Poliklinika Sinteza

Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka UGFS

Uklanjanje – sklerozacija vena pjenom naziva se i “operacija vena pjenom” ili “ultrazvučno uklanjanje vena pjenom”, ili se imenuje engleskim kraticama kao “UGFS” ili “UGS metoda”, izvedenih od “ultrasound guided foam sclerotherapy”. Ova se metoda zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene koja nagriza i oštećuje unutrašnju stjenku vene, što dovodi do njezina zatvaranja i postupne razgradnje, te preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene. Ovom metodom moguće je liječiti vene bez primjene anestezije, ili uz vrlo malo lokalne anestezije, bez kirurških rezova i uz vrlo brz oporavak. Zahvat traje svega 10-ak minuta, što je znatno povoljnije od klasičnih operacija vena kirurškim putem, kakve se izvode u bolničkim uvjetima.

Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka dovela je u zadnjih nekoliko godina do prave revolucije u liječenju proširenih vena, budući da je ovom metodom moguće liječiti vene bez primjene ikakve anestezije, bez kirurških rezova i uz trenutačan oporavak. Dr. Anton Krnić počeo je među prvima u Hrvatskoj primjenivati ovu metodu te je prošao i nužnu edukaciju u Austriji.

sklerozacija vena pjenom

sklerozacija vena pjenom

Pacijentica sa proširenim površinskim venama stražnjeg dijela potkoljenice. Varikozne vene prije tretmana (lijevo). Rezultati nakon sklerozacije pjenom (desno).

sklerozacija vena pjenom

Pacijentica sa varikoznim venama oko gležnja prije i jedan mjesec nakon sklerozacije pjenom.

sklerozacija vena pjenom

Pacijentica s varikoznim venama prije i dva mjeseca nakon radiofrekventne ablacije refluksa u veni safeni magni i sklerozacije pjenom njenih pritoka.

~ fotografije izradio dr. Anton Krnić ~

Više informacija o sklerozaciji pjenom

Pročitajte članak: Da težak korak postane lak

 

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se