Poliklinika Sinteza

Ultrazvuk štitnjače

Iskoristite 20% POPUSTA za ultrazvuk štitnjače i vrata

NARUČITE SE

Što je ultrazvuk štitnjače?

Ultrazvuk štitnjače je neinvazivni dijagnostički postupak koji se koristi za pregled i procjenu zdravlja štitnjače. To je metoda koja koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se stvorila slika unutar tijela. Ultrazvuk štitnjače, tzv. ultrasonografija, omogućuje liječnicima da procijene veličinu, oblik, gustoću i strukturu štitnjače, kao i da pretraže moguće promjene na štitnjači, kao što su kvrge ili čvorići.

Kada trebamo napraviti ultrazvuk štitnjače?

Preporuku za ultrazvuk uobičajeno daje liječnik opće medicine, na temelju subjektivnih smetnji osobe, no nerijetko na ultrazvuk upućuje i endokrinolog (specijalista za žlijezde s unutarnjim izlučivanjem).

Ultrazvuk štitnjače se preporučuje kada osjetite kvržicu, otok ili bol u vratu, ili ako liječnik primijeti neke promjene u veličini ili obliku štitnjače tijekom rutinskog pregleda. Također, ultrazvuk se može preporučiti ako imate neke simptome koji ukazuju na probleme sa štitnjačom, kao što su:

 • Konstantan umor koji ne prolazi ni nakon dobrog odmora. Razlog tomu može biti manjak hormona štitnjače u krvi (hipotireoza) koji usporava metabolizam.
 • Tahikardija, znojenje, ubrzana probava, glavobolje, bolovi u zglobovima, ubrzano mršavljenje. Razlog može biti višak hormona štitnjače (hipertireoza) koji dovodi do ubrzanog metabolizma.
 • Osjećaj depresivnosti može biti znak bolesti štitnjače, a možemo ga opisati kao dugotrajno loše raspoloženje uslijed kojeg dolazi do otežanog spavanja, lošeg apetita te gubitka interesa za aktivnosti koje su vas ranije veselile.

Također, simptomi mogu biti i poremećaji menstrualnog ciklusa, psihomotorna usporenost – nesposobnost koncentracije i zaboravljivost, problemi s kosom i noktima.

Ako imate povijest problema sa štitnjačom ili ako vaši bliski srodnici imaju bolesti štitnjače, liječnik vam može preporučiti ultrazvuk kao dio rutinskog pregleda. U svakom slučaju, najbolje je posavjetovati se s liječnikom o potrebi i učestalosti ultrazvuka štitnjače. Bolesti štitnjače su vrlo česte, ali rijetko kada su opasne – nažalost, nema načina da se unaprijed pogodi njihov tijek i opseg te je neophodno žlijezdu redovito kontrolirati, osobito kod osoba s obiteljskom anamnezom.

Tko su kandidati za ultrazvuk štitnjače?

Kandidati za ultrazvuk štitnjače uključuju osobe koje imaju:

 1. Kvržicu ili otok u vratu, što može biti znak problema sa štitnjačom.
 2. Povećanu štitnjaču (golubicu) ili čvorove na štitnjači, što se može otkriti tijekom rutinskog pregleda ili drugih pretraga.
 3. Simptome bolesti štitnjače, kao što su umor, gubitak težine ili dobitak, promjene raspoloženja, problemi sa spavanjem, ubrzan ritam srca ili drhtanje ruku.
 4. Povijest bolesti štitnjače u obitelji.
 5. Potrebu za praćenjem postojećih problema sa štitnjačom, kao što su čvorovi na štitnjači ili nodularna gušavost.
 6. Liječenje raka štitnjače ili drugih stanja koja utječu na štitnjaču.

Potrebu za kontrolom nakon operacije štitnjače ili terapije zračenjem.

Liječnik može preporučiti ultrazvuk štitnjače i drugim osobama koje se smatraju visokorizičnim za bolesti štitnjače, kao što su starije osobe ili osobe s autoimunim poremećajima. U svakom slučaju, najbolje je posavjetovati se s liječnikom o potrebi i učestalosti ultrazvuka štitnjače.

Priprema za ultrazvuk štitnjače

Priprema za ultrazvuk štitnjače obično nije složena i obično se sastoji od sljedećih koraka:

 • Nema potrebe za posebnom prehranom prije ultrazvuka štitnjače.
 • Ako uzimate lijekove koji utječu na štitnjaču, poput hormona štitnjače, obavijestite svog liječnika o tome.
 • Izbjegavajte nošenje nakita oko vrata jer može ometati ultrazvučni pregled.
 • Odmorite se prije postupka kako biste bili opušteni.
 • Odjenite udobnu, labavu odjeću koja omogućuje pristup vratu.

Uvijek slijedite upute liječnika o pripremi za ultrazvuk štitnjače, jer mogu varirati ovisno o vašem zdravstvenom stanju i postupku koji se izvodi.

Kako izgleda ultrazvuk štitnjače?

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna i jednostavna metoda pregleda, a izvodi se u položaju dok pacijent leži na leđima. Ultrazvučna sonda se postavlja na vrat bolesnika u visini štitnjače. Doktor specijalist ultrazvučnom sondom mjeri veličinu štitnjače, gleda njezinu morfologiju, eventualne čvoriće i promjene. Liječnik može procijeniti bilo kakve promjene u štitnjači koje se mogu otkriti ultrazvukom i preporučiti daljnje testove ili postupke ako je potrebno. Ultrazvuk štitnjače je bezbolna i brza pretraga te nema štetnog djelovanja i može se primjenjivati u svih bolesnika, uključujući malu djecu i trudnice.

Cijena ultrazvuka štitnjače

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Irena Ivković, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o irena-ivkovic-dr-med

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se