada postoji sumnja na kompresiju leđne moždine koju mogu uzrokovati traumatski događaji (npr. padovi i nesreće), tumori ili hematomi te degenerativne promjene povezane sa starenjem (osteofitoza, spondiloza). Simptomi koji upućuju na moguće postojanje takve patologije sljedeći su:

 • radikularna bol (bol u korijenu živca)
 • oslabljeni (hiporefleksija) ili pretjerani refleksi (hiperrefleksija)
 • mišićna slabost
 • gubitak tonusa sfinktera (očituje se u disfunkciji mokraćnoga mjehura i crijeva)
 • gubitak motornih funkcija ili osjeta

U slučaju traumatskih događaja MR kralježnice indicira se kako bi se ustanovile moguće ozljede kosti, diskova, ligamenata ili leđne moždine.

MR kralježnice potreban je i za planiranje operativnih zahvata na kralježnici (npr. dekompresija živca), kao i nakon zahvata za praćenje stanja.

MR kralježnice omogućuje bržu i precizniju dijagnostiku urođenih (kongenitalnih) malformacija kralježnice, zbog čega je od iznimne važnosti za njihovo uspješno liječenje.

Što pokazuje MR kralježnice?

MR-om kralježnice otkrivaju se urođene i stečene abnormalnosti struktura kralježnice i leđne moždine, ozljede nastale uslijed traumatskih događaja te ostale patološke promjene uzrokovane starenjem ili bolešću. Za razliku od ostalih radioloških metoda kojima nije moguće tako jasno prikazati meka tkiva kao pomoću magneta, MR omogućuje precizno vizualiziranje diskova kralježnice, korjenova spinalnih živaca i leđne moždine, te otkrivanje točnoga mjesta uzroka simptoma.

MR-om kralježnice moguće je otkriti niz patoloških promjena kralježnice i leđne moždine:

 • arteriovenske malformacije leđne moždine
 • urođene ili stečene anomalije kralježnice (npr. anomalije kraniocervikalnog prijelaza, spinalna stenoza)
 • hernijacije diskova
 • degenerativne promjene (npr. osteoartritis, subhondralna skleroza)
 • postojanje tumora, apscesa i hematoma
 • nepravilne položaje kralježaka ili zakrivljenost kralježnice
 • ozljede živaca, mišića, ligamenata i tetiva
 • upalne bolesti (npr. spondiloartropatija)

Uporabu kontrasta u nekim će slučajevima liječnik preporučiti radi preciznije dijagnostike, odnosno boljega diferenciranja različitih stanja, kao što su:

 • upalni procesi ili infekcije korjenova živaca
 • uzroci uklještenja živca (npr. hernijacija diska ili spinalna stenoza)
 • vrste tumora leđne moždine (intramedularni ili ekstramedularni tumori)

MR-om kralježnice moguće je snimiti:

 • cervikalni dio kralježnice – vratna kralježnica (MR CK)
 • torakalni dio kralježnice – grudna kralježnica (MR TH)
 • lumbalni dio kralježnice – donji dio kralježnice (MR LS)

Trajanje MR-a kralježnice

Trajanje MR-a kralježnice ovisi o tome koliko se dijelova kralježnice snima te primjenjuje li se kontrastno sredstvo. Snimanje je obično gotovo unutar 30 minuta ako se snima jedan segment kralježnice te 60 minuta ukoliko se snima cijela kralježnica no uz primjenu kontrasta može potrajati i duže.

Priprema za MR kralježnice

 • MR kralježnice ne zahtijeva posebnu pripremu, no prije početka snimanja potrebno je slijediti sigurnosnu mjeru uklanjanja svih metalnih predmeta na koje može djelovati magnetsko polje MR uređaja. U to se ubrajaju: nakit i piercing, naočale, mobilni telefon, ključevi, satovi, kreditne kartice, metalni dodaci za kosu te pomične zubne proteze.
 • Preporučamo za snimanje odjenuti odjeću koja ne sadrži metalne dijelove (gumbi, patentni zatvarači, kopče) jer onu koja ih sadrži morat ćete skinuti prije snimanja.
 • Ako vam pomisao na zatvorene prostore uzrokuje anksioznost, 15 do 30 min prije snimanja možete uzeti blaže sredstvo za smirenje.
 • Prije snimanja dopušteno je jesti, piti i uzeti uobičajene lijekove, osim ako vam liječnik nije rekao drugačije.
 • Ako se radi o MR-u kralježnice s primjenom kontrasta, prema preporuci liječnika potrebno je učiniti laboratorijske pretrage ureje i kreatinina.

Rizici snimanja

MR kralježnice u potpunosti je sigurna metoda snimanja tijekom koje niste izloženi štetnom ionizirajućem zračenju.

MR uređaj nalikuje tunelu, stoga mali i ograničen prostor u kojemu se nalazi tijelo tijekom snimanja može biti okidač za ljude sklone klaustrofobiji (strahu od zatvorenih prostora). U Poliklinici Sinteza magnetsku rezonancu vršimo pomoću Siemensova uređaja MAGNETOM® Aera koji prednjači u odnosu na ostale po otvorenosti svoga dizajna (širina tunela kućišta od 70 cm i dužina kućišta od 145 cm). Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja.

Zbog upotrebe jakog magnetskog polja MR kralježnice kontraindiciran je u pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker) ili ugradbeni kardioverter-defibrilator, kao i u pacijenata s implantiranim stimulatorima leđne moždine.

Iako nije znanstveno dokazano da utječe na plod, MR kralježnice trudnicama se preporučuje samo u slučaju jakih medicinskih indikacija.

Tijek snimanja

 • Prije početka snimanja dobit ćete upitnik s pitanjima o vašem zdravstvenom stanju te ćete morati ukloniti sve metalne predmete te odjeću koja ih sadrži.
 • Zatim vas radiološko osoblje smješta u ležeći položaj unutar MR uređaja, koji je u obliku tunela.
 • Ako je liječnik indicirao primjenu kontrasta radi preciznije dijagnostike, kontrastno sredstvo aplicira se intravenozno, odnosno kroz venski put (braunilu) na ruci. Moguće je osjetiti toplinu po cijelom tijelu, hlađenje ili strujanje na mjestu uboda i/ili promijenjen okus u ustima.
 • MR uređaj proizvodi vrlo glasne zvukove tijekom snimanja, stoga ćete dobiti čepiće ili slušalice za uši za zaštitu od buke.
 • Tijekom snimanja ostajete sami u prostoriji (osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi), no s njime cijelo vrijeme komunicirate pomoću interfona. Također, dobivate malu spravicu u obliku loptice koju možete stisnuti kako biste signalizirali osoblju ako imate nešto za reći ili iz nekog razloga morate prekinuti snimanje. Osoblje vam može interfonom tijekom snimanja davati upute, primjerice da na trenutak zaustavite disanje.
 • Dok traje snimanje, potrebno je mirno ležati jer bilo kakva kretnja može utjecati na kvalitetu snimke.
 • Nakon završetka snimanja, koje obično traje između 30 i 60 minuta, iz ruke se vadi braunila ako se primjenjivalo kontrastno sredstvo.

Oporavak od MR-a kralježnice

Većini pacijenata nakon MR-a kralježnice nije potreban oporavak te se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima, međutim u nekih je moguć osjećaj pospanosti ili ošamućenosti od nepomičnoga ležanja.

Ako je uzeto sredstvo za smirenje, potrebno je pričekati da oslabi njegovo djelovanje te do tada ne upravljati vozilom.

Ako se primjenjivalo kontrastno sredstvo, preporuča se uzimanje većih količina tekućine tijekom dana.

Mjere opreza

Budući da se tijekom MR-a rabi jako magnetsko polje, obavezno je da prije snimanja obavijestite radiološko osoblje o postojanju metalnih predmeta u ili na tijelu, što uključuje: elektrostimulator srca (pacemaker), metalne klipse, pomične zubne proteze, inzulinske pumpe, stentove ili kopče u krvnim žilama, neurostimulatore, umjetne srčane zaliske, umjetne zglobne proteze, umjetne pužnice, metalne fragmente ili krhotine, tetovaže ili trajnu šminku koja sadrži metale. Neki od navedenih predmeta nisu kontraindikacija za MR, no u tome slučaju potrebna je potvrda operatera.

Pacijenti kojima su kirurški ugrađeni metalni implantati, poput spinalnih pedikularnih vijaka, mogu obaviti MR pod nadzorom, no kvaliteta snimke obično je znatno narušena.

Potrebno je obavijestiti osoblje ako imate zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s radom bubrega.

Potrebno je da obavijestite osoblje ako ne možete mirno ležati duže vrijeme (do 60 min).

Iako primjena kontrastnoga sredstva rijetko uzrokuje nuspojave, one se ipak mogu javiti u obliku glavobolje, mučnine, bola i osjećaja hladnoće na mjestu primjene. Također su moguće rijetke reakcije poput pojave svrbeži, crvenila, oticanja ili otežanoga disanja. U tome slučaju uputno je javiti se liječniku.

Cijena MR-a kralježnice

Cijenu MR-a kralježnice možete provjeriti klikom na poveznicu.

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Dokumenti za pacijente:

Najčešća pitanja:

1. Zašto je kod određenih snimanja potreban kontrast?

Kontrastno sredstvo za MR koristi se kako bi se postigao bolji prikaz patoloških značajki što specijalistu radiologu pomaže jasno definirati patološki proces i odnos prema okolnim strukturama.

2. Zašto je potreban nalaz urea i kreatinina ako će se koristiti kontrast?

Nalaz kreatinina je potreban u slučaju ako liječnik radiolog procijeni da je potrebna aplikacija kontrastnog sredstva (iznimke su pregledi čija tehnička izvedba unaprijed podrazumijeva aplikaciju kontrastnog sredstva kao što je MR hipofize). Vrijednosti eGFR (procijenjena brzina glomerularne filtracije) kao i kreatinina iz krvi služe radiolozima kako bi se provjerila funkcija bubrega što je bitan podatak ukoliko je potrebno aplicirati kontrast.

3. Je li potrebna neka posebna priprema?

Posebna priprema nije potrebna, osim za pojedina snimanja o čemu će Vas obavijestiti naše osoblje prilikom zakazivanja termina.

Prije početka pretrage potrebno je otkloniti sve metalne predmete uključujući slušni aparat, pomične zubne proteze, piercinge, nakit, ukosnice, sat, kreditne kartice, kovanice, ključeve, mobitel te ostale materijale koje sadrže metale ili žicu kao što su grudnjaci, gumbi, patent-zatvarači itd.

4. Mogu li na MR ako imamo ugrađen implantat u tijelu?

Metalni implantati koji sadrže određen postotak čelika ili su građeni od materijala koji reagiraju na magnetno polje predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Upravo iz tog razloga je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje implantata. Implantati koji su izgrađeni od titana su u potpunosti sigurni za pretragu kao što je magnetska rezonanca.

5. Što ako imam ugrađenu endoprotezu?

U tom slučaju nam je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje o vrsti metala kako bismo dobili informaciju o kompatibilnosti metala sa uređajem za MR.

Ako je endoproteza građena od titana, snimanje MR se može obaviti.

6. Što ako imam zubni implantat i plombe?

Zubni implantat i plombe ne predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Ako imate mobilnu zubnu protezu, nju je potrebno skinuti prije početka snimanja.

7. Što ako trebam ići na magnetsku rezonancu glave, a imam fiksni aparatić za zube?

Ako Vaš fiksni aparatić ima metalne bravice one će stvarati artefakte (smetnje) snimanog područja što radiolozima otežava interpretaciju nalaza te se zato trebaju skinuti kod MR snimanja glave. Za MR snimanje ostalih dijelova tijela fiksni aparatić za zube nema nikakvog utjecaja.

8. Nisam siguran/na imam li ostatak metala ili geler u tijelu od ranjavanja?

Ako ste imali povredu ili ste bili ranjavani, a niste sigurni je li Vam izvađen metali ili geler u tom slučaju se vrši rendgensko snimanje tog dijela tijela. Ukoliko se rendgenskim  snimanjem utvrdi da postoji  metal ili geler u tijelu, u tom slučaju se snimanje magnetskom rezonancom ne može izvršiti.

9. Mogu li se naručiti na MR snimanje ako imam ugrađen pacemaker?

Osobama s ugrađenim pacemakerom ne vršimo snimanje magnetskom rezonancom jer magnetno polje utječe na rad pacemakera.

10. Mogu li ići na snimanje magnetskom rezonancom ako mi je ugrađen stent?

Ako je prošlo 3 mjeseca od ugradnje stenta tada možete obaviti pretragu MR-a.

11. Koliki je promjer MR-a?

Poliklinika Sinteza ima uređaj najnovije generacije Siemensov MAGNETOM® Aera 1.5 Tesla čija je širina tunela kućišta 70 cm i dužina kućišta od 145 cm. Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja – pogodan za klaustrofobične pacijente!

12. Je li potrebno biti miran za vrijeme snimanja?

Tijekom MR snimanja od velike je važnosti da osoba bude mirna. Pokretanje tijela uzrokuje smetnje (artefakte) koji smanjuju kvalitetu slikovnog prikaza čime se umanjuje dobivanje točnih informacija koje su neophodne radiolozima prilikom analize snimanog područja.

13. Što moram ponijeti od dokumentacije?

Potrebno je ponijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za područje koje se snima što uključuje pismeni nalaz i CD ranijih pregleda istog područja. Za pojedina snimanja potrebno je ponijeti nalaz uree i kreatinina iz krvi o čemu ćete biti obaviješteni prilikom naručivanja.

Naš tim

Dubravka Srdoč, dr.med., specijalist radiologije

Dubravka Srdoč, dr.med.

Specijalist radiologije

Saznaj više o dubravka-srdoc

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se