Poliklinika Sinteza

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki pregled kod doktorice Petre Kejle

Ginekološki ultrazvuk sastavni je dio dijagnostike u suvremenoj ginekologiji kojim se dijagnosticiraju i prate bolesti i stanja ženskoga reproduktivnog sustava. S obzirom na potrebe dijagnostike rabe se različite ultrazvučne metode, poput color dopplera, 3D/4D ultrazvuka i sonohisterografije. Budući da ne stvara štetno, ionizirajuće zračenje, ultrazvučni pregled nezamjenjiva je i potpuno sigurna dijagnostička metoda u ginekologiji.

Što je ginekološki ultrazvuk?

Ginekološki ultrazvuk neinvazivna je, sigurna i učinkovita dijagnostička pretraga kojom se pomoću zvučnih valova visoke frekvencije vizualiziraju ženski reproduktivni organi i strukture u zdjelici. Zbog toga je neophodna dopuna palpatornom ginekološkom pregledu kojim specijalist ginekolog rukama vaginalno ili rektalno opipava unutrašnje organe, njihove odnose i moguću osjetljivost.

Ginekološkim ultrazvukom dobivaju se informacije o:

 • veličini, položaju i obliku maternice i jajnika
 • postojanju slobodne tekućine u zdjelici
 • duljini i debljini cerkviksa (vrata maternice)
 • protoku krvi kroz zdjelične organe (uz uporabu color dopplera)
Obratite nam se s povjerenjem.
POŠALJITE UPIT

Kako se izvodi ginekološki ultrazvuk?

Ginekološki ultrazvuk moguće je izvršiti na tri načina: transvaginalno, transabdominalno te, po potrebi, transrektalno.

Transvaginalni ultrazvuk najčešći je način pregleda u žena koje su imale vaginalni spolni odnos. Izvodi se u poluležećem položaju s nogama podignutim na nogare. Na ultrazvučnu sondu stavlja se kondom i nanosi lubrikant radi lakšeg uvođenja u vaginu (rodnicu).

Transabdominalni ultrazvuk radi se preko trbušne stijenke tako što se prije toga na sondu i na trbuh nanese ultrazvučni gel radi glatkog kretanja po koži i bolje vodljivosti zvuka. Ovakav pregled vrši se u žena koje nisu imale prvi spolni odnos ili kao dopuna transvaginalnomu ultrazvuku radi cjelovitoga uvida u strukture zdjelice.

Transrektalni ultrazvuk alternativa je transabdominalnom ultrazvuku u žena koje nisu imale spolni odnos radi boljega uvida u izgled zdjeličnih organa te praćenja postojećih dijagnoza. Izvodi se na isti način kao transvaginalni, ali se sonda uvodi kroz rektum.

Ultrazvučne tehnike snimanja

S obzirom na to što se i koliko precizno želi ultrazvučnim pregledom prikazati, osim osnovnoga 2D ultrazvuka, rabe se i druge različite tehnike snimanja.

3D ultrazvuk

3D ili trodimenzionalni ultrazvuk prikazuje sliku u trima dimenzijama, te služi kao pomoć:

 • pri dijagnosticiranju kongenitalnih (urođenih) anomalija maternice (pregrađena maternica, dvoroga maternica)
 • pri dijagnosticiranju dobroćudnih tvorbi maternice (polipi, miomi i intrauterine priraslice)
 • za bolji uvid u izgled i prirodu cisti i tumora jajnika
 • za procjenu položaja intrauterinog uloška (spirale)

Posebno mjesto ima u prenatalnoj dijagnostici jer:

 • daje jasniju i oštriju sliku ploda i njegovih facijalnih karakteristika
 • omogućuje precizniju dijagnostiku patoloških stanja – različite vrste malformacija ploda (rascjepi usne i nepca, spina bifida i dr.), tumori

4D ultrazvuk

4D ili četverodimenzionalni ultrazvuk omogućuje praćenje 3D slike u stvarnome vremenu. Pomoću njega se u trudnoći mogu vidjeti kretnje djeteta, poput smiješenja, sisanja palca, zijevanja, mrštenja i sl.

Color doppler

Color doppler (obojeni dopler) je specijalna ultrazvučna metoda kojom se dobiva uvid u protok krvi u krvnim žilama. U ginekologiji je važan jer se analizom protoka krvi kroz krvne žile organa i tvorbi u zdjelici može razlučiti priroda neke tvorbe, odnosno je li benigna (dobroćudna) ili maligna (zloćudna). Maligne tvorbe bolje su prokrvljene od benignih.

Color doppler u porodništvu rabi se za:

 • praćenje normalnoga razvoja ploda
 • dijagnostiku abnormalnosti srca
 • praćenje protoka krvi
 • uočavanje komplikacija s majkom ili plodom

Sonohisterografija

Sonohisterografija ultrazvučna je metoda kojom se provjerava izgled šupljine maternice, cervikalnoga kanala te prohodnost jajovoda.

Izvodi se tako što se kroz tanki kateter u maternicu ubrizgava fiziološka otopina te se pomoću 2D ili 3D ultrazvuka prati prolaz tekućine kroz jajovode. Ako su jajovodi neprohodni, tekućina ne može proći do trbušne šupljine.

Sonohisterografijom mogu se vizualizirati tvorbe unutar materične šupljine koje su teško vidljive tijekom običnog pregleda 2D ultrazvukom. Najbolje vrijeme za pretragu jest odmah nakon završetka menstrualnog krvarenja.

Indikacije:

 • intrauterine priraslice
 • polipi
 • submukozni miomi maternice
 • izgubljeni intrauterini uložak
 • u sklopu dijagnostike neplodnosti

Kontraindikacije:

 • trudnoća
 • upalna bolest zdjelice
 • krvarenje

Kada je potreban ginekološki ultrazvuk?

Ginekološki ultrazvuk kao dio redovnoga ginekološkog pregleda uputno je obavljati jednom godišnje. Međutim, pojava određenih simptoma, kao i praćenje postojećih bolesti ili ginekološki pregledi nakon operativnih zahvata zahtijevat će individualne indikacije koliko se često moraju ponavljati. Ginekološki ultrazvuk radi se u sklopu prvoga ginekološkog pregleda, a ostale su indikacije:

 • bol u zdjelici
 • praćenje cista na jajnicima
 • praćenje mioma i polipa maternice
 • poremećaji menstrualnog krvarenja (bolne, obilne, nepravilne i/ili neredovite menstruacije, izostanak menstruacije)
 • dijagnoza i potvrda trudnoće
 • kontrolni pregledi nakon operativnih zahvata i poroda
 • neplodnost/u sklopu liječenja neplodnosti
 • krvarenje nakon menopauze

Ginekološki ultrazvuk najbolje je raditi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, odmah nakon menstruacije (5. – 15. dana ciklusa). U slučaju dijagnostike anomalija maternice radi se oko 21. dana ciklusa.

Ginekološki ultrazvuk u trudnoći

Ginekološkim se ultrazvukom, nakon učinjenoga kućnog testa i analize hormona beta HCG-a u krvi, najpouzdanije utvrđuje trudnoća. U rizičnim trudnoćama i ako se jave simptomi poput bolova ili krvarenja, ultrazvučni pregled potrebno je učiniti čim se kućnim testom ili analizom krvi pokaže trudnoća (ili ako mjesečnica izostane desetak dana).

Koliko ćete puta raditi ultrazvuk u trudnoći ovisi prvenstveno o vašoj povijesti bolesti, o tome je li trudnoća rizična ili normalna te ostalim čimbenicima i stanjima koja mogu utjecati na tijek trudnoće. U zdravih trudnica obično se rade tri ultrazvučna pregleda, po jedan u svakom tromjesečju.

Priprema za ginekološki ultrazvuk

Nema posebne pripreme, osim one vezane uz pražnjenje odnosno punjenje mokraćnog mjehura. Ako se ginekološki ultrazvuk radi transvaginalno ili transrektalno, potrebno je prije isprazniti mokraćni mjehur, a ako se radi transabdominalno, potrebno ga je napuniti s 1,5 – 2 litre tekućine. Radi vlastite udobnosti možete odjenuti komotnu odjeću koja se lako skida tijekom pregleda

Cijena ginekološkog ultrazvuka

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija.

Za direktne rezervacije kliknite na link. 

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Petra Kejla, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije

Saznaj više o petra-kejla

Prof. dr. sc. Miroslav Kopjar, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije i urologije

Saznaj više o miroslav-kopjar

Zlatka Bakula, dr.med.

Ginekologija i porodništvo

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Saznaj više o zlatka-bakula

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se