Poliklinika Sinteza

Timpanoplastika – Operacija srednjeg uha zbog upale

Prikaz operacije srednjeg uha

Operacija srednjeg uhatimpanoplastika – sadrži nekoliko elemenata: odstranjenje upalnog tkiva, rekonstrukcija bubnjića (miringoplastika) i rekonstrukcija lanca slušnih košćica (osikuloplastika) pomoću vlastitog tkiva pacijenta ili implantatom. Ovisno o težini upale srednjeg uha potrebno je izvršiti jednu ili više operacija uha da se postigne zadovoljavajući rezultat.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Kada je potrebna operacija srednjeg uha?

Upala srednjeg uha najčešći je razlog zbog kojeg je potrebna operacija uha. Kronična upala uha, dakle ona upala uha koja traje dulje od 2 mjeseca, dovodi do trajnog oštećenja bubnjića. Rezultat je perforacija bubnjića, curenje iz uha, iscjedak iz uha, slabiji sluh – nagluhost – zbog prekida lanca slušnih košćica koje provode zvuk prema pužnici, oštećenje centra za ravnotežu, pa čak i oštećenje ličnog živca – pareza facijalisa. Neliječena upala srednjeg uha može dovesti i do komplikacija na mozgu.

Kolesteatom

Osobito neugodan je kolesteatom – kronična upala srednjeg uha kod koje dolazi do razaranja kosti u kojoj je smješteno uho, odnosno organi za sluh i ravnotežu. Simptomi su curenje iz uha, bol u uhu, slabljenje sluha, povremena mučnina i povraćanje. Budući da kolesteatom nastaje već u dječjoj dobi, izuzetno je važno prepoznati ga što ranije i poduzeti ispravnu terapiju, a to znači operaciju.

Kako se izvodi operacija srednjeg uha?

Operacija srednjeg uha, poznata i kao timpanoplastika, je kirurški zahvat kojim se popravlja oštećenje bubnjića i/ili srednjeg uha. Postoje različiti pristupi timpanoplastici, a najčešći su sljedeći:

 1. Endauralna timpanoplastika – kirurg pristupa srednjem uhu kroz vanjski slušni kanal. U ovom pristupu se koristi mikroskop za povećanje vidljivosti i preciznost.
 2. Retroauralna timpanoplastika – kirurg pristupa srednjem uhu kroz kožni rez iza uha. Ovaj pristup se koristi kada je potrebno obaviti složenije zahvate, poput rekonstrukcije strukture srednjeg uha.

Operacija srednjeg uha se obično izvodi pod općom anestezijom i traje od 1 do 3 sata.

Postupak uključuje sljedeće korake:

 1. Kirurg pristupa srednjem uhu kroz odabrani pristup.
 2. Oštećeni budnjić se ukloni, a srednje uho se temeljito pregleda kako bi se utvrdilo postoji li bilo kakvo drugo oštećenje.
 3. Kirurg popravlja oštećenje bubnjića koristeći različite materijale, poput tkiva iz uha ili umjetnih materijala.
 4. Ako postoji bilo kakvo drugo oštećenje u srednjem uhu, kao što su oštećene koštane strukture, kirurg će ih popraviti.
 5. Nakon završetka zahvata, kirurg zatvara pristupni rez i stavlja tamponadu, koja pomaže u zacjeljivanju i sprječava infekciju.
Upala uha

Priprema

Odluci o operaciji uha prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. dr. Mislav Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika ovisi o rezultatu ispitivanja sluha. Timpanoplastika se vrši u općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Oporavak

Nakon operacije srednjeg uha, pacijent obično mora provesti nekoliko sati u bolnici kako bi se oporavio od anestezije. Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, pacijent će morati izbjegavati aktivnosti koje bi mogle uzrokovati povećani pritisak u uhu, kao što su let avionom, podizanje teških predmeta i slično.

Važno je slijediti upute svog liječnika o tome kako brinuti o uhu nakon operacije i redovito se javljati na kontrole kako bi se osiguralo da se rana dobro zacijelila.

Rez kože nalazi se iza uha ili na ulazu u zvukovod. Nakon operacije uha pacijent isti dan odlazi kući, a na uho se postavlja zaštita od flastera u trajanju od tjedan dana. Preporuča se mirovanje ili manja fizička aktivnost, a sljedeća kontrola je predviđena nakon 7 dana.

Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana ovisno o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u narednih mjesec dana. Uho se mora zaštititi od vode sve do konačnog zacjeljenja. Prvo ispitivanje sluha vrši se 2 mjeseca nakon operacije.

Cijena operacije srednjeg uha

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Javite nam se s povjerenjem i rezervirajte svoj termin za konzultacije i zahvat. Naši vrhunski liječnici – profesor Mislav Gjurić i doktor Juraj Lukinović, svojim će stručnim znanjem dijagnosticirati i liječiti Vaš problem.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se