Poliklinika Sinteza

Tonzilektomija – operacija krajnika

prikaz pregleda krajnika kod profesora Mislava Gjurica

Operacija krajnika se naziva tonzilektomija i predstavlja kirurški zahvat uklanjanja krajnika (tonzila, mandula), koji su limfni čvorovi smješteni na obje strane stražnjeg dijela grla.

Operacija krajnika se najčešće izvodi zbog ponavljajućih upala krajnika koje uzrokuju simptome poput bolnog gutanja, poteškoća u disanju, povišene temperature i drugih problema. Uklanjanje krajnika može pomoći u smanjenju učestalosti ovih simptoma, kao i poboljšati kvalitetu života osobe.

To je relativno jednostavan zahvat koji se izvodi pod općom anestezijom. Nakon operacije, može biti potrebno nekoliko dana oporavka tijekom kojih treba izbjegavati hranu koja može iritirati područje grla, poput hrane koja je previše vruća, hladna ili začinjena. Također je važno pratiti preporuke liječnika o uporabi lijekova za ublažavanje boli i drugih simptoma nakon operacije.

Što su krajnici?

Krajnici, mandule ili tonzile nakupine su limfnog tkiva koje se nalaze s obje strane grla. Dio su imunosnog, odnosno obrambenog sustava organizma i pomažu u obrani od infekcija. Čine Waldeyerov prsten koji se sastoji od ždrijelne tonzile u nosnom ždrijelu (sinonimi: treći krajnik, adenoidi, vegetacije), nepčanih tonzila u usnom ždrijelu (krajnici – mandule), jezičnih i tubarnih tonzila.

Kao dio imunološkog sustava smještenog na samom ulazu u dišni i probavni trakt predstavljaju prvu zonu kontakta i zaštite od različitih štetnih vanjskih utjecaja uključujući mikroorganizme koji mogu izazvati infekciju bilo udahnutim zrakom ili unosom u usta.

Krajnici se razvijaju još prije rođenja, te se nakon rođenja postupno uvećavaju, obično do dobi od 6-7 godina. Nakon toga njihova se važnost u obrani organizma postupno smanjuje što dovodi do smanjenja njihove veličine oko puberteta.

 

 

Kome je potrebna operacija krajnika?

Postoji nekoliko razloga zašto bi osoba mogla trebati operaciju krajnika (tonsilektomiju). Neki od tih razloga su:

  1. Kronične ili ponavljajuće upale krajnika: Ako osoba ima kronične ili ponavljajuće upale krajnika koje uzrokuju bolove u grlu, poteškoće s gutanjem, povišenu temperaturu, a koje se ne mogu uspješno liječiti antibioticima, liječnik može preporučiti operaciju. Povećani krajnici pritom mogu biti razrovani, s gnojnim čepovima, a prednji nepčani lukovi crveni. Beta-hemolitički streptokok odgovoran je za većinu upala krajnika. Također, mnogobrojni respiratorni virusi, uključujući Epstein-Barrov virus (EBV), koji uzrokuje mononukleozu, mogu uzrokovati upalu. Operacija krajnika se preporučuje kada osoba boluje 5 i više puta unutar 2 godine od gnojne angine. Dodatni kriteriji su povišena temperatura, povećani limfni čvorovi, kvalitetno provedena antibiotska terapija koja nije dala rezultata. Dokazano je da nažalost samo 8% bolesnika s anginom uzima antibiotik barem devet dana. Indikacija se postavlja strožije što je dijete mlađe. Prisutnost komplikacija angine, kao što su peritonzilarni apsces, flegmona, tuberkuloza, daljnji su razlozi u prilog operaciji.
  2. Apneja u snu: Ako osoba ima opstruktivnu apneju u snu, to znači da se tijekom sna krajnici i meko tkivo u grlu blokiraju, što otežava normalno disanje. U takvim slučajevima liječnik može preporučiti operaciju kako bi se uklonili krajnici i smanjio rizik od apneje u snu.
  3. Komplikacije: Ako osoba ima komplikacije povezane s krajnicima, poput gnojne angine, apscesa krajnika ili peritonzilarnog apscesa, liječnik može preporučiti operaciju.
  4. Rak krajnika: Rijetko, ali moguće je da osoba ima rak krajnika. U takvim slučajevima, liječnik će preporučiti operaciju kako bi se uklonio tumor.

U svakom slučaju, odluka o operaciji krajnika ovisi o individualnim okolnostima i treba se donijeti nakon temeljite procjene stanja i razgovora s liječnikom.

 

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

 

Priprema za operaciju krajnika

Prije odluke o operaciji svakako je potrebno naručiti na ORL pregled, gdje će se na osnovu razgovora i pregleda donijeti odluka o potrebi za operativnim zahvatom. Budući da je zahvat u općoj anesteziji potrebne su standardne preoperativne pretrage i mišljenje anesteziologa.

Tijek zahvata

Operacija krajnika ili tonzilektomija vrši se u općoj anesteziji tako da se povećani krajnici izljušte iz svog ležišta unutar nepčanih lukova. Ljuštenje se obavlja putem hladnih instrumenata, laserom, R – frekvencijom, ultrazvukom ili mikrodebriderom. Budući da nakon odstranjenja krajnika u nepčanim lukovima ostaje rana koja se ne može sašiti, njezino cijeljenje traje otprilike 2-3 tjedna. Postoperacijski tijek je bolan, usprkos lijekovima protiv bolova, ali ga djeca na sreću mnogo bolje podnose nego odrasle osobe.

Oporavak nakon operacije

U prvim danima nakon operacije treba piti dosta tekućine, a ishrana se bazira na laganoj kašastoj hrani koja uključuje juhe, krumpire, sladoled, banane, jaja i sok od jabuke. Potrebno je mirovanje barem tjedan dana, a povratak svakodnevnim aktivnostima slijedi nakon 2 tjedna. Zbog cijeljenja operacijske rane i čišćenja tkiva nastaje neugodan zadah iz usta koji se može ublažiti grgljanjem i ispiranjem usta otopinom antiseptika.

Mjere opreza

Operacija krajnika nosi rijedak, ali ozbiljan i po život potencijalno opasan rizik od poslijeoperacijskog krvarenja. Ono se javlja u 8-14% slučajeva, a u 1-4% zahtijeva zaustavljanje krvarenja u operacijskoj sali.

Najčešće se javlja unutar 12-24 sata nakon operacije (rano krvarenje) ili između 5. i 8. dana (kasno krvarenje), ali je moguće unutar 3 tjedna. Iz tog razloga neophodno je razumijevanje liječnika i pacijenta, odnosno roditelja, kako bi postupanje u tom slučaju bilo koordinirano.

Zašto operacija krajnika u Sintezi?

Razlozi za operaciju krajnika u Sintezi su višestruki. U prvom redu iskustvo i znanje profesora Gjurića i njegovog tima u postavljanju ispravne indikacije za operaciju. Mišljenja liječnika tijekom godina su se mijenjala, od perioda kada se operacija krajnika izvodila prečesto do perioda nepotrebnog suzdržavanja od operacije.

Ispravna indikacija za operaciju uzima u obzir sve moguće elemente i korist za dijete. Vremenski period od postavljanja indikacije do termina same operacije vrlo je kratak i maksimalno izlazimo u susret obiteljskim potrebama. Osim toga, individualan pristup djetetu i obitelji, kao i mogućnost da roditelj cijelo vrijeme boravi uz svoje dijete na najmanju moguću mjeru smanjuju nelagodu kod djeteta i roditelja, uzrokovanu boravkom u medicinskoj ustanovi.

Posebnu pažnju ulažemo u to da su bolovi kod djeteta, koji su neminovni, smanjeni na najmanju moguću mjeru. Prilikom same operacije koristimo suvremenu tehnologiju, od lasera, R – frekvencije i endoskopije, do najsuvremenije anestezije koja omogućava brz i nekompliciran oporavak. Posvećenost cijelog tima sestara i liječnika garancija su zadovoljstva naših pacijenata.

Ukoliko Vaše dijete treba operaciju trećeg krajnika – adenotomiju, provjerite više informacija klikom na link. 

Cijena operacije krajnika

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

FAQ

1. Što se smije jesti i piti nakon tonzilektomije?

Svakako se preporuča mekana i kašasta hrana te dosta tekućine nakon operacije. Svakako se ne preporuča hrana koja može zagrebati ranjavu površinu (chips, kruh, keksi i sl.)

2. Može li nastati promjena glasa nakon tonzilektomije?

Može. Privremeno može biti zbog štednje ždrijela i jezika zbog bolnosti, a može biti i trajno u smislu poboljšanja zbog boljeg izgovora glasova.

3. Je li normalna povišena temperatura nakon operacije?

Kao i nakon svakog zahvata moguća je umjereno povišena temperatura, jer se lokalno javlja obrambeni lokalni upalni proces. Ukoliko je ona povišena iznad 38 ili dugotrajna, savjetuje se obratiti liječniku da se isključi infekcija.

4. Koliko krvarenja je normalno nakon zahvata?

Tragovi krvi u slini mogu biti normalni nakon zahvata u prvim danima. Kod obilnijeg krvarenja svakako je potrebno javiti se liječniku.

Brošura

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Juraj Lukinović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o juraj-lukinovic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se