Poliklinika Sinteza

Dijagnostika i liječenje neplodnosti

Obrada neplodnosti

Neplodnost je jedna od rastućih dijagnoza u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. S njom se suočava čak  10 – 15% parova. Na njezinu raspostranjenost utječe – jako puno faktora, no uzroci se načelno mogu podijeliti na muške, ženske, zajedničke i nepoznate ili idiopatske. U svim razvijenim zemljama postoji veliki problem odgođenog majčinstva tj. odluka o prvoj trudnoći nakon 35. godine života, pa čak i nakon 40. godine. Biologija ženskog tijela takva je da najbolje podnosi trudnoću oko 26. godine. Stoga, uznapredovana majčina dob i priprema na korak majčinstva jedna je od teže premostivih uzroka neplodnosti. Uz sve to, moderan način života združen s nezdravom prehranom i velikom izloženošću toksinima, pogađa više mušku nego žensku plodnost. Nasreću, neplodnost je danas, zahvaljujući napretku dijagnostičkih i terapijskih metoda, izlječiva dijagnoza.

Neplodnim se smatra par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon godinu dana te kod kojih je  žena mlađa od 35 godina. Ukoliko je žena starija od 35 godina, ovo se razdoblje skraćuje na 6 mjeseci. Razlog tomu je što s dobi žena opada i kvaliteta jajnih stanica.

  • Primarna neplodnost se dijagnosticira ako žena nikad nije imala dovršenu trudnoću.
  • Sekundarna neplodnost označava nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.
  • Subfertilitet označava smanjenu plodnost, odnosno ako par postiže trudnoću nakon dužeg razdoblja.

U 30-40% slučajeva uzrok neplodnosti je vezan za ženu, a u 30-40% slučajeva uzrok je vezan za muškarca. Uz detaljnu anamnezu, koja uključuje razgovor sa ženom, slijedi i ginekološki pregled uz UZV, mikrobiološka obrada, hormonalni status, SIS (sonohisterografija) ili HSG (histerosalpingografija), katkad i HSC (histeroskopija) ili/i LPSC (laparoskopija). S muške i partnerove strane, potrebno je napraviti spermiogram.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT
Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Miroslav Kopjar, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije i urologije

Saznaj više o miroslav-kopjar

Petra Kejla, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije

Saznaj više o petra-kejla

Zlatka Bakula, dr.med.

Ginekologija i porodništvo

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Saznaj više o zlatka-bakula

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se