Poliklinika Sinteza

Nutricionističko savjetovanje i izrada plana prehrane

Nutricionist

Što je nutricionističko savjetovanje?

Nutricionističko savjetovanje podrazumijeva razgovor i suradnju s nutricionistom – na fakultetu školovanim stručnjakom za prehranu koji pruža profesionalnu i održivu pomoć u optimiziranju zdravlja (i tjelesne mase) strategijama prehrane.

Savjetovanje uključuje prvi nutricionistički pregled te kontrolne preglede radi praćenja stanja nakon uvođenja promjena u prehrani te davanja podrške i dodatnih smjernica te postizanju mjerljivih rezultata.

Tko su kandidati za nutricionističko savjetovanje?

Profesionalna pomoć nutricionista preporuča se djeci i odraslima koji

 • imaju poteškoće u postizanju željene ili optimalne tjelesne mase
 • imaju potrebu za prilagodbom prehrane u odnosu na određeno zdravstveno stanje ili dijagnozu
 • imaju alergije i intolerancije na hranu ili sastavnice hrane (histamin,
 • pate od gastrointestinalnih smetnji ili bolesti: gastritis, GERB, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), SIBO (sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva), upalne bolesti crijeva i dr.
 • imaju probleme s kožom, poput akni, psorijaze, dermatitisa, rosacee
 • imaju autoimune i ostale kronične bolesti, kao što su celijakija, dijabetes tip 1, psorijaza, reumatoidni artritis,
 • imaju dijagnozu ili rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti (visoki krvni tlak), prediabetesa i dijabetesa tipa 2
 • žene koje planiraju trudnoću i trudnice
 • žene sa zdravstvenim stanjima PCOS-a (sindroma policističnih jajnika), endometrioze
 • žene u perimenopauzi, menopauzi i menopauzalnim smetnjama te u postmenopauzi
 • žele povećati mišićnu masu
 • žele poboljšati svoje sportske performanse, promijeniti sastav tjelesne mase
 • žele prijeći na vegetarijansku/vegansku prehranu
 • vegetarijanci i vegani

Nutricionističko savjetovanje prikladno je za sve koji žele naučiti kako najbolje opskrbiti svoje tijelo i ispuniti njegove potrebe kako bi optimalno funkcioniralo u raznim životnim okolnostima.

Za to je ključno podizanje razine energije nužne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i jačanje imunološkoga sustava pomoću uravnotežene, raznolike i umjerene prehrane.

Rezultati odabira optimalnih namirnica neće se očitovati samo u većoj psiho-fizičkoj funkcionalnosti nego i u tome da bolje izgledate i bolje se osjećate u svome tijelu. U slučaju prisutnosti zdravstvenih smetnji ili postojećih dijagnoza, nutricionist će strategijama prehrane pomoći u optimizaciji nutritivnog statusa i u okviru potencijala prehrane doprinijeti smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

U čemu može pomoći nutricionist?

Nutricionist je stručnjak koji poznaje funkcije ljudskog tijela i osnove pravilne prehrane. On vam može pomoći u postizanju zdravijeg načina života i poboljšanju zdravstvenog stanja tako što će:

 • pružiti analizu dosadašnje prehrane u kontekstu poboljšanja iste s novom prehranom
 • pružiti personaliziranu edukaciju
 • osmisliti personalizirani plan prehrane s obzirom na vaš zdravstveni status, individualne potrebe i stil života
 • preporučiti vam dodatke prehrani koji pomažu u optimiziranju tjelesnih funkcija te ublažavanju eventualnih zdravstvenih tegoba
 • u slučaju postojanja dijagnoze, pomoći vam u otkrivanju namirnica koje uzrokuju pogoršanje simptoma – dijetoterapija sadržavat će one namirnice koje će pripomoći u tretiranju i ublažavanju simptoma
 • biti profesionalna potpora pri uvođenju promjena u prehrani na zdrav i održiv način
 • dati vam smjernice kako čitati sastav prehrambenih proizvoda i energetske vrijednosti na deklaracijama

Kako izgleda nutricionistički pregled?

Na prvom nutricionističkom pregledu nutricionist će napraviti antropometrijska mjerenja: izmjerit će vam visinu, težinu i opseg tijela te procijeniti sastav tjelesne mase i protumačiti ga.

Pružiti procjenu nutritivnoga statusa u kontekstu informacija o uhranjenosti te prikupiti podatke o vašoj osobnoj i obiteljskoj anamnezi, prehrambenim navikama, stilu života (s naglaskom na fizičku aktivnost) i ciljevima koji želite postići.

Radi što boljega uvida u stanje vašeg organizma, može vas uputiti na laboratorijsko testiranje statusa parametara u krvi koji je povezan s prehranom. Cilj je na temelju prikupljenih informacija odrediti energetske i nutritivne potrebe vašeg organizma te prema tome savjetovati odgovarajuće promjene u prehrani.

Svjesni današnjega ubrzanog načina života kada je izražena potreba za što bržom i praktičnijom pripremom obroka, u Sintezi se, u suradnji s našim stručnjacima nutricionistima iz NutriKlinike (mag.nutr., univ.mag.pharm. Nenadom Bratkovićem i mag.nutr.Barbarom Kolarić) i njihovim bogatim 15-godišnjim iskustvom trudimo za naše klijente osmisliti jednostavne, praktične i ukusne individualne programe prehrane s jelovnicima i personaliziranim izračunima obroka koji se mogu održivo uklopiti u svakodnevne obveze i zakazane ciljeve.

Priprema za nutricionističko savjetovanje

Prije konzultacija s nutricionistom poželjno je da vodite dnevnik prehrane kako biste ga što točnije informirali o svojim prehrambenim navikama.

Nutricionist će vas pitati i o obiteljskoj anamnezi te vašem zdravstvenom stanju. Imajte na umu lijekove i dodatke prehrani koje uzimate.

Prisjetite se ako negativno reagirate na određenu vrstu namirnica te to svakako napomenite.

Cijena nutricionističkog savjetovanja

Cijenu nutricionističkih usluga možete provjeriti u našem cjeniku.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se