Poliklinika Sinteza

Laparoskopska operacija žuči – Kolecistektomija

Laserska operacija žuči_doktori

O operaciji žuči

Uklanjanje žučnoga mjehura smatra se najučinkovitijom metodom za rješavanje simptoma koje uzrokuju žučni kamenci, među kojima su karakteristični bolovi nakon obroka poznati kao žučne kolike. Laparoskopska operacija žuči, minimalno invazivni pristup kojim se smanjuje vrijeme oporavka i rizik od komplikacija, prvi je izbor abdominalne kirurgije u uklanjanju žučnoga mjehura za sprječavanje ponovne pojave tegoba.

Što je laparoskopska operacija žuči?

Operacija žuči ili kolecistektomija kirurški je zahvat uklanjanja žučnoga mjehura (žučnjak ili žučna vrećica). Radi se o malom kruškolikom organu koji služi kao spremnik za žuč, probavnu tekućinu žuto zelenkaste boje koju proizvodi jetra. Žučne soli od kojih se sastoji žuč pomažu u probavi i apsorpciji masti i nekih vitamina, a također i uklanjaju određene otpadne tvari iz tijela (hemoglobin i višak kolesterola). Dio žuči iz jetre do žučnog mjehura dolazi kroz žučni kanal, a ostatak se izravno izlučuje u tanko crijevo. Žuč u žučnom mjehuru postaje koncentriranija te ju on tijekom obroka istiskuje u tanko crijevo kako bi se pomiješala s hranom i izvršila svoju probavnu funkciju. Nakon kirurškoga uklanjanja žučnoga mjehura žuč se u cijelosti izravno luči u tanko crijevo, stoga premda se navedeni proces smatra korisnim, nije neophodan za normalnu funkciju žučnoga sustava.

Operacija žuči može se izvesti na dva načina:

 • klasičnom, otvorenom metodom kroz jedan veći (oko 10 cm) rez na abdomenu
 • laparoskopijom – minimalno invazivnom metodom kroz 3 ili 4 manja reza (oko 1 cm).

Laparoskopska operacija žuči omogućuje brži i lakši oporavak te smanjuje krvarenje i rizik od komplikacija.

Žučni kamenac

Kada je potrebna operacija žuči?

Operacija žuči obično se indicira u pacijenata koji imaju simptome uzrokovane žučnim kamencima. To su male tvrde naslage poput kamenčića građene od nusprodukata žuči – uglavnom kolesterola i bilirubina – a mogu nastati u žučnom mjehuru ili žučnom kanalu. Postojanje žučnih kamenaca ne mora dovesti do pojave simptoma, no kada zapriječe tok žuči iz žučnog mjehura u probavni sustav, uzrokuju jake bolove (žučne kolike) uz moguću upalu žučnog mjehura (kolecistitis) ili gušterače (pankreatitis). Ako dospiju u žučni kanal, može se javiti i žutica – žućkasta nijansa kože i očiju. Rjeđe, normalan žučni tok mogu ometati i tumori i polipi.

Žučna kolika karakteristična je vrsta bola za žučne kamence koja se iz gornjega desnog ili središnjeg dijela abdomena širi u područje desne lopatice, ramena, pazuha ili prsnoga koša. Bol može biti oštra, tupa ili grčevita te neprestana ili dolaziti u određenim vremenskim razmacima. Obično se javlja navečer, iza težih, masnih obroka i traje od 30 min do nekoliko sati.

Osim bolova i pojave žutice, simptomi žučnih kamenaca uključuju i:

 • mučninu
 • povraćanje
 • nadutost
 • vrućicu
 • drhtavicu

Operacija žuči nije nužno potrebna pacijentima koji nemaju simptome, unatoč postojanju žučnih kamenaca. Međutim, kako bi se izbjegle teže komplikacije, preporuča se u slučajevima:

 • kroničnih, učestalih epizoda žučnih kolika i žutice
 • ponavljajućih upala ili infekcija žučnog mjehura, žučnog kanala ili gušterače
 • postojanja velikih polipa žučnog mjehura

Kako se izvodi laparoskopska operacija žuči?

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji, što znači da ste u stanju bez svijesti i bez ikakvih podražaja na bol, te traje 1 – 2 sata. Nakon uvođenja u anesteziju kirurg radi 4 mala reza na području abdomena kroz koje će postupno uvoditi različite instrumente (troakare i laparoskop) kako bi uklonio žučni mjehur. Kroz rez na pupku pomoću posebne igle uvodi se plin ugljični dioksid koji razmiče organe i omogućuje bolju vidljivost unutar trbušne šupljine.

Nakon toga se uvodi laparoskop – tanka optička cijev na kojoj se nalaze svjetlo i kamera, a na ekranu se dobiva prikaz organa u stvarnom vremenu. Kroz dodatne rezove uvode se instrumenti za uklanjanje žučnog mjehura. Zahvat završava zatvaranjem rezova šavima i postavljanjem malih zavoja.

U rijetkim slučajevima uslijed komplikacija ili zbog ožiljnog tkiva nakon prethodnih abdominalnih zahvata laparoskopija se može proširiti u otvorenu, klasičnu operaciju koja se radi kroz veći rez na abdomenu.

Rizici operacije žuči

Iako laparoskopija kao minimalno invazivna metoda smanjuje rizik od komplikacija, ipak su moguće one povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem ili infekcijom.

Ostali rjeđi rizici operacije žuči uključuju:

 • curenje žuči zbog ozljede žučnog kanala
 • oštećenja okolnih organa
 • promjenu osjeta na mjestu rezova
 • pojavu hernije na mjestu reza
 • stvaranje unutrašnjih priraslica
 • loše zarastanje ili hipertrofiju ožiljaka
 • stvaranje krvnog ugruška

Priprema za operaciju žuči

Prije zahvata neophodno je potvrditi dijagnozu žučnih kamenaca ultrazvukom abdomena te isključiti druge moguće patologije. Na pregledu s kirurgom dobit ćete specifične preporuke i najbolju metodu liječenja s obzirom na svoje tegobe, odnosno cjelokupnu anamnezu. Bude li vam indicirana laparoskopska kolecistektomija, prije zahvata trebat ćete obaviti sljedeće:

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG,spirometrija i razgovor s anesteziologom (rendgen pluća ovisno o dobi)
 • otuširati se antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata
 • 8 sati prije zahvata ne uzimati hranu i piće
 • skinuti nakit i odstraniti lak s noktiju na rukama i nogama
 • Predoperativno čišćenje crijeva prema uputama medicinskog osoblja

Također se preporuča prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata. U tom vremenu dobro je suzdržavati se i od konzumacije alkohola.

Oporavak od operacije žuči

Nakon laparoskopske operacije žuči oporavak je relativno brz uz minimalnu bolnost i vidljivost ožiljaka. Nakon zahvata ostajete jednu noć prenoćiti u Poliklinici na promatranju.

Povratak uobičajenim aktivnostima očekuje se nakon tjedan dana, a za to vrijeme preporučljivo je lagano kretanje kako bi se spriječio nastanak krvnih ugrušaka.

Potrebno je izbjegavati veće fizičke napore i podizanje teškog tereta 6 – 8 tjedana.

Prehrana nakon operacije žuči

Nakon uklanjanja žučnog mjehura u probavni se sustav izravno spušta manje koncentrirana žuč, što može otežati probavu te izazvati nadutost i pojavu proljeva.

Zbog toga se barem mjesec dana nakon zahvata preporuča žučna dijeta koja uključuje:

 • manje i češće obroke
 • izbjegavanje masne i pržene hrane (posebice prvih tjedan dana)
 • prehranu bogatu vlaknima radi redovitoga pražnjenja crijeva

Cijena operacije žuči

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se obavlja na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se