Poliklinika Sinteza

Stapedotomija – operacija otoskleroze

Pregled uha

Otoskleroza je bolest mlađe i srednje dobi koju karakterizira postepeno, progresivno slabljenje sluha, prvo na jednom, a nakon nekoliko godina često i na drugom uhu, praćeno šumom u uhu, ali bez bolova. Češće se javlja kod žena, a prvi simptomi mogu se javiti tijekom trudnoće ili nakon poroda. Uzrok otoskleroze nije do kraja poznat, ali je utvrđena sklonost nasljeđivanju unutar nekih obitelji. Kod otoskleroze dolazi do promjena u strukturi kosti srednjeg i unutrašnjeg uha koje uzrokuju blokadu lanca slušnih košćica i promjene na pužnici. Rezultat je nagluhost koja može biti provodna (blokada stremena) ili mješovita (blokada stremena i promjene na pužnici) te šum.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Kome je potrebna operacija otoskleroze?

Stapedotomija je kirurška procedura koja se obično koristi za liječenje otoskleroze, stanja u kojem se koštano tkivo u unutarnjem uhu postupno povećava i sprječava normalan prijenos zvuka u unutarnje uho. Stoga, osobe koje pate od otoskleroze, a imaju značajan gubitak sluha i druge povezane simptome, poput zujanja u ušima i vrtoglavice, mogu biti kandidati za stapedotomiju.

Ova operacija se obično izvodi kod odraslih osoba koje imaju stabilan gubitak sluha, što znači da se njihov sluh nije značajno pogoršavao u posljednjih 6 mjeseci do godinu dana. Također je važno da se pacijenti podvrgnu potpunom pregledu uha, grla i nosa, uključujući audiometrijski test, prije donošenja odluke o operaciji.

U nekim slučajevima, operacija može biti potrebna za liječenje otoskleroze. Međutim, ne trebaju svi pacijenti s otosklerozom operaciju. Odluka o tome ovisi o ozbiljnosti simptoma i vrsti otoskleroze koju pacijent ima, a o kojoj će na koncu svoj sud dati liječnik.

Dijagnostika otoskleroze

Dijagnoza otoskleroze, stanja koje često zahtijeva stapedotomiju, postavlja se kroz:

  1. Detaljnu medicinsku anamnezu
  2. Fizikalni pregled uha
  3. Audiometrijski test
  4. Druge dijagnostičke testove.

Tijekom medicinske anamneze, liječnik će postaviti pitanja o simptomima pacijenta, poput gubitka sluha, vrtoglavice i zujanja u ušima, kao i o medicinskoj povijesti, uključujući obiteljsku povijest slušnih poremećaja.

Fizikalni pregled uha uključuje pregled uha otoskopom, instrumentom koji pomaže u pregledu uha, kako bi se utvrdilo postoji li otoskleroza ili druge promjene u uhu koje mogu utjecati na sluh.

Audiometrijski testovi, poput audiometrije čistog tona i audiometrije govora, mjere sposobnost pacijenta da čuje različite zvukove i riječi, što može ukazivati ​​na postojanje gubitka sluha i njegovu ozbiljnost. Ostali dijagnostički testovi koji se mogu koristiti u postavljanju dijagnoze otoskleroze uključuju računalnu tomografiju (CT) ili magnetsku rezonancu (MRI) mozga i unutarnjeg uha, kako bi se isključile druge moguće uzroke simptoma.

Nakon što se dijagnosticira otoskleroza, liječnik specijalist za uho, grlo i nos procijenit će je li stapedotomija prikladna terapija za pacijenta i razgovarati s pacijentom o mogućim rizicima i koristima operacije. Dakle, dijagnoza otoskleroze postavlja se otološkim pregledom te ispitivanjem sluha (audiometrija, timpanometrija, kohleostapedijalni refleksi).

Što je stapedotomija – operacija otoskleroze?

Metoda izbora je operacija otoskleroze – stapedotomija – kod koje se dio blokiranog stremena nadomješta mikroprotezom, koja ponovno uspostavlja prijenosni mehanizam za provođenje zvučnih valova iz srednjeg u unutrašnje uho. Operacija je učinkovita u 90% slučajeva, pod uvjetom da joj se podvrgne na vrijeme (u početnoj fazi bolesti) i najsuvremenijom tehnikom, što znači laserskom tehnologijom i kvalitetnim mikroprotezama.

Profesor Mislav Gjurić u Poliklinici Sinteza prvi i jedini u Hrvatskoj rutinski koristi laser kod operacije otoskleroze i aktivno prati razvoj tehnologije u području mikroproteza, koristeći najsuvremenije proteze od nitinola i titana. Stapedotomija, kod koje se odstranjuje samo jedan dio stremena, bolji je, sigurniji i poštedniji zahvat od stapedektomije kod koje se odstranjuje cijeli stremen. Stapedektomija, za razliku od stapedotomije, u većem broju slučajeva može izazvati oštećenje unutarnjeg uha.

Priprema za operaciju otoskleroze

Odluci o operaciji otoskleroze prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom profesor Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika ovisi o rezultatu ispitivanja sluha. Stapedotomija kod otoskleroze se prema dogovoru izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Oporavak od operacije otoskleroze

Nakon operacije na uho se postavlja zaštita od flastera u trajanju od tjedan dana. U prvih 48 h preporuča se mirovanje u krevetu, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna, ovisno o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost treba izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu uz pratnju putovati kući dva dana nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 7 dana. Prvo ispitivanje sluha vrši se 2 mjeseca nakon operacije.

Cijena operacije otoskleroze

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se