Poliklinika Sinteza

Urološki pregled za muškarce i žene

Prikaz razgovora s doktorom kao dio urološkog pregleda

Urološki pregled je medicinski postupak koji se provodi kako bi se procijenilo zdravlje i funkcija mokraćnog sustava kod muškaraca i žena. Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti i poremećaja mokraćnog sustava, uključujući:

 • bubrege
 • mokraćni mjehur
 • mokraćovod/ureter
 • mokraćnu cijev/uretru
 • muške reproduktivne organe.

Urološki pregled može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja kao što su upale mokraćnog sustava, kamence u bubregu i ostalim dijelovima, dobroćudna (benigna) hiperplazija prostate, rak bubrega, rak prostate i drugih organa urogenitalnog sustava, urinarna inkontinencija kao i druge urološke bolesti. Također, može se provesti i preventivno, bez obzira na prisutnost simptoma, kako bi se održala opća zdravstvena kontrola urogenitalnog sustava.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Kada je potreban pregled kod urologa?

Pregled kod urologa može biti potreban u različitim situacijama.

Donosimo najčešće uzroke za posjet urologa:

 • Problemi s mokrenjem: Ako imate poteškoće s mokrenjem, kao što su učestalo mokrenje, bol ili peckanje prilikom mokrenja, slab ili prekinut mlaz urina, ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, tada je posjet urologu preporučljiv.
 • Noćno mokrenje (nokturija): Ukoliko imate dva ili više noćnih mokrenja koja vas bude iz sna, potencijalno imate problema s nokturijom. U najčešće uzroke spadaju: benigna prostatična opstrukcija ili nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura, dijabetes (šećerna bolest), razna oštećenja bubrega, uzimanje nekih lijekova.
 • Nekontrolirani bijeg mokraće (inkontinencija). Ona se može javiti u oba spola, te može biti povezana s fiziološkim anatomskim i hormonalnim promjena, ali i posljedica različitih dobroćudnih ili zloćudnih oboljenja.
 • Pojava krvi u spermi (ejakulatu): Javlja se kao posljedica različitih zdravstvenih stanja i ozljeda. Simptom je najčešće vezan uz uroinfekciju (upalu prostate, pasjemenika, mokraćne cijevi ili žlijezda mokraćne cijevi) ili je uzrok nepoznat – idiopatski, a ponekad je povezan s ozbiljnijim stanjima poput traume međice ili testisa. Simptom se može javiti i u sklopu benigne hiperplazije prostate te patoloških stanja i tumora urotrakta.
 • Erektilna disfunkcija: Često je izvor srama kod muškaraca, no to je uobičajena pojava, a uzrok ne mora uvijek biti problematičan i dugotrajan. Može imati različite uzroke, poput nekih medicinskih stanja (šećerne bolesti, urinoinfekcije, neurogenih uzroka, postoperativno), emocionalnih problema (anksioznost, depresija), problema s osobom s kojom stupamo u spolni odnos, umor, stres, loša prehrana, nezdrava tjelesna težina, problemi s prostatom, ozljede ili traume.
 • Promjene na testisima i koži penisa: Ako na testisima ili koži penisa primijetite kvržice, napetost, promjenu boje kože, svakako se trebate javiti liječniku. To mogu biti bezopasne promjene, ali i naznaka da se u tijelu događaju neke ozbiljnije stvari.
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha ili leđa: Ako redovito osjećate bolove u području bubrega, mjehura, prostate ili genitalija, važno je konzultirati se s urologom kako bi se utvrdio uzrok i pravilno liječio.
 • Infekcije mokraćnog sustava: Ponavljajuće infekcije urinarnog trakta kod žena ili muškaraca, osobito ako se često javljaju, mogu zahtijevati pregled kod urologa. Urolog će procijeniti moguće uzroke i predložiti odgovarajuće liječenje.
 • Kamenci u bubregu i drugim djelovima mokraćnog sustava: Ako imate simptome poput jake boli u leđima ili boku, krv u urinu ili ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava, urolog može procijeniti prisutnost kamenaca u bubregu, mokraćovodu ili mjehuru i preporučiti odgovarajuće liječenje.
 • Sumnja na bolesti prostate: Muškarci koji imaju simptome kao što su učestalo mokrenje, slab mlaz urina, noćno mokrenje ili probleme s erekcijom mogu se konzultirati s urologom radi pregleda prostate i provjere stanja.
 • Problemi s reproduktivnim sustavom: Urologija se također bavi muškim reproduktivnim sustavom. Ako imate poteškoća s plodnošću, erektilnom disfunkcijom, testikularnom ili penilnom boli ili drugim problemima vezanim uz reproduktivno zdravlje, preporučljivo je konzultirati se s urologom.
 • Iscjedak iz penisa: Ako primijetite iscjedak iz penisa, obratite pozornost na konzistenciju tekućine, boju i miris. Najčešći uzrok su spolno prenosive infekcije (klamidija, gonoreja), upale ili određeni lijekovi.
 • Prije ili nakon spolnih odnosa te nakon rizičnog spolnog odnosa: Rizični spolni odnos uključuje odnos bez zaštite kondomom ili prezervativom (vaginalni, oralni, analni). Nakon rizičnog spolnog odnosa, dobro je provjeriti svoj status.

Ovi su primjeri samo nekoliko uobičajenih razloga za posjet urologu. Svaka osoba može imati svoje specifične potrebe i indikacije za pregled. Ako imate bilo kakve brige ili simptome vezane uz mokraćni sustav ili reproduktivno zdravlje, uvijek je najbolje konzultirati se s urologom kako biste dobili odgovarajuću procjenu i liječenje.

Prvi pregled kod urologa

Na početku pregleda, bit ćete zatraženi da ispunite obrazac s osobnim podacima i poviješću bolesti. Doktor će vas pitati o vašim simptomima, trajanju i težini problema te o prethodnim bolestima i operacijama.

Ako vam je neugodno zbog razgovora, sjetite se da je nužno iskreno odgovoriti na sva pitanja kako bi urolog mogao postaviti ispravnu dijagnozu i na taj način vam pomoći.

Nakon razgovora započet će i formalni, fizikalni dio pregleda koji može uključivati palpaciju trbuha, genitalija i rektuma. Kod muškaraca fizikalni pregled uključuje i digitorektalni pregled.

Tim pregledom procjenjuje se veličina i konzistencija prostate, odnosno prisutnost povećanja i nepravilnosti. Digitorektalni pregled izvodi se umetanjem podmazanog prsta u rukavici u rektum i procjenom prostate. Nerijetko se radi i ultrazvuk urotrakta, kako bi se dijagnosticirala ili pratila određena oboljenja.

Urolozi često rade i niz krvnih pretraga, kako bi dobili širu sliku funkcioniranja mokraćnog sustava. Kada test krvi nije potreban ili urolog želi prikupiti više informacija prije dijagnoze, primjenjuju se testovi urina.

Na temelju razgovora i fizičkog pregleda, urolog će procijeniti potrebu za daljnjim pretragama. To mogu biti laboratorijski testovi, kao što je analiza urina ili krvne pretrage, ili dijagnostičke slikovne pretrage poput ultrazvuka mokraćnog sustava, rendgenskog snimanja, cistoskopije ili drugih specijaliziranih pretraga. Ove pretrage pomažu urologu u postavljanju točne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg liječenja.

Nakon prikupljanja svih relevantnih informacija i rezultata pretraga, urolog će postaviti dijagnozu, objasniti vam svoje zaključke i predložiti plan liječenja. Ovo može uključivati upute za promjene u načinu života, propisivanje lijekova, preporuke za daljnje praćenje, konzultacije drugih specijalista ili, u nekim slučajevima, operaciju.

Važno je otvoreno razgovarati s urologom o svojim simptomima tijekom prvog pregleda.

Kako se pripremiti za pregled kod urologa?

Priprema za pregled kod urologa može varirati ovisno o specifičnim zahtjevima i instrukcijama liječnika. Ipak, evo nekoliko općih smjernica koje mogu biti korisne:

Prikupite medicinske informacije: Prije posjeta urologu, pripremite sve relevantne medicinske podatke i povijest bolesti. To može uključivati rezultate prethodnih testova, medicinske izvještaje ili popis lijekova koje trenutno uzimate. Razmislite o obiteljskoj anamnezi uroloških problema, poput bolesti bubrega, mokraćnog mjehura ili raka prostate.

Zapišite svoje simptome i pitanja: Pripremite popis simptoma koje ste primijetili, bilo da se radi o problemima s mokrenjem, bolovima ili drugim neobičnim znakovima. Također, zapišite sva pitanja koja imate kako biste bili sigurni da ne propustite ništa tijekom pregleda.

Ako niste sigurni o specifičnim smjernicama pripreme za pregled kod urologa, preporučljivo je nazvati ordinaciju i pitati za upute.

Urološki pregled za žene

Urološki pregled za žene može uključivati sljedeće korake:

Prijava i anamneza: Na početku posjeta, bit ćete zatraženi da ispunite obrazac s osobnim podacima i poviješću bolesti. Medicinska sestra ili tehničar može vas intervjuirati o vašim simptomima, prijašnjim bolestima, obiteljskoj anamnezi i lijekovima koje uzimate.

Razgovor s liječnikom: Urolog će razgovarati s vama o vašim simptomima, njihovom trajanju i težini. Može vas pitati o problemima s mokrenjem, urinarnim infekcijama, bolovima u području mokraćnog sustava ili drugim povezanim pitanjima.

Fizički pregled: Liječnik će obaviti fizički pregled koji može uključivati palpaciju trbuha kako bi se procijenila veličina i osjetljivost bubrega. Također će obaviti ginekološki pregled koji uključuje pregled vanjskih genitalija i vaginalnog pregleda, uključujući pregled vrata maternice.

Laboratorijski testovi: Urolog može naručiti laboratorijske testove kao što su analiza urina, krvne pretrage ili testove na spolno prenosive infekcije kako bi se procijenilo stanje urinarnog sustava i isključile druge moguće uzroke simptoma.

Dijagnostičke slikovne pretrage: Ako je potrebno, urolog može preporučiti dodatne instrumentalne pretrage. To mogu biti ultrazvuk mokraćnog sustava, cistoskopija (pregled mokraćnog mjehura) ili druge specijalizirane pretrage.

Važno je napomenuti da je pregled kod urologa obično siguran i obavlja se s pažnjom i poštovanjem prema pacijentu. Liječnik će vas obavijestiti o svakom koraku pregleda i odgovoriti na sva pitanja koja imate. Ako imate bilo kakve brige ili nelagodu tijekom pregleda, važno je izraziti ih kako biste se osjećali što ugodnije tijekom pregleda.

Cijena urološkog pregleda

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se