Poliklinika Sinteza
Facelift

Opušteno lice i višak kože na licu rezultat su procesa starenja tkiva. Zatezanje lica, odnosno lifting lica, vraća biološki sat nekoliko godina unatrag i pomaže osobama da se osjećaju mlađe i bolje. Facelift se nerijetko kombinira s neck liftom, uz zatezanje lica radimo zatezanje vrata kako bismo dobili ujednačeno zatezanje kože lica i vrata, odnosno skladan novi izgled.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je facelift?

Facelift je kirurški kozmetički postupak koji se koristi za zatezanje kože lica i vrata kako bi se smanjile bore i opuštena koža. Ova procedura pomaže u stvaranju mladolikijeg izgleda tako što kirurg prilagođava masno tkivo lica, zateže mišiće i kožu te uklanja višak kože. Facelift se može izvesti na različite načine, uključujući tradicionalni facelift, minimalno invazivni facelift ili cervikoplastiku (zatezanje kože vrata). Ovi postupci obično pomažu u smanjenju vidljivosti bora i daju koži zategnutiji i pomlađen izgled.

Profesor Gjurić u operacijskoj sali

MACS facelift (Minimal Access Cranial Suspension)

MACS facelift koristi se za pomlađivanje lica i prati trend u suvremenoj estetskoj kirurgiji prema što manje agresivnim zahvatima koji osiguravaju dugotrajne i predvidljive rezultate.

Minilift – Mini facelift

Minilift lica kirurška je metoda pomlađivanja srednje i donje trećine lica namijenjena osobama mlađe i srednje životne dobi kod kojih klasičan facelift još nije potreban. Kada tonus muskulature lica počinje popuštati javljaju se nabori kože i potkožnog tkiva uz rub donje vilice (marionette, jowls), a nazolabijalne brazde postaju naglašenije. Sve to daje licu umoran, ozbiljan izgled

Tko je kandidat za facelift?

Kandidati za facelift obično su osobe koje imaju određene estetske probleme vezane uz starenje lica, poput opuštene kože, dubokih bora i drugih znakova starenja. Tipično, dobri kandidati za facelift su zdrave osobe koje su nezadovoljne izgledom svog lica i žele postići pomlađeni izgled. Međutim, važno je imati realna očekivanja od rezultata facelifta.

Također, kandidati trebaju biti općenito zdravi i bez ozbiljnih zdravstvenih problema koji bi mogli povećati rizik od kirurškog zahvata. Osobe koje imaju dobru opću kožnu elastičnost obično imaju bolje rezultate od facelifta. Kirurg će provesti detaljnu procjenu prije preporuke facelifta kako bi se osiguralo da su očekivani rezultati realni i da pacijent ispunjava medicinske kriterije za siguran postupak.

Konzultacije - profesor

Priprema za facelift

Priprema za facelift važan je korak kako bi se osiguralo da se operacija odvija glatko i da se smanji rizik od komplikacija tijekom postupka. Evo nekoliko ključnih koraka pripreme:

Konzultacija s kirurgom: Prije operacije, bit će vam potrebno posjetiti kirurga kako biste razgovarali o očekivanjima, mogućim rizicima i komplikacijama te kako biste dobili detaljne upute o pripremama za zahvat.

Medicinska procjena: Liječnik će obaviti temeljitu procjenu vašeg općeg zdravstvenog stanja kako bi provjerio je li sigurno da se podvrgnete operaciji. To može uključivati testiranje krvi, elektrokardiogram (EKG) i druge potrebne pretrage.

Prestanak uzimanja određenih lijekova: Prije operacije, kirurg će vam možda preporučiti prestanak uzimanja određenih lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja ili komplikacija tijekom operacije.

Prestanak pušenja: Pušenje može značajno utjecati na proces ozdravljenja. Stoga, ako pušite, liječnik će vam vjerojatno preporučiti prestanak pušenja najmanje nekoliko tjedana prije operacije.

Postavljanje očekivanja: Važno je imati realna očekivanja od rezultata operacije. Razgovarajte s kirurgom o tome što možete očekivati nakon zahvata, uključujući vrijeme oporavka i moguće nuspojave.

Priprema kod kuće: Pripremite svoj dom tako da se možete udobno oporavljati nakon operacije. To može uključivati postavljanje udobnog mjesta za odmor, pripremu hrane koja vam neće trebati, kao i organizaciju podrške za njegu i pomoć tijekom perioda oporavka.

Tijek zahvata

Tijek facelifta može se razlikovati ovisno o specifičnoj tehnici koju koristi kirurg, no općenito postupak slijedi nekoliko osnovnih koraka:

Anestezija: Prije početka operacije, primjenjuje se anestezija kako bi se osiguralo da pacijent ne osjeća bol tijekom zahvata. Može se koristiti lokalna anestezija uz sedaciju ili opća anestezija, ovisno o dogovoru s kirurgom.

Incizija: Kirurg će napraviti precizne incizije duž linije kose i oko ušiju, često skrivajući rezove unutar prirodnih nabora kože kako bi bile manje vidljive nakon oporavka.

Podizanje kože: Nakon incizija, kirurg će pažljivo odvojiti kožu od potkožnog tkiva i mišića kako bi omogućio pristup dubljim slojevima kože.

Prilagodba tkiva: U ovoj fazi, kirurg može prilagoditi masno tkivo, mišiće i potkožno tkivo kako bi postigao željeni oblik i zatezanje lica. Ovisno o potrebama pacijenta, može se izvršiti i liposukcija za dodatno oblikovanje.

Zatezanje kože: Nakon prilagodbe tkiva, kirurg zateže kožu lica i vrata te uklanja višak kože kako bi postigao glađi i zategnutiji izgled.

Zatvaranje incizija: Nakon dovršenja prilagodbi, kirurg pažljivo zatvara incizije šavovima kako bi se osiguralo što manje vidljivih ožiljaka.

Zavoj: Nakon zahvata, lice se obično prekriva laganim zavojem ili kompresijskom odjećom kako bi se smanjio otok i modrice te podržao proces ozdravljenja.

Cijeli postupak može trajati nekoliko sati, ovisno o obimu zahvata i specifičnim zahtjevima pacijenta. Nakon zahvata, pacijent se obično nadzire u poliklinici prije nego što mu se dopusti da se vrati kući radi oporavka.

Oporavak nakon facelifta

Oporavak nakon facelifta obično zahtijeva određeno vrijeme kako bi se osiguralo potpuno ozdravljenje i postizanje optimalnih rezultata. Evo nekoliko ključnih koraka i savjeta koji se često preporučuju tijekom perioda oporavka:

Prvih nekoliko dana: Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, pacijent obično nosi poseban zavoj oko lica kako bi se smanjio otok i modrice te podržao proces ozdravljenja. Važno je izbjegavati naginjanje naprijed i držati glavu povišenom kako bi se smanjio pritisak na područje lica.

Smanjenje otoka i modrica: Tijekom prvog tjedna može se očekivati oticanje i modrice. Kako bi se smanjile ove nuspojave, preporučuje se primjena hladnih obloga na licu i uzimanje propisanih lijekova protiv bolova i protuupalnih lijekova.

Ograničenja aktivnosti: Tijekom prvih nekoliko tjedana, pacijent treba izbjegavati fizičke napore i aktivnosti koje bi mogle povećati rizik od komplikacija ili nepotrebnog naprezanja na licu. Laganu šetnju obično se preporučuje kako bi se potaknuo cirkulacija, ali treba izbjegavati bilo kakve napore koji bi mogli uzrokovati trzaje ili pritisak na lice.

Izbjegavanje sunčeve svjetlosti: Važno je zaštititi lice od izravne sunčeve svjetlosti tijekom perioda oporavka kako bi se smanjio rizik od oštećenja kože. Preporučuje se korištenje širokog spektra sunčane kreme s visokim faktorom zaštite od sunca.

Praćenje uputa kirurga: Važno je redovito pratiti sve upute kirurga u vezi s čišćenjem rana, uzimanjem lijekova i planom kontrole kako bi se osiguralo pravilno ozdravljenje i minimizirali rizici od komplikacija.

Očekivani rezultati: Potpuni rezultati facelifta obično postaju vidljivi nakon nekoliko mjeseci, kada se otok i modrice potpuno povuku te kada se koža potpuno zacijeli. Važno je imati strpljenja i realna očekivanja u vezi s konačnim rezultatima postupka.

Cijena

Cijenu pretrage možete provjeriti u našem aktualnom cjeniku.

Rezultati prije/poslije profesora Mislava Gjurića:

Facelift

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se