Poliklinika Sinteza

Proktološki pregled s anoskopijom

Prikaz sprave za proktološki pregled

Kad je riječ o proktološkom pregledu – često ga prati predrasuda da je riječ o vrlo neugodnom, pa i bolnom pregledu, što je pogrešno ako se pregled izvodi na pravilan način. Štoviše, kada liječnik pažljivo manipulira s analnim kanalom, o čemu se u Poliklinici Sinteza iznimno vodi računa, pregled može proći bez ikakve neugode.

Tko treba obaviti proktološki pregled?

Proktološki pregled obavezno treba napraviti ako primijetite svježu krv ili iscjedak krvi kod stolice (što može biti povezano s vanjskim ili unutarnjim hemoroidima), kao i bilo kakve promjene u boji i teksturi stolice, odnosno izraslinu i svrbež oko analnog otvora.

Još jedan od simptoma zbog kojih se treba uputiti na pregled je bol u analnom otvoru kod defekacije. Bitno je utvrditi da spomenuti problemi nisu povezani s kancerogenim promjenama na crijevima. To se posebno odnosi na ljude kod kojih postoji obiteljska anamneza raka debelog crijeva ili polipa, kao i osobama starijima od 40 godina koji su imali polipe na crijevima ili rak. Preporuka je da se pregled obavi svakih 3 do 5 godina, ovisno o dobi i obiteljskoj povijesti. Ako su uzrok spomenutih simptoma hemoroidi, tijekom proktološkog pregleda se kvalitetno može utvrditi stupanj problema, što olakšava postavljanje dijagnoze i određivanje terapije

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je važno znati prije proktološkog pregleda i anoskopije?

Pregled obično nije bolan i ako pratite upute liječnika neće biti problema, no ako kod pacijenta postoji jaki strah od neugode može se pribjeći lokalnoj anesteziji. Prije zahvata u Poliklinici Sinteza liječnik će s vama obaviti detaljan razgovor o vašem zdravstvenom stanju i simptomima zbog kojih ste se javili. Dobro je ponijeti sa sobom sva otpusna pisma i nalaze koje imate od ranijih pregleda. Suprotno uvriježenom mišljenju, nije potrebna nikakva posebna priprema za pregled, odnosno nije potrebno obaviti klistiranje.

Kako izgleda proktološki pregled?

Proktološki pregled u Poliklinici Sinteza započinje razgovorom u kojem ćete dobiti sve upute o tijeku pregleda te o tome kako svojim ponašanjem možete doprinijeti tome da ne bude neugodan. Potom ćete leći na stol, na lijevi bok. Prvi dio pregleda podrazumijeva inspekciju vanjskog dijela analnog otvora (pregled kože oko analnog otvora i trtice).

Nakon toga, liječnik će u rukavicama koje je namazao vazelinom obaviti digitorektalni pregled: kažiprstom opipava ulaz u analni otvor, kako bi procijenio njegov tonus i napipao eventualne promjene. U nastavku pregleda može slijediti anoskopija, kojom se utvrđuje stanje hemoroida.

Koje su mjere opreza potrebne?

Ne postoje ozbiljnije komplikacije koje bi se mogle javiti tijekom pregleda ili vezano uz sam pregled.

Iskustva pacijenata

Liječnik u Poliklinici Sinteza svakom pacijentu pristupa s pažnjom i u razgovoru prije pregleda nastoji ga opustiti kako bi što bolje mogao pratiti upute tijekom pregleda. U većini slučajeva nema bolova, pa ni veće nelagode.

Kako se formira cijena zahvata?

Više o cijenama i načinu plaćanja možete saznati u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza. Za više informacija kontaktirajte nas telefonski +385 1 5005 970 ili putem maila: info@sinteza.hr, a za direktne rezervacije termina kliknite na link

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Tomislav Baotić, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. abdominalne kirurgije

Saznaj više o tomislav-baotic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se