Poliklinika Sinteza

Dječja dermatologija

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Posebna grana dermatologije posvećena je upravo djeci. Prvi korak i prvi dolazak podrazumijeva dermatološki pregled, kao polazišnu točku svake dijagnostike.

Bakterijske infekcije kože

Od bakterijskih infekcija kože najčešće se javljaju Impetigo contagiosa, kožna infekcija koju uzrokuje stafilokok ili streptokok, koju karakteriziraju mali gnojem ispunjeni mjehuri, nakon čijeg pucanja ostaju zlatno-žute kraste. Češće se javlja u djece u ljetnim mjesecima, a posebice je čest kod djece s već oštećenom ili iritiranom kožom. Češanjem, infekcija se prenosi s jednog dijela tijela na drugi, pa zna biti jako nezgodna ukoliko se ne liječi pravovremeno.

Gljivične infekcije kože (dermatomikoze)

Kada se govori o gljivičnim infekcijama, najčešći su uzročnici dermatomikoza: dermatofiti, kvasci, a nešto rjeđe i plijesni. Od dermatomikoza uzrokovanih kvascima najčešća je infekcija uzrokovana kandidom (najčešće Candida albicans). Osim kože i sluznica, može uzrokovati i sustavnu infekciju koja je mnogo opasnija. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, te mikološke obrade žarišta. U pravilu je dovoljna terapija antimikoticima u kremi, no u slučajevima proširene kožne infekcije, potrebno je sistemsko liječenje.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis najčešća je kronična upalna bolest kože dječje dobi koja se javlja u 15-20% dječje populacije. Ono što je karakteristično za ovu bolest jesu upalne kožne promjene, suhoća, svrbež kože. Početak bolesti tipičan je za dojenačku dob. Kod 60% djece simptomi se pojavljuju prije navršene 1. godine života, a 85% djece oboli do svoje 5. godine života. Postoji nasljedna sklonost za bolest, koja se prenosi u obitelji. U novije vrijeme, uz nasljedni imunološki disbalans, nađena je i genska podloga za narušenu epidermalnu barijeru kože, uz mutaciju proteina koji je neophodan za razvoj zaštitne barijere kože. U atopijske bolesti ubrajaju se atopijski dermatitis, alergijska astma, alergijski rinitis (hunjavica) i alergija na hranu.

Akne u ranoj dobi

Jedna od najgorih nuspojava puberteta svakako su akne. Kod mnogih tinejdžera dovode do gubitka samopouzdanja, a nemali broj ih zbog ozbiljnih upala traži pomoć dermatologa. Liječenje je dugotrajni proces koji zahtjeva povjerenje i dobru suradnju dermatologa i pacijenta. U pravilu je potrebno kombinirati preparate za liječenje akni, a u nekim se slučajevima koristi i oralna antibiotska terapija, koja uz antibakterijsko osigurava i protuupalno djelovanje.

U slučaju da Vaše dijete ima kožnih problema koji odgovaraju opisima u tekstu, obratite nam se s punim povjerenjem. Zasigurno liječimo i vraćamo im oduzeto samopouzdanje!

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Mateja Tošić Jukić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o mateja-tosic-jukic
Jolanda_Kanižaj_Rajković_dermatologinja_TIM.jpg

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jolanda-kanizaj-rajkovic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se