Poliklinika Sinteza

Mastektomija s rekonstrukcijom dojke

Karcinom dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, a njegova dijagnoza donosi iznenadan i velik stres te mnoštvo pitanja o načinima liječenja. Prvi korak u liječenju obično je uklanjanje tumora koji, ovisno o tipu i veličini te proširenosti tumorskih stanica, zahtijeva odstranjenje zahvaćenoga tkiva ili cijele dojke. Budući da značajno mijenja izgled dojke, operacija karcinoma dojke utječe i na psihološko-estetski aspekt bolesti. Rekonstrukcija dojke u sklopu mastektomije ili naknadnim zahvatom može pružiti psihološko rasterećenje u tome smislu te smanjiti psihološku traumu koju donosi sama dijagnoza. S obzirom na osjetljivu prirodu bolesti, u Poliklinici Sinteza svakoj pacijentici pristupamo s posebnom pažnjom kako bi se optimalno kontrolirala bolest te rekonstrukcijom dojke postigao najbolji mogući estetski rezultat.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je mastektomija?

Mastektomija je kirurški zahvat kojim se odstranjuje dojka (jednostrana ili unilateralna mastektomija) ili obje dojke (obostrana ili bilateralna mastektomija). Postoje različiti tipovi mastektomije s obzirom na količinu tkiva koja se odstranjuje iz dojke, što ovisi o težini i stadiju bolesti, odnosno o veličini i proširenosti tumorskih stanica.

Tipovi mastektomije:

 • Totalna mastektomija – odstranjuje se cijela dojka uključujući bradavicu, areolu, fasciju prsnoga mišića i kožu. Moguće je i uklanjanje nekoliko limfnih čvorova iz pazušne jame radi ispitivanja prisutnosti tumorskih stanica.
 • Modificirana radikalna mastektomija – uključuje totalnu mastektomiju te uklanjanje limfnih čvorova iz pazušne jame.
 • Radikalna mastektomija – odstranjuje se cijela dojka, limfni čvorovi iz pazušne jame te prsni mišić ispod dojke. Danas se rijetko izvodi, osim ako je bolešću zahvaćen i prsni mišić.
 • Kvadrantektomija – poštedni zahvat kojim se odstranjuje dio dojke zahvaćen tumorskim stanicama, dio okolnoga zdravog tkiva te limfni čvorovi iz pazušne jame.
 • Mastektomija s očuvanjem kože dojke – odstranjuje se cijela dojka, uključujući bradavicu i areolu, ali uz očuvanje kože. Primjenjuje se kada je u istom zahvatu predviđena i rekonstrukcija dojke.

Mastektomija s očuvanjem bradavice – odstranjuje se cijela dojka, ali uz očuvanje kože i bradavice. Prikladna je za pacijentice s karcinomom u početnom stadiju bez znakova zloćudnih stanica u koži ili bradavici.

Što je mastektomija s rekonstrukcijom?

Mastektomija s rekonstrukcijom zahvat je kojim se rekonstruira odstranjena dojka ili obje dojke radi postizanja simetrije i što sličnijeg izgleda prirodne dojke. Ipak, simetriju je nekad moguće postići jedino zahvatom i na drugoj dojci, primjerice njenim smanjenjem ili povećanjem. Rekonstrukciju je moguće izvesti tijekom istoga zahvata nakon mastektomije (primarna rekonstrukcija) ili naknadno (sekundarna rekonstrukcija). Odluka o rekonstrukciji u potpunosti ovisi o želji pacijentice.

Primarna ili sekundarna rekonstrukcija?

Mnoge će žene biti nesigurne pri odluci o tome je li bolje da pričekaju s rekonstrukcijom dojke dok ne završe kompletno liječenje ili da ju obave odmah tijekom mastektomije. Zato je važno da budu upućene u prednosti i mane primarne, kao i sekundarne rekonstrukcije.

Prednost primarne rekonstrukcije jest da pacijentica odmah dobiva estetski rezultat sličan prijašnjem izgledu, koji uvelike povoljno utječe na psihološki aspekt oporavka od bolesti. Osim toga, budući da se vrši u jednom zahvatu, sprečava se ponavljano oštećenje tkiva i stvaranje dodatnih ožiljaka koje bi nastalo naknadnom operacijom. Važno je naglasiti i da mastektomija s rekonstrukcijom NE utječe na adjuvantnu terapiju (liječenje nakon operativnog zahvata, kojim se djeluje na moguće zaostale tumorske stanice: kemoterapija, radioterapija, hormonska terapija) nakon operacije te da ne povećava rizik od ponovnog oboljenja. Međutim moguć je određen nepovoljan utjecaj radioterapije na silikonske implantate, stoga će vam možda biti preporučena sekundarna rekonstrukcija implantatima.

U nekim slučajevima potrebna je sekundarna rekonstrukcija. Ako nakon mastektomije ostane nedovoljno kože i prostora za umetanje implantata, potrebno je staviti ekspander koji se kroz mali otvor na ovojnici tijekom sljedećih nekoliko mjeseci periodično puni fiziološkom otopinom te tako postepeno proširuje koža za budući implantat. Implantat se zatim umeće u sekundarnoj rekonstrukciji. U naknadom rekonstruktivnom zahvatu rekonstruira se i bradavica ako ju je bilo potrebno ukloniti tijekom mastektomije.

Sekundarna rekonstrukcija omogućava dovoljno vremena za odluku o metodi rekonstrukcije, kao i za cjelokupnu pripremu za operaciju.

Metode rekonstrukcije dojke

Dva su osnovna načina rekonstrukcije dojke nakon mastektomije tijekom primarne ili sekundarne rekonstrukcije.

 • Rekonstrukcija ugradnjom proteze

Ugradnja proteze podrazumijeva umetanje silikonskog implantata ili privremenog odnosno trajnog ekspandera u dojku. Silikonski implantat prikladan je za žene s manjim grudima, te za one koje su se podvrgle preventivnoj mastektomiji (u slučaju povišenoga rizika od obolijevanja ili recidiva karcinoma dojke), kao i za one koje žele izbjeći stvaranje ožiljaka na drugim dijelovima tijela koje zahtijeva rekonstrukcija vlastitim tkivom.

Privremeni ekspanderi ispunjeni fiziološkom otopinom umeću se za potrebe sekundarnih rekonstrukcija radi proširenja kože, odnosno prostora u dojci gdje će se umetnuti silikonski implantat. Postoje i trajni ekspanderi koji su namijenjeni za trajni ostanak u dojci.

 • Rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom (režnjem)

Umjesto ugradnjom proteze dojka se nakon mastektomije može rekonstruirati i vlastitim tkivom (koža, masno tkivo, mišići i krvne žile) koje se uzima s drugih dijelova tijela.

Dio tijela koji se presađuje naziva se režanj, a presađuje se najčešće s leđa i trbuha (rjeđe). Tkivo se može presaditi s očuvanim krvnim žilama, ali i bez njih – u tom slučaju izvodi se mikrokirurgija kojom se ponovno uspostavlja krvna opskrba presađenog tkiva.

Transferom masnoga tkiva poboljšava se kvaliteta kože i tkiva, osobito nakon radioterapije, a pozitivno se utječe i na mobilitet operiranoga područja.

Rekonstrukcija vlastitim tkivom može se provesti i u kombinaciji s ugradnjom proteze kako bi se ublažila vidljivost rubova implantata, postigla mekoća dojki te prirodniji rezultat.

Moguća je i rekonstrukcija dojke leđnim mišićem (latissimus dorsi) koji se presađuje na dojku zajedno s očuvanim krvnim žila, te daje odličan estetski rezultat. Može se raditi i u kombinaciji s ugradnjom silikonskog implantata koji se pokriva presađenim tkivom i kožom.

Rekonstrukcija areola i bradavica, ako su odstranjene mastektomijom, radi se u naknadnom zahvatu u lokalnoj anesteziji presađivanjem tkiva s, primjerice, genitalnog područja ili bedra.

Kada je potrebna mastektomija?

Mastektomija je potrebna kada postoji dijagnoza karcinoma dojke koja se ne može tretirati poštednom operacijom karcinoma dojke – lumpektomijom – kojom se odstranjuje zloćudno tkivo te sačuva veći dio dojke. Osim toga, neke žene koje imaju povišen rizik od obolijevanja od karcinoma dojke. Primjerice, ako im je dokazana mutacija gena BRCA1 i BRCA2, odlučuju se na preventivnu mastektomiju koja uključuje očuvanje bradavica i kože. Preventivna mastektomija može značiti i preventivno odstranjenje druge dojke nakon što je potvrđeno oboljenje jedne dojke, a radi smanjenja mogućnosti recidiva.

Neka od stanja koja obično zahtijevaju liječenje mastektomijom jesu:

 • neinvazivni ili duktalni karcinom dojke „in situ” (DCIS), koji nastaje u mliječnim kanalićima dojke
 • invazivni lobularni karcinom dojke
 • postojanje tumora većega od 5 cm
 • treći stadij lokalno uznapredovaloga karcinoma dojke
 • upalni karcinom dojke
 • Pagetova bolest dojke (zahvaća bradavicu i okolnu kože dojke)
 • postojanje tumorskih stanica na rubovima operiranoga područja lumpektomijom
 • kontraindicirano liječenje radioterapijom, primjerice u trudnoći

Tijek zahvata

Operacija karcinoma dojke izvodi se u općoj anesteziji, a zahvat traje ovisno o tome radi li se samo mastektomija ili i rekonstrukcija dojke. Sama mastektomija traje 1 – 2 sata, a trajanje rekonstrukcije ovisi o metodi i opsežnosti zahvata: presađivanje vlastitoga tkiva može potrajati od 2 pa sve do 6 sati.

Ako se izvodi samo mastektomija ili mastektomija s rekonstrukcijom pomoću proteze, radi se rez u području dojke te se kroz njega umeće i proteza. Odstranjuju li se i limfni čvorovi, rez se proteže do pazušne jame. Ako se izvodi rekonstrukcija vlastitim tkivom, rezovi se rade i na području tijela otkuda se presađuje tkivo u dojku. Primjerice, tijekom rekonstrukcije leđnim mišićem kirurg radi rez na području ispod lopatica te uzima dio mišića zajedno s masnim tkivom, kožom i krvnim žilama.

Rekonstrukcija dojke s vlastitim masnim tkivom uključuje sljedeće korake: liposukciju, kojom se masno tkivo uzima s drugoga dijela tijela; pripremu masnoga tkiva za transfer (uključuje pročišćavanje tkiva centrifugom) te injiciranje masnoga tkiva u dojku koju je potrebno rekonstruirati.

Nakon zahvata rez se zatvara šavima te postavlja jedan ili više drenova kojima se sprečava nakupljanje tekućine tijekom sljedećih nekoliko dana. Na operirano područje postavlja se sterilni zavoj.

Priprema za mastektomiju / s rekonstrukcijom dojke

Priprema za mastektomiju prije svega uključuje razgovor s liječnikom o optimalnom planu liječenja s obzirom na vrstu i stadij bolesti. Dogovara se metoda zahvata te mogućnosti rekonstrukcije, ako je to želja pacijentice.

Prije mastektomije s rekonstrukcijom ili bez nje potrebni su sljedeći koraci:

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG i pregled anesteziologa
 • tuširanje antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata
 • ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata
 • skidanje nakita i uklanjanje laka s noktiju na rukama i nogama prije zahvata

Preporuča se prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata.

U slučaju sekundarne rekonstrukcije preporuča se i prestanak pušenja dva mjeseca prije zahvata radi boljega zacjeljivanja.

Oporavak od mastektomije / s rekonstrukcijom dojke

Trajanje i težina oporavka ovisi o opsežnosti i metodi zahvata te je li uz mastektomiju učinjena i rekonstrukcija dojke. Nakon zahvata se ostaje u bolnici od jednog do nekoliko dana – presađivanje tkiva s drugih dijelova tijela obično zahtijeva duži boravak. Za povratak uobičajenim aktivnostima potrebno je pričekati oko 2 tjedna, a potpuni oporavak može potrajati 6 tjedana ili duže. Nekoliko tjedana potrebno je izbjegavati veće fizičke napore.

U području dojke očekivana je bol, oticanje i promjena osjeta, te u području ruke i pazuha ako su se odstranjivali limfni čvorovi.

Ako je bilo potrebno odstranjivanje limfnih čvorova, očekuje se oticanje u ruci i povećani rizik od krvnih ugrušaka. Zbog toga će vam liječnik možda preporučiti određene vježbe radi prevencije i boljega oporavka.

Tijekom oporavka moguća je pojava depresije te negativan osjećaj prema vlastitom tijelu i ženstvenosti, stoga je važno istaknuti ulogu psihoterapije, kao i psihičke i fizičke potpore bliskih osoba.

Mjere opreza

Nakon mastektomije moguće su komplikacije povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem i oticanjem ili infekcijom.

Ostale komplikacije mogu se javiti nakon određenog vremena, a uključuju:

 • tvrdoću na mjestu ožiljka
 • kroničnu bol na mjestu odstranjene dojke
 • serom (nakupljanje tekućine)
 • limfedem (ako je odstranjeno više limfnih čvorova)

Neki od rizika vezani su uz ugradnju implantata kao moguće rekonstrukcijske metode, kao što su:

 • kapsularna kontrakcija (stvaranje ožiljnog tkiva (kapsule) oko dojke koje ju steže te uzrokuje tvrdoću)
 • promjena položaja implantata (rotacija implantata)
 • puknuće i curenje implantata

Rijetke komplikacije koje se mogu javiti nakon rekonstrukcije pomoću vlastitog tkiva uključuju:

 • nekrozu presađenoga tkiva zbog prekida cirkulacije (vrlo rijetko)
 • mikrokalcifikaciju
 • propadanje unesenih stanica masti

Cijena mastektomije

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku. Javite nam se i rezervirajte termin za konzultacije. Za više detalja i informacija nazovite nas na telefon +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail info@sinteza.hr.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se