Poliklinika Sinteza

Povećanje grudi – implantatima i vlastitim masnim tkivom

O povećanju grudi

Povećanje grudi jedna je od najčešćih estetskih korekcija, koja se izvodi radi povećanja i preoblikovanja grudi u žena koje su nezadovoljne prirodnom veličinom i oblikom svojih grudi ili promjenom njihova izgleda tijekom života.

Što je povećanje grudi?

Povećanje (augmentacija) grudi ili, medicinski, augmentacijska mamoplastika, kirurški je zahvat kojim se povećavaju i preoblikuju ženske dojke. Izvodi se u općoj ili lokalnoj anesteziji ugradnjom (implantacijom) silikonskih implantata u dojke ili transferom vlastitoga masnog tkiva s drugih dijelova tijela. Ako uz nezadovoljstvo veličinom postoji i problem spuštenih grudi, u sklopu povećanja grudi može se izvršiti i mastopeksija – zahvat kojim se podižu opuštene grudi.

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

Koje se tehnike rabe za povećanje grudi?

Dvije su tehnike povećanja grudi: ugradnja implantata i transfer vlastitoga masnog tkiva u dojke (engl. lipofilling).

Povećanje grudi silikonskim implantatima

Implantati se danas izrađuju od visokokvalitetnih i dugotrajnih silikonskih materijala, koji imaju doživotno jamstvo u slučaju puknuća (rupture) te 10-godišnje jamstvo na kapsularnu kontrakciju. Više nije potrebna, kao u slučaju implantata starijih generacija, zamjena implantata novima nakon određenoga razdoblja, nego samo dođe li do komplikacija.

Tipovi implantata

Za povećanje grudi rabe se dva oblika, odnosno tipa implantata: anatomski, koji je u obliku suze, i okrugli. Odabiru se s obzirom na građu tijela i grudi, kao i s obzirom na cilj, odnosno izgled koji pacijentica želi postići.

Anatomski implantati na vrhu su uži i tanji, a prema dnu postaju puniji, što daje grudima prirodniji izgled, te će idealan izbor biti za žene koje mu teže. Okrugli implantati pravilnoga su okrugloga oblika, pa će biti bolji izbor za postizanje punoće i gornjega i donjega dijela grudi, više podignut izgled te naglašeniji dekolte. Njihova je prednost i to što u slučaju rotacije neće promijeniti izgled grudi.

Mjesto reza

Neovisno o tipu implantata, povećanje grudi može se izvesti kroz rezove na trima mjestima:

 • ispod dojke u prirodnoj brazdi (inframamarno)
 • oko ruba bradavice (periareolarno)
 • ispod pazuha (aksilarno)

Najčešće je mjesto reza ispod dojke jer u odnosu na aksilarni rez omogućava bolju vizualizaciju i preciznost kirurgu tijekom zahvata, a za razliku od periareolarnoga reza, ne povećava postoperativni rizik od promjene osjeta u području bradavice i problema s dojenjem.

Mjesto postavljanja implantata

Nekoliko je mjesta gdje se mogu postaviti implantati:

 • iznad prsnoga mišića, odnosno ispod žlijezda dojke (subglandularno)
 • ispod prsnoga mišića (submuskularno)
 • ispod fascije mišića (subfascijalno)
 • djelomično ispod prsnoga mišića, a djelomično ispod žlijezda dojke (engl. dual plane)

Svako mjesto postavljanja implantata ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Primjerice, postavljanje implantata ispod žlijezda dojke smanjuje mogućnost pomicanja implantata tijekom fizičke aktivnosti te uzrokuje manju nelagodu tijekom samoga oporavka. Postavljanjem, pak, implantata ispod prsnoga mišića, postiže se prirodniji izgled te smanjuje rizik od kapsularne kontrakcije. Prikladan je za žene koje imaju manje postojećega masnog tkiva kako se ne bi ocrtavali rubovi implantata. Subfascijalno postavljanje implantata podrazumijeva ugradnju implantata iznad prsnoga mišića, a ispod njegove fascije, tj. ovojnice. Takav način povećanja grudi omogućuje prirodne rezultate i što se tiče izgleda i osjeta grudi, a s obzirom na to da ne zahtijeva rezanje mišića, brži je i manje bolan oporavak. Dual plane, odnosno postavljanje implantata dijelom ispod prsnoga mišića, a dijelom ispod žlijezda dojke, također osigurava prirodan izgled grudi, no za razliku od subfascijalnoga načina, zahtijeva rezanje prsnoga mišića, a stoga i nešto bolniji oporavak.

U Poliklinici Sinteza koristimo se visokokvalitetnim implantatima vodećih proizvođača.  Odluka o volumenu i tipu implantata te mjestu reza i postavljanja implantata ovisi o različitim čimbenicima. U dogovoru s vama uzimamo u obzir građu tijela, kvalitetu i količinu postojećega masnog tkiva, a svakako i vaše osobne želje o veličini i izgledu grudi.

Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom

Alternativa povećanju grudi implantatima jest injektiranje vlastitoga masnog tkiva u grudi s nekoga drugog dijela tijela, što se još naziva i transfer masnoga tkiva. Dio tijela na kojemu se radi liposukcija, odnosno uklanjanje masti, obično je trbuh, stražnjica, kukovi, bedra i dr. Za ovaj način povećanja grudi najčešće se odlučuju žene koje žele izbjeći unošenje stranog tijela u organizam, a ujedno ne žele značajno promijeniti veličinu grudi. Naime, transferom masnoga tkiva može se očekivati povećanje grudi za jednu do dvije veličine košarice.

Tko su kandidati za povećanje grudi?

Ženske grudi dio su tijela koji se smatra simbolom ženstvenosti. Ne čudi stoga što je upravo povećanje grudi jedna od najčešćih estetskih korekcija kojom žene nastoje osnažiti svoj osjećaj ženstvenosti te pozitivno utjecati na svoje samopouzdanje. Osim prirodno premale razvijenosti, niz je čimbenika zbog kojih se grudi tijekom života mijenjaju te mogu poprimiti nezadovoljavajući izgled za ženu (trudnoća, mršavljenje, starenje…). Estetski nedostaci koji se mogu riješiti povećanjem grudi te koji obično žene potaknu na razmišljanje o zahvatu jesu:

 • nerazvijenost, odnosno premala veličina grudi
 • nezadovoljavajući oblik grudi
 • abnormalnosti u razvoju grudi (tubularne dojke)
 • asimetrija grudi što se tiče veličine ili oblika
 • promjena u veličini i čvrstoći grudi nakon trudnoće/dojenja ili gubitka kilograma
 • gubitak na veličini i čvrstoći grudi starenjem
 • odstranjenje grudi zbog malignih oboljenja

Kada je riječ o povećanju grudi vlastitim masnim tkivom, valja napomenuti da kandidati za njega nisu žene s malim postotkom tjelesne masti, kao ni žene koje žele značajno promijeniti veličinu grudi. Za njih će idealan izbor biti povećanje grudi implantatima.

Tijek zahvata

Tijek zahvata povećanja grudi razlikuje se ovisno o tehnici kojom se izvodi, odnosno povećavaju li se grudi implantatima ili vlastitim masnim tkivom.

Ugradnja implantata obično traje 60 – 90 minuta i izvodi se u općoj ili lokalnoj anesteziji. Započinje uvođenjem pacijentice u anesteziju, nakon čega kirurg radi rez ispod dojke ili u području bradavice te pozicionira implantat u skladu s prethodnim dogovorom o optimalnom mjestu implantata. Nakon toga se rez zatvara šavima, a grudi obaviju elastičnim zavojima. U manjem je broju slučajeva potrebno postavljanje kirurškog drena radi uklanjanja viška tekućine iz operiranog područja, koji se obično vadi drugi dan.

Transfer masnoga tkiva u grudi traje oko 3 sata i izvodi se u općoj anesteziji. Postupak sadrži tri bitna koraka:

 1. Liposukcija – masno se tkivo uzima s drugoga dijela tijela gdje ga ima dovoljno (stražnjica, bedra, kukovi i dr.).
 2. Priprema masnoga tkiva za transfer – stanice masnoga tkiva pročišćavaju se centrifugom kako bi se iz njega uklonila krv, ulja i ostale tekućine te mogla procijeniti upotrebljiva količina čiste masti za transfer.
 3. Injiciranje masnoga tkiva u dojke – kroz jedan ili dva mala reza posebnim kanilama injicira se masno tkivo u označena područja kako bi se povećao volumen dojki.

Povećanje grudi može se obaviti u općoj i lokalnoj anesteziji, a najčešći je izbor opća anestezija u kojoj se potpuno isključuje svijest pacijenta i podražaji na bol. Međutim, određena zdravstvena stanja, kao i osobna želja pacijentice da izbjegne opću anesteziju i njezine rizike, mogu biti indikacija za izvođenje zahvata u lokalnoj anesteziji. U Poliklinici Sinteza nudimo mogućnost povećanja grudi u tumescentnoj lokalnoj anesteziji, koja podrazumijeva ubrizgavanje anestetika bupivakaina u područje grudi, kojim se potpuno uklanja osjećaj bola, a učinak traje do 48 sati. To znači da je, osim smanjenog vremena oporavka, značajno smanjena i nelagoda odmah nakon zahvata. A kako bi vam oporavak bio što manje bolan, lokalnu anesteziju primjenjujemo i ako se zahvat izvodi u općoj anesteziji.

Rizici povećanja grudi

Rijetke komplikacije koje se mogu javiti odmah nakon zahvata obično su povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem i oticanjem ili infekcijom.

Postoje međutim i rizici od komplikacija povećanja grudi implantatima koje se u manjem broju slučajeva mogu javiti nakon određenog vremena:

 • bol u dojci
 • kapsularna kontrakcija (stvaranje ožiljnog tkiva (kapsule) oko dojke koje ju steže te uzrokuje tvrdoću)
 • promjena u osjetu bradavice ili dojke
 • promjena položaja implantata (rotacija implantata)
 • puknuće i curenje implantata
 • nezadovoljstvo izgledom grudi (vidljivost ruba implantata, nezadovoljstvo veličinom ili oblikom grudi)
 • poteškoće s dojenjem
 • sistemski simptomi (nedovoljno istražena povezanost s implantatima; u nekih pacijentica nakon ugradnje implantata zabilježeni su simptomi poput dugotrajne iscrpljenosti, smetenosti, poteškoća s pamćenjem i osipa)

Rizici od komplikacija povećanja grudi transferom masnoga tkiva uključuju:

 • pojavu cisti
 • mikrokalcifikaciju
 • propadanje unesenih stanica masti
 • asimetriju grudi zbog nejednake apsorpcije masnoga tkiva (rješava se nadopunom masti)

! Važno je istaknuti da nije dokazana povezanost povećanja grudi s povećanim rizikom od nastanka raka dojke, kao i da implantati nisu prepreka pregledima dojki radiološkim metodama (UZV, CT, mamografija, MR).

Priprema za povećanje grudi

Preporuča se prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata. U tom vremenu dobro je suzdržavati se i od konzumacije alkohola.

Prestanak pušenja preporuča se 6 tjedana prije zahvata.

Priprema za povećanje grudi zahtijeva nekoliko stavki:

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG i pregled anesteziologa
 • tuširanje antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata
 • ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata
 • skidanje nakita i uklanjanje laka s noktiju na rukama i nogama prije zahvata

Svemu tome prethodi pregled kod našega kirurga u Poliklinici koji vam daje sve potrebne informacije o zahvatu, uzima vaše mjere te preporuča optimalnu tehniku zahvata, kao i volumen i tip implantata. U obzir uvijek uzimamo postojeće zdravstveno stanje, građu tijela, kvalitetu i količinu postojećega tkiva dojki, kao i izgled koji želite postići.

Oporavak od povećanja grudi

Nakon povećanja grudi očekuje se nelagoda i oticanje u području grudi te je potrebno mirovati nekoliko dana. Pacijentici je prvih dana često potrebna pomoć pri podizanju iz kreveta, odijevanju i sl. Tijekom ovoga razdoblja potrebno je mirovanje i ne preporuča se upravljanje vozilom. Povratak na posao i uobičajenim aktivnostima očekuje se nakon 7 – 10 dana.

Preporuča se mjesec dana spavati na leđima te 6 tjedana nositi kompresivni grudnjak.

Nakon 2 – 3 tjedna dopuštene su lakše fizičke aktivnosti i vježbanje, a povratak težim naporima nakon 6 – 8 tjedana.

Oporavak je nešto lakši i brži nakon lokalne anestezije, a u slučaju opće anestezije ili po želji u Poliklinici Sinteza nudimo mogućnost smještaja uz nadzor medicinskog osoblja.

Cijena povećanja grudi

Cijenu povećanja grudi možete saznati u aktualnom cjeniku. Javite nam se i rezervirajte termin za konzultacije. Za više detalja i informacija nazovite nas na telefon +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail info@sinteza.hr.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se