Poliklinika Sinteza
Ultrazvuk dojki

O ultrazvuku dojke

Ultrazvuk grudi odnosno ultrazvuk dojki neinvazivna je, bezbolna i sigurna tehnika snimanja kojom se prikazuju unutrašnje strukture dojke. Ne koristi se štetnim ionizirajućim zračenjem, već radi na temelju zvučnih valova visoke frekvencije koji su potpuno bezopasni te se mogu primijeniti i u trudnoći. Iako se ne smatra zlatnim standardom u ranom otkrivanju raka dojke, prednost ultrazvučnoga pregleda neupitna je u nizu indikacija te se vrlo često rabi kao dijagnostička dopuna mamografiji. Preporuča se obavljati preventivni pregled dojki jednom godišnje već nakon 25. godine života odnosno ranije u slučaju palpabilnih kvržica ili pozitivne obiteljske anamneze za rak dojke.

Obratite nam se s povjerenjem
NARUČITE SE

Što je ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke (UZV) je dijagnostička pretraga kojom se pomoću zvučnih valova visoke frekvencije vizualizira unutrašnjost dojke. Ultrazvučni pregled, koji se još naziva i sonografija ili ehografija, temelji se na upotrebi ultrazvučne sonde koja se prislanja na područje tijela koje se pregledava te u njega šalje zvučne valove. Kada naiđu na različitu vrstu tkiva, jedan dio valova odbija se natrag u sondu, a ostatak prolazi kroz tkivo dok ne naiđe na drugu strukturu. Na računalu se to bilježi u obliku dvodimenzionalnog crno-bijelog prikaza s različitim intenzitetom nijansi koji ovisi o tome koliko dobro pojedina vrsta tkiva odbija valove. Na taj način moguće je diferencirati dobroćudne od potencijalno zloćudnih tvorbi jer su njihove ultrazvučne karakteristike različite.

Kada se radi UZV dojke?

Samopregled dojki jednom mjesečno preporuča se već od 20. godine života, za koji je najbolje vrijeme prvi dio ciklusa – od završetka menstruacije do 10. dana. Ultrazvučni pregled dojki poželjno je raditi kao preventivnu dopunu samopregledu jednom godišnje nakon 25. godine života, a idealno bi bilo napraviti barem jedan UZV do navršene 30. godine.

Osim preventivno, ova pretraga radi se i pri čvrstim indikacijama kada se sumnja na neko patološko stanje u dojci ili kao dopunska dijagnostička metoda. Indikacije mogu biti:

 • abnormalnosti otkrivene prilikom samopregleda (palpabilna kvržica u dojci; iscjedak iz jedne ili obje dojke; crvenilo dojke)
 • mamografijom otkrivene promjene u dojci
 • velika gustoća tkiva u dojkama koja onemogućava dobro oslikavanje mamografijom
 • trudnoća, kada je mamografija kontraindicirana zbog upotrebe zračenja
 • procjena položaja i stanja implantata u dojkama nakon povećanja ili rekonstrukcije grudi
 • pri dijagnostičkim intervencijama na dojci (citološka punkcija, biopsija)
 • redovni pregled prema preporukama liječnika nakon preboljenja raka dojke

U žena koje imaju povećani rizik od obolijevanja od raka dojke zbog pozitivne obiteljske anamneze, UZV dojke obavlja se prema preporuci liječnika, obično i prije 25. godine života.

Što može pokazati UZV dojke?

Ultrazvuk se ne smatra zlatnim standardom u ranoj dijagnostici raka dojke, no u nizu slučajeva pokazuje se korisnom i važnom metodom procjene abnormalnosti u dojkama. Njime je moguće:

 • razlikovati ciste ispunjene tekućinom (najčešće dobroćudne) od čvrstih, potencijalno zloćudnih tvorbi
 • otkriti tvorbe koje su palpabilne ali se ne vide na mamografiji
 • otkriti tvorbe koje gusto tkivo dojki „zamagljuje” na mamografskom prikazu
 • dijagnosticirati upalne promjene dojke i apscese
 • vizualizirati moguću rupturu, oticanje ili serom (nakupljanje tekućine) nakon ugradnje implantata

Kako izgleda UZV dojke?

Pregled dojki izvodi liječnik dok je pacijentica na stolu u ležećem ili bočnom položaju. Na sondu nanosi gel na bazi vode koji osigurava jasno i nesmetano kretanje valova od sonde do tkiva i natrag. Sondom zatim prelazi preko dojke i pazušnih jama (aksila) radi provjere limfnih čvorova. Pomicanje sonde je bezbolno, no ako postoje osjetljiva mjesta na dojci, može biti blago neugodno. Pritom je ponekad potrebno promijeniti i zadržati određeni položaj ili podići ruku iznad glave. Na računalu se odmah dobiva prikaz struktura u stvarnom vremenu na temelju kojega liječnik ispisuje nalaz. Nakon završetka ostatak gela na koži ukloni se papirom te dobivate nalaz i usmene upute. Cjelokupan pregled traje 20 – 30 minuta.

Mjere opreza

UZV dojke potpuno je sigurna metoda koja se ne koristi štetnim, ionizirajućim zračenjem.

Priprema za pregled dojke

 • UZV grudi najbolje je raditi u prvom dijelu (do 10. dana) menstrualnoga ciklusa.
 • Prije samoga pregleda potrebno je ukloniti nakit koji bi mogao ometati pretragu te skinuti svu odjeću do pojasa.
 • Radi usporedbe novoga nalaza s prijašnjim stanjem, preporučamo ponijeti sa sobom prethodnu medicinsku dokumentaciju ako postoji.
 • Druga posebna priprema, kao i ona vezana uz uzimanje hrane i pića, nije potrebna.

Oporavak od UZV-a dojke

Oporavak od pregleda dojke nije potreban te se odmah vraćate uobičajenim aktivnostima.

Cijena UZV-a dojke

Cijenu pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku. Za više informacija nazovite na broj +385 1 5005 970 ili pišite na mail: info@sinteza.hr. 

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se