Poliklinika Sinteza

Magnetska rezonanca mozga i glave

Magnetska rezonanca (MR) mozga ili MR glave, poznata još i kao magnetna rezonancija, neinvazivna je i potpuno sigurna radiološka dijagnostička metoda koja omogućava detaljan prikaz struktura u mozgu i glavi. Preciznije rečeno, ovom metodom moguće je dobiti detaljan prikaz:

 • mozga
 • hipofize – žlijezde veličine graška smještene u koštanom tkivu na bazi mozga
 • orbite
 • temporalne kosti
 • krvnih žila u mozgu.

Ova metoda primjenjuje se za dijagnostiku raznih abnormalnosti u anatomskim strukturama mozga i glave, za otkrivanje uzroka neobjašnjivih simptoma za koje se sumnja da imaju uzrok u tome području te za praćenje postojećih dijagnoza. MR se ne koristi štetnim ionizirajućim zračenjem, za razliku od drugih radioloških metoda (RTG, CT), a u odnosu na njih trenutno je najosjetljivija metoda snimanja za dobivanje slikovnog prikaza mozga i glave.

Što je magnetska rezonanca (MR) mozga i glave?

MR glave neinvazivna je tehnologija snimanja koja pruža uvid u oblik, veličinu, odnos i funkciju anatomskih struktura glave, te služi za otkrivanje, dijagnostiku i praćenje stanja u tome području. Magnetska rezonanca koristi se jakim magnetskim poljem i elektromagnetskim valovima koji utječu na položaj protona u tkivima u odnosu na magnetsko polje. Pri vraćanju protona u početni položaj djelovanjem radiovalova oslobađa se energija tj. signali pomoću kojih se u konačnici u računalu dobiva slikovni prikaz snimanoga segmenta. Različite vrste tkiva na snimci MR-a mogu se razlikovati na temelju svojih magnetskih svojstava, odnosno jačini signala koje odašilju.

Iskoristite POPUST od 10%!

POŠALJITE UPIT

Kome je potreban MR mozga i glave?

MR ovoga segmenta indicira se:

 • pri pojavi simptoma za koje postoji sumnja da imaju organski uzrok u mozgu ili strukturama glave
 • za potrebe praćenja postojećih dijagnoza i/ili nakon operativnih zahvata
 • prije operativnih zahvata za dobivanje detaljnoga uvida u područje gdje će se izvršiti zahvat

Simptomi koji mogu biti indikacija za snimanje jesu:

 • kronične glavobolje
 • poteškoće s vidom ili gubitak sluha
 • vrtoglavice
 • epileptički napadaji
 • hormonalna neravnoteža (povezana s hipotalamusom ili hipofizom, npr. Cushingov sindrom)
 • značajne promjene u mišljenju i ponašanju

ekstremna slabost i umor

Što pokazuje MR mozga i glave?

Magnetska rezonanca omogućuje jasan prikaz mekih tkiva, stoga je najosjetljivija metoda za otkrivanje abnormalnosti u mozgu. Na MR snimkama radiolog može jasno vidjeti detalje protoka krvi i tekućina koje okružuju mozak, kao i pojavu lezija, koje na slikama izgledaju kao tamne ili svijetle mrlje, različite od normalnoga moždanog tkiva. Primjenom kontrastnoga sredstva na bazi gadolinija dodatno se poboljšava prikaz krvnih žila te mogućih upala i tumora.

MR-om je moguće otkriti čitav niz abnormalnosti u mozgu i glavi:

 • ciste, tumori i apscesi u mozgu
 • krvarenja i infekcije
 • krvni ugrušci i aneurizme mozga
 • prethodni moždani udari
 • abnormalnosti moždanoga debla i maloga mozga
 • abnormalnosti hipofize (promjene u veličini i tumorske promjene)
 • promjene uzrokovane multiplom sklerozom (MR-om moguće i razlikovanje starih od novijih promjena)
 • hidrocefalus (proširenje moždanih komora zbog viška cerebrospinalnog likvora)
 • traumatska ozljedu mozga ili ozljede uzrokovane epilepsijom

Trajanje MR-a mozga i glave

MR ovoga segmenta obično traje između 30 i 45 minuta. Snimanje obično traje duže ako se primjenjuje kontrastno sredstvo.

Priprema za MR mozga i glave

Ova pretraga ne zahtijeva posebnu pripremu, no uključuje nekoliko jednostavnih prethodnih koraka.

 • Prije ulaska u sobu za MR snimanje morat ćete ukloniti svu odjeću s metalnim dodacima i sve metalne predmete: nakit i piercing, naočale, mobilni telefon, ključeve, sat, kreditne kartice, metalni dodaci za kosu te pomične zubne proteze.

Za snimanje stoga možete odjenuti odjeću koja ne sadrži metalne dijelove (gumbi, patentni zatvarači, kopče) jer onu koja ih sadrži morat ćete skinuti prije snimanja.

 • Ako vam pomisao na zatvorene prostore uzrokuje anksioznost, 15 do 30 min prije snimanja možete uzeti blaže sredstvo za smirenje.
 • Prije snimanja dopušteno je jesti, piti i uzeti uobičajene lijekove, osim ako vam liječnik nije rekao drugačije.
 • Ako se radi o snimanju glave s primjenom kontrasta, prema preporuci liječnika potrebno je učiniti laboratorijske pretrage ureje i kreatinina.

Rizici snimanja su minimalni

MR glave u potpunosti je sigurna metoda snimanja tijekom koje niste izloženi štetnom ionizirajućem zračenju.

MR uređaj nalikuje tunelu, stoga mali i ograničen prostor u kojemu se nalazi tijelo tijekom snimanja može biti okidač za ljude sklone klaustrofobiji (strahu od zatvorenih prostora). U Poliklinici Sinteza magnetsku rezonancu vršimo pomoću Siemensova uređaja MAGNETOM® Aera koji prednjači u odnosu na ostale po otvorenosti svoga dizajna (širina tunela kućišta od 70 cm i dužina kućišta od 145 cm). Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja.

Zbog upotrebe jakog magnetskog polja snimanje je kontraindicirano u pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker) te metalne kvačice ili proteze.

Iako nije znanstveno dokazano da utječe na plod, MR se trudnicama preporučuje samo u slučaju jakih medicinskih indikacija.

Tijek snimanja

 • Prije početka snimanja dobit ćete upitnik s pitanjima o vašem zdravstvenom stanju te ćete morati ukloniti sve metalne predmete te odjeću koja ih sadrži.
 • Zatim vas radiološko osoblje smješta u ležeći položaj unutar MR uređaja, koji je u obliku tunela, pri čemu je važno da glava bude unutar tunela. Oko glave se postavljaju specijalne zavojnice koje hvataju signale magneta, a pomoću kojih se dobiva slika u računalu.
 • Ako je liječnik indicirao primjenu kontrasta radi preciznije dijagnostike, kontrastno sredstvo aplicira se intravenozno, odnosno kroz venski put (braunilu) na ruci. Moguće je da na tome mjestu osjetite toplinu ili hlađenje ili promjenu okusa.
 • MR uređaj proizvodi vrlo glasne zvukove tijekom snimanja, stoga ćete dobiti posebne slušalice za uši za zaštitu od buke, dodijeljene od strane medicinskog osoblja, koje će vam osigurati ugodnije izvođenje same pretrage.
 • Tijekom snimanja ostajete sami u prostoriji (osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi), no s njim ostajete cijelo vrijeme u komunikaciji pomoću interfona. Također, dobivate malu spravicu u obliku loptice koju možete stisnuti kako biste signalizirali osoblju ako imate nešto za reći ili iz nekog razloga morate prekinuti snimanje. Osoblje vam može interfonom tijekom snimanja davati upute, primjerice da na trenutak zaustavite disanje.
 • Dok traje snimanje, potrebno je mirno ležati jer bilo kakva kretnja može utjecati na kvalitetu snimke.
 • Nakon završetka snimanja, koje obično traje između 30 i 45 min, iz ruke se vadi braunila ako se primjenjivalo kontrastno sredstvo.

Oporavak od MR-a mozga i glave

Većini pacijenata nakon snimanja nije potreban oporavak te se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima, međutim u nekih je moguć osjećaj pospanosti ili ošamućenosti od nepomičnoga ležanja.

Ako je uzeto sredstvo za smirenje, potrebno je pričekati da oslabi njegovo djelovanje te do tada ne upravljati vozilom.

Ako se primjenjivalo kontrastno sredstvo, preporuča se uzimanje većih količina tekućine tijekom dana.

Mjere opreza

Budući da se tijekom MR-a rabi jako magnetsko polje, obavezno je da prije snimanja obavijestite radiološko osoblje o postojanju metalnih predmeta u ili na tijelu: elektrostimulator srca (pacemaker), metalne klipse, pomične zubne proteze, inzulinske pumpe, stentovi ili kopče u krvnim žilama, umjetni srčani zalisci, umjetni zglobovi, umjetne pužnice, metalni fragmenti ili krhotine. Neki od navedenih predmeta nisu kontraindikacija za MR, no u tome slučaju potrebna je potvrda operatera.

Potrebno je obavijestiti osoblje ako imate zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s radom bubrega. Kontrastno sredstvo na bazi gadolinija koje se primjenjuje u pojedinim slučajevima, može izazvati teške, životno ugrožavajuće reakcije u ljudi koji imaju probleme s bubrezima ili su na dijalizi.

Potrebno je da obavijestite osoblje ako ne možete mirno ležati duže vrijeme (do 60 min).

Iako primjena kontrastnoga sredstva rijetko uzrokuje nuspojave, one se ipak mogu javiti u obliku glavobolje, mučnine, bola i osjećaja hladnoće na mjestu primjene. Također su moguće rijetke reakcije poput pojave svrbeži, crvenila, oticanja ili otežanoga disanja. U tome slučaju uputno je javiti se liječniku.

Cijena MR-a mozga i glave

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Dokumenti za pacijente:

Najčešća pitanja:

1. Zašto je kod određenih snimanja potreban kontrast?

Kontrastno sredstvo za MR koristi se kako bi se postigao bolji prikaz patoloških značajki što specijalistu radiologu pomaže jasno definirati patološki proces i odnos prema okolnim strukturama.

2. Zašto je potreban nalaz urea i kreatinina ako će se koristiti kontrast?

Nalaz kreatinina je potreban u slučaju ako liječnik radiolog procijeni da je potrebna aplikacija kontrastnog sredstva (iznimke su pregledi čija tehnička izvedba unaprijed podrazumijeva aplikaciju kontrastnog sredstva kao što je MR hipofize). Vrijednosti eGFR (procijenjena brzina glomerularne filtracije) kao i kreatinina iz krvi služe radiolozima kako bi se provjerila funkcija bubrega što je bitan podatak ukoliko je potrebno aplicirati kontrast.

3. Je li potrebna neka posebna priprema?

Posebna priprema nije potrebna, osim za pojedina snimanja o čemu će Vas obavijestiti naše osoblje prilikom zakazivanja termina.

Prije početka pretrage potrebno je otkloniti sve metalne predmete uključujući slušni aparat, pomične zubne proteze, piercinge, nakit, ukosnice, sat, kreditne kartice, kovanice, ključeve, mobitel te ostale materijale koje sadrže metale ili žicu kao što su grudnjaci, gumbi, patent-zatvarači itd.

4. Mogu li na MR ako imamo ugrađen implantat u tijelu?

Metalni implantati koji sadrže određen postotak čelika ili su građeni od materijala koji reagiraju na magnetno polje predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Upravo iz tog razloga je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje implantata. Implantati koji su izgrađeni od titana su u potpunosti sigurni za pretragu kao što je magnetska rezonanca.

5. Što ako imam ugrađenu endoprotezu?

U tom slučaju nam je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje o vrsti metala kako bismo dobili informaciju o kompatibilnosti metala sa uređajem za MR.

Ako je endoproteza građena od titana, snimanje MR se može obaviti.

6. Što ako imam zubni implantat i plombe?

Zubni implantat i plombe ne predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Ako imate mobilnu zubnu protezu, nju je potrebno skinuti prije početka snimanja.

7. Što ako trebam ići na magnetsku rezonancu glave, a imam fiksni aparatić za zube?

Ako Vaš fiksni aparatić ima metalne bravice one će stvarati artefakte (smetnje) snimanog područja što radiolozima otežava interpretaciju nalaza te se zato trebaju skinuti kod MR snimanja glave. Za MR snimanje ostalih dijelova tijela fiksni aparatić za zube nema nikakvog utjecaja.

8. Nisam siguran/na imam li ostatak metala ili geler u tijelu od ranjavanja?

Ako ste imali povredu ili ste bili ranjavani, a niste sigurni je li Vam izvađen metali ili geler u tom slučaju se vrši rendgensko snimanje tog dijela tijela. Ukoliko se rendgenskim  snimanjem utvrdi da postoji  metal ili geler u tijelu, u tom slučaju se snimanje magnetskom rezonancom ne može izvršiti.

9. Mogu li se naručiti na MR snimanje ako imam ugrađen pacemaker?

Osobama s ugrađenim pacemakerom ne vršimo snimanje magnetskom rezonancom jer magnetno polje utječe na rad pacemakera.

10. Mogu li ići na snimanje magnetskom rezonancom ako mi je ugrađen stent?

Ako je prošlo 3 mjeseca od ugradnje stenta tada možete obaviti pretragu MR-a.

11. Koliki je promjer MR-a?

Poliklinika Sinteza ima uređaj najnovije generacije Siemensov MAGNETOM® Aera 1.5 Tesla čija je širina tunela kućišta 70 cm i dužina kućišta od 145 cm. Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja – pogodan za klaustrofobične pacijente!

12. Je li potrebno biti miran za vrijeme snimanja?

Tijekom MR snimanja od velike je važnosti da osoba bude mirna. Pokretanje tijela uzrokuje smetnje (artefakte) koji smanjuju kvalitetu slikovnog prikaza čime se umanjuje dobivanje točnih informacija koje su neophodne radiolozima prilikom analize snimanog područja.

13. Što moram ponijeti od dokumentacije?

Potrebno je ponijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za područje koje se snima što uključuje pismeni nalaz i CD ranijih pregleda istog područja. Za pojedina snimanja potrebno je ponijeti nalaz uree i kreatinina iz krvi o čemu ćete biti obaviješteni prilikom naručivanja.

Naš tim

Dubravka Srdoč, dr.med., specijalist radiologije

Dubravka Srdoč, dr.med.

Specijalist radiologije

Saznaj više o dubravka-srdoc

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se