Poliklinika Sinteza

Magnetska rezonanca sinusa

MR sinusa

Magnetska rezonanca sinusa neinvazivna je i potpuno sigurna radiološka pretraga koja se obično rabi kao dijagnostička dopuna računalnoj tomografiji (CT). Zahvaljujući boljoj vizualizaciji mekih tkiva od ostalih radioloških metoda, MR omogućuje preciznu procjenu širenja bolesti iz nosne šupljine i sinusa u okolna područja te diferencijaciju mekotkivnih tvorbi (polipi, tumori, ciste). Iz toga razloga od velike je važnosti u dijagnostici infektivnih i malignih oboljenja sinusa.

Što je magnetska rezonanca (MR) sinusa?

Magnetska rezonanca sinusa neinvazivna je tehnologija snimanja koja bez štetnoga ionizirajućeg zračenja detaljno prikazuje anatomske strukture paranazalnih sinusa – zrakom ispunjenih šupljina u kostima lubanje. Ova radiološka metoda koristi se jakim magnetskim poljem i elektromagnetskim valovima koji utječu na promjenu položaja protona u tkivima u odnosu na magnetsko polje. Pri vraćanju protona u početni položaj djelovanjem radiovalova oslobađa se energija tj. signali pomoću kojih se u konačnici u računalu dobiva slika sinusa. Različite vrste tkiva na snimci MR-a mogu se razlikovati na temelju svojih magnetskih svojstava, odnosno jačini signala koje odašilju.

Kome je potreban MR sinusa?

U dijagnostici bolesti sinusa magnetska rezonanca komplementarna je radiološka metoda računalnoj tomografiji (CT) koja se zbog veće osjetljivosti pri vizualizaciji koštanih struktura smatra zlatnim standardom za slikovni prikaz sinusa. Međutim, budući da je bolji u prikazu mekih tkiva, MR je od iznimne važnosti kada postoji sumnja na komplikacije i širenje bolesti izvan sinusa i nosne šupljine, što se posebno odnosi na sinonazalne infekcije i maligna oboljenja.

Indikacija za snimanje mogu biti simptomi kroničnoga rinosinusitisa, koji traju duže od 12 tjedana i ne smanjuju se unatoč terapiji, kao što su:

 • abnormalan nosni ili postnazalni iscjedak
 • kronična začepljenost nosa
 • anosmija (gubitak osjeta njuha)
 • učestalo krvarenje iz nosa
 • kronične glavobolje nepoznatoga uzroka
 • bol, osjećaj punoće ili pritisak u području sinusa

Sumnja na komplikacije infektivnoga rinosinusitisa također može indikacija za MR, a one uključuju preseptalni i orbitalni celulitis, pojavu intrakranijalnih apscesa, meningitis, trombozu sinusa i osteomijelitis. Simptomi koji upućuju na komplicirani infektivni rinosinusitis mogu biti lokalni (bol u području očiju, oticanja kapaka, bol pri pomicanju očiju, promjene vida) i sistemski (povraćanje, mučnina, glavobolja, vrućica).

MR sinusa osobito je značajan u dijagnostici mekotkivnih tvorbi i cisti (npr. polipi) te njihovo diferenciranje u odnosu na sekret i sluznicu (mukozu). Uz to, kao dopuna CT-u, od velike je važnosti i u dijagnostici te procjeni mogućega širenja sinonazalnih malignih bolesti u intrakranijalno i orbitalno područje.

Za potrebe preciznije i detaljnije dijagnostike u sklopu pretrage u pojedinim se slučajevima intravenozno primjenjuje i kontrastno sredstvo na bazi gadolinija.

Što pokazuje MR sinusa?

Ova pretraga pokazuje niz abnormalnosti i patoloških promjena unutar sinusa povezanih sa sinonazalnim upalama, infekcijama ili pojavom tvorbi:

 • zadebljanje sluznice
 • postojanje patološkog sadržaja u sinusima
 • djelomična ili potpuna opacifikacija sinusa
 • benigne i maligne tvorbe (polipi, tumori, retencijske ciste)
 • obliteracija (začepljenje) ostiomeatalnoga kompleksa
 • urođene abnormalnosti sinusa

Trajanje MR-a sinusa

Snimanje traje između 20 i  30 min 45 min. Cijeli postupak traje malo duže ako se primjenjuje kontrastno sredstvo.

Priprema za MR sinusa

 • Ova pretraga ne zahtijeva posebnu pripremu, no prije početka snimanja potrebno je slijediti sigurnosnu mjeru uklanjanja svih metalnih predmeta na koje može djelovati magnetsko polje MR uređaja. U to se ubrajaju: nakit i piercing, naočale, mobilni telefon, ključevi, satovi, kreditne kartice, metalni dodaci za kosu te pomične zubne proteze.
 • Preporučamo za snimanje odjenuti odjeću koja ne sadrži metalne dijelove (gumbi, patentni zatvarači, kopče) jer onu koja ih sadrži morat ćete skinuti prije snimanja.
 • Ako vam pomisao na zatvorene prostore uzrokuje anksioznost, 15 do 30 min prije pretrage možete uzeti blaže sredstvo za smirenje.
 • Prije MR-a dopušteno je jesti, piti i uzeti uobičajene lijekove, osim ako vam liječnik nije rekao drugačije.

Rizici snimanja

Magnetska rezonanca sinusa u potpunosti je sigurna tehnika snimanja tijekom koje niste izloženi štetnom ionizirajućem zračenju.

MR uređaj nalikuje tunelu, stoga mali i ograničen prostor u kojemu se nalazi tijelo tijekom snimanja može biti okidač za ljude sklone klaustrofobiji (strahu od zatvorenih prostora). U Poliklinici Sinteza magnetsku rezonancu vršimo pomoću Siemensova uređaja MAGNETOM® Aera koji prednjači u odnosu na ostale po otvorenosti svoga dizajna (širina tunela kućišta od 70 cm i dužina kućišta od 145 cm). Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja.

Zbog upotrebe jakog magnetskog polja ova je pretraga kontraindicirana u pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker) ili ugradbeni kardioverter-defibrilator.

Iako nije znanstveno dokazano da utječe na plod, MR se trudnicama preporučuje samo u slučaju jakih medicinskih indikacija.

Tijek snimanja

 • Prije početka snimanja dobit ćete upitnik s pitanjima o vašem zdravstvenom stanju te ćete morati ukloniti sve metalne predmete i odjeću koja ih sadrži.
 • Zatim vas radiološko osoblje smješta u ležeći položaj unutar MR uređaja, koji je u obliku tunela. Oko glave se postavljaju specijalne zavojnice koje hvataju signale magneta, a pomoću kojih se dobiva slika u računalu.
 • Ako je indicirana intravenozna primjena kontrasta, u ruku se uvodi braunila. Moguće je osjetiti toplinu po cijelom tijelu, hlađenje ili strujanje na mjestu uboda i/ili promijenjen okus u ustima.
 • MR uređaj proizvodi vrlo glasne zvukove tijekom snimanja, stoga ćete dobiti posebne slušalice za uši za zaštitu od buke, dodijeljene od strane medicinskog osoblja, koje će vam osigurati ugodnije izvođenje same pretrage.
 • Tijekom snimanja ostajete sami u prostoriji (osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi), no s njime možete cijelo vrijeme komunicirati pomoću interfona. Također, dobivate malu spravicu u obliku loptice koju možete stisnuti kako biste signalizirali osoblju ako imate nešto za reći ili iz nekog razloga morate prekinuti snimanje. Osoblje vam može interfonom tijekom snimanja davati upute, primjerice da na trenutak zaustavite disanje.
 • Dok traje snimanje, potrebno je mirno ležati jer bilo kakva kretnja može utjecati na kvalitetu snimke.
 • Nakon završetka snimanja iz ruke se vadi braunila ako se primjenjivao kontrast.

Oporavak od MR-a sinusa

Većini pacijenata nakon snimanja nije potreban oporavak te se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima, međutim u nekih je moguć osjećaj pospanosti ili ošamućenosti od nepomičnoga ležanja.

Ako je uzeto sredstvo za smirenje, potrebno je pričekati da oslabi njegovo djelovanje te do tada ne upravljati vozilom.

Ako se primjenjivalo kontrastno sredstvo intravenozno, preporuča se uzimanje većih količina tekućine tijekom dana.

Mjere opreza

Budući da se tijekom MR-a rabi jako magnetsko polje, obavezno je da prije snimanja obavijestite radiološko osoblje o postojanju metalnih predmeta u ili na tijelu, što uključuje: elektrostimulator srca (pacemaker), metalne klipse, pomične zubne proteze, inzulinske pumpe, stentove ili kopče u krvnim žilama, neurostimulatore, umjetne srčane zaliske, umjetne zglobne proteze, umjetne pužnice, metalne fragmente ili krhotine, tetovaže ili trajnu šminku koja sadrži metale. Neki od navedenih predmeta nisu kontraindikacija za MR, no u tome slučaju potrebna je potvrda operatera.

Ako je indicirana intravenozna primjena kontrasta, potrebno je obavijestiti osoblje ako imate zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s radom bubrega.

Potrebno je da obavijestite osoblje ako ne možete mirno ležati za vrijeme trajanja pretrage.

Cijena MR-a sinusa

Cijenu ove pretrage možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Dokumenti za pacijente:

Najčešća pitanja:

1. Zašto je kod određenih snimanja potreban kontrast?

Kontrastno sredstvo za MR koristi se kako bi se postigao bolji prikaz patoloških značajki što specijalistu radiologu pomaže jasno definirati patološki proces i odnos prema okolnim strukturama.

2. Zašto je potreban nalaz urea i kreatinina ako će se koristiti kontrast?

Nalaz kreatinina je potreban u slučaju ako liječnik radiolog procijeni da je potrebna aplikacija kontrastnog sredstva (iznimke su pregledi čija tehnička izvedba unaprijed podrazumijeva aplikaciju kontrastnog sredstva kao što je MR hipofize). Vrijednosti eGFR (procijenjena brzina glomerularne filtracije) kao i kreatinina iz krvi služe radiolozima kako bi se provjerila funkcija bubrega što je bitan podatak ukoliko je potrebno aplicirati kontrast.

3. Je li potrebna neka posebna priprema?

Posebna priprema nije potrebna, osim za pojedina snimanja o čemu će Vas obavijestiti naše osoblje prilikom zakazivanja termina.

Prije početka pretrage potrebno je otkloniti sve metalne predmete uključujući slušni aparat, pomične zubne proteze, piercinge, nakit, ukosnice, sat, kreditne kartice, kovanice, ključeve, mobitel te ostale materijale koje sadrže metale ili žicu kao što su grudnjaci, gumbi, patent-zatvarači itd.

4. Mogu li na MR ako imamo ugrađen implantat u tijelu?

Metalni implantati koji sadrže određen postotak čelika ili su građeni od materijala koji reagiraju na magnetno polje predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Upravo iz tog razloga je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje implantata. Implantati koji su izgrađeni od titana su u potpunosti sigurni za pretragu kao što je magnetska rezonanca.

5. Što ako imam ugrađenu endoprotezu?

U tom slučaju nam je potrebna potvrda od ustanove u kojoj je izvršen postupak ugradnje o vrsti metala kako bismo dobili informaciju o kompatibilnosti metala sa uređajem za MR.

Ako je endoproteza građena od titana, snimanje MR se može obaviti.

6. Što ako imam zubni implantat i plombe?

Zubni implantat i plombe ne predstavljaju kontraindikaciju za MR snimanje. Ako imate mobilnu zubnu protezu, nju je potrebno skinuti prije početka snimanja.

7. Što ako trebam ići na magnetsku rezonancu glave, a imam fiksni aparatić za zube?

Ako Vaš fiksni aparatić ima metalne bravice one će stvarati artefakte (smetnje) snimanog područja što radiolozima otežava interpretaciju nalaza te se zato trebaju skinuti kod MR snimanja glave. Za MR snimanje ostalih dijelova tijela fiksni aparatić za zube nema nikakvog utjecaja.

8. Nisam siguran/na imam li ostatak metala ili geler u tijelu od ranjavanja?

Ako ste imali povredu ili ste bili ranjavani, a niste sigurni je li Vam izvađen metali ili geler u tom slučaju se vrši rendgensko snimanje tog dijela tijela. Ukoliko se rendgenskim  snimanjem utvrdi da postoji  metal ili geler u tijelu, u tom slučaju se snimanje magnetskom rezonancom ne može izvršiti.

9. Mogu li se naručiti na MR snimanje ako imam ugrađen pacemaker?

Osobama s ugrađenim pacemakerom ne vršimo snimanje magnetskom rezonancom jer magnetno polje utječe na rad pacemakera.

10. Mogu li ići na snimanje magnetskom rezonancom ako mi je ugrađen stent?

Ako je prošlo 3 mjeseca od ugradnje stenta tada možete obaviti pretragu MR-a.

11. Koliki je promjer MR-a?

Poliklinika Sinteza ima uređaj najnovije generacije Siemensov MAGNETOM® Aera 1.5 Tesla čija je širina tunela kućišta 70 cm i dužina kućišta od 145 cm. Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja – pogodan za klaustrofobične pacijente!

12. Je li potrebno biti miran za vrijeme snimanja?

Tijekom MR snimanja od velike je važnosti da osoba bude mirna. Pokretanje tijela uzrokuje smetnje (artefakte) koji smanjuju kvalitetu slikovnog prikaza čime se umanjuje dobivanje točnih informacija koje su neophodne radiolozima prilikom analize snimanog područja.

13. Što moram ponijeti od dokumentacije?

Potrebno je ponijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za područje koje se snima što uključuje pismeni nalaz i CD ranijih pregleda istog područja. Za pojedina snimanja potrebno je ponijeti nalaz uree i kreatinina iz krvi o čemu ćete biti obaviješteni prilikom naručivanja.

Naš tim

Dubravka Srdoč, dr.med., specijalist radiologije

Dubravka Srdoč, dr.med.

Specijalist radiologije

Saznaj više o dubravka-srdoc

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se