Poliklinika Sinteza

Smanjenje muških grudi – Ginekomastija

Što je ginekomastija?

Ginekomastija je benigno povećanje muških grudi koje može zahvatiti jednu (rjeđe) ili obje strane, a javlja se u različitim razdobljima života (u novorođenčadi, pubertetu, starijoj dobi). Dva su glavna uzroka ginekomastije: hormonalna neravnoteža, koja uzrokuje povećanje žljezdanoga tkiva, te prekomjerna tjelesna masa, zbog koje dolazi do nakupljanja masnoga tkiva u grudima (tzv. pseudoginekomastija). U slučaju hormonalno uvjetovane ginekomastije radi se o neravnoteži hormona estrogena i testosterona, odnosno o previsokoj razini estrogena u odnosu na razinu testosterona. Prirodno se javlja u muške novorođenčadi zbog izloženosti majčinu estrogenu, ali i tijekom puberteta kada se događaju promjene u razinama hormona. U muškaraca iznad 50 godina ginekomastija je vrlo česta s obzirom na prirodno smanjenje količine testosterona te povećanje udjela masnoća u toj dobi. U određenom broju slučajeva prisutna je kombinacija čimbenika, te u grudima postoji višak i žljezdanog i masnog tkiva.

U većini slučajeva ginekomastija se povlači spontano kako se normaliziraju razine hormona tijekom razvoja i ne uzrokuje značajnije probleme. Međutim, u nekih dječaka i muškaraca može perzistirati, ali i javiti se tijekom života kao posljedica raznih zdravstvenih stanja ili uzimanja lijekova koji utječu na razine hormona. Ginekomastija se liječi tretiranjem primarnog uzroka, lijekovima za regulaciju razine hormona ili kirurškim uklanjanjem viška tkiva iz grudi.

Što je smanjenje muških grudi?

Smanjenje muških grudi kirurški je zahvat kojim se uklanjanjem žljezdanoga i/ili masnoga tkiva smanjuju muške grudi. Ako su grudi povećane zbog bujanja žljezdanog tkiva, smanjenje grudi obavlja se klasičnom kirurškom metodom uklanjanja viška tkiva kroz mali polukružni rez u području bradavice. Ako je pak u pitanju nakupljanje masnoga tkiva, najbolja je metoda smanjenja grudi liposukcija, kojom se uklanja višak masnoga tkiva. Pri zahvatu je ponekad potrebno primijeniti obje metode zbog postojanja viška i žljezdanog i masnog tkiva.

Kako se izvodi smanjenje muških grudi?

Smanjenje muških grudi izvodi se u općoj ili lokalnoj anesteziji, ovisno o opsežnosti zahvata, odnosno o tome uklanja li se iz grudi žljezdano ili masno tkivo ili oboje. Uklanjanje veće količine žljezdanoga tkiva obično zahtijeva direktno kirurško odstranjivanje kroz mali rez (oko 3 cm) ispod bradavice. Najčešće se obavlja u općoj anesteziji i traje oko 2 sata.

Ako su grudi povećane zbog nakupljanja masnoga tkiva, najbolji i najpoštedniji izbor metode jest liposukcija, odnosno uklanjanje masnoga tkiva. U Poliklinici Sinteza smanjenje muških grudi izvodimo u lokalnoj anesteziji pomoću laserske lipolize koja radi na principu topljenja masnih stanica djelovanjem laserskih zraka. Nakon toga vibrirajućom liposukcijskom kanilom, koja vibracijama razdvaja tkivo i omogućuje lakši pristup, izvlačimo višak masnoga tkiva. Ovim načinom smanjujemo vrijeme izvođenja zahvata (oko 1 sat), postoperativno oticanje, kao i vrijeme oporavka zbog manje invazije na tkivo.

Ako je potrebno, u sklopu zahvata smanjuju se i preoblikuju bradavice.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Tko su kandidati za smanjenje muških grudi?

Osim što je čest estetski problem koji može dovesti do nezadovoljstva izgledom i gubitka samopouzdanja u mladića i odraslih muškaraca, ginekomastija može uzrokovati i fizičku nelagodu. Simptomi uključuju:

 • bolove u grudima
 • oticanje i osjetljivost grudi
 • osjetljivost bradavica

Ako patite od jednoga ili više navedenih simptoma, svakako posjetite liječnika kako bi se ustanovio pravi uzrok povećanja grudi (bolesti, uzimanje lijekova, prekomjerna debljina i sl.) i napravio plan liječenja.

Rizici smanjenja muških grudi

Nakon zahvata moguće se rjeđe komplikacije povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem i oticanjem ili infekcijom.

Ostale rijetke komplikacije nakon smanjenja grudi uključuju:

 • serom (nakupljanje tekućine ispod kože)
 • hipertrofiju ožiljaka
 • asimetriju grudi
 • slabije zacjeljivanje
 • gubitak osjeta u području bradavica
 • nezadovoljavajući estetski izgled grudi ili bradavica

Priprema za smanjenje muških grudi

Prije zahvata potreban je pregled kod specijalista plastične kirurgije koji će ustanoviti koja vrsta i količina tkiva prevladava u grudima i prema tome preporučiti plan liječenja te optimalnu metodu za rješavanje vašeg problema. U našoj Poliklinici pri dijagnosticiranju uzimamo u obzir povijest bolesti, obiteljsku anamnezu te životne navike koje su mogle utjecati na pojavu ginekomastije, stoga je važno da sve te informacije iznesete tijekom pregleda.

U sklopu postupka dijagnoze možda će biti potreban pregled kod specijalista endokrinologa kako bi se provjerilo postoji li hormonalno oboljenje u pozadini ginekomastije.

Priprema za sam zahvat uključuje nekoliko koraka koji će ovisiti o tipu anestezije (opća ili lokalna), odnosno o samoj opsežnosti zahvata.

Ako liječnik preporuči opću anesteziju, potrebno je obaviti laboratorijske pretrage krvi, EKG i pregled anesteziologa i ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata.

Preporuča se i prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) i nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata, kao i prestanak pušenja 6 tjedana prije zahvata.

Dan prije i na dan zahvata otuširajte se antibakterijskim sapunom.

Oporavak od smanjenja muških grudi

Oporavak od zahvata relativno je lagan i brz. Ako se smanjenje grudi izvodilo u općoj anesteziji, pacijent može ostati u Poliklinici do sljedećega dana, a u slučaju lokalne anestezije već isti dan odlazi kući.

Elastični zavoj postavlja se nakon zahvata, a sljedeći dan zamjenjuje se elastičnim steznikom koji je potrebno nositi 4 – 6 tjedana.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je već nakon 7 – 10 dana, a oko 3 tjedna potrebno je izbjegavati veće napore poput intenzivne tjelovježbe i dizanja tereta. Veće fizičke aktivnosti dopuštene su nakon 4 – 6 tjedana.

Prva 3 – 4 tjedna očekuje se blago oticanje koje može uzrokovati privremenu promjenu osjeta, a koje će se s vremenom povući.

Cijena smanjenja muških grudi

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se