Poliklinika Sinteza
Fizijatar_tretman_koljeno

Što je fizikalna terapija?

Fizikalna terapija ili fizioterapija usluga je unutar specijalnosti fizikalne medicine koja pomoću različitih metoda nastoji postići optimalnu pokretljivost i funkcionalnost pojedinca. Primjenom ciljanih tehnika prevenira i liječi tegobe uzrokovane bolestima ili ozljedama sustava za kretanje, odnosno rehabilitira osobe smanjenih sposobnosti ili s funkcionalnim ograničenjima. Fizikalnu terapiju provodi i nadgleda fizioterapeut na temelju dijagnoze koju postavlja specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije – fizijatar. Vrsta i plan terapije propisuju se na prvom pregledu fizijatra, ovisno o tegobama i funkcionalnom statusu pacijenta.

Kada je potrebna fizikalna terapija?

Fizikalna terapija indicira se u nizu stanja i tegoba koje za posljedicu imaju bol, smanjenu pokretljivost ili ograničenu funkcionalnu sposobnost. Njena je najčešća primjena u:

 • rehabilitaciji nakon ozljeda i operativnih zahvata mišićno-koštanog sustava (npr. ugradnje zglobnih proteza; artroskopije kuka, ramena, koljena i dr.)
 • liječenju upalnih i degenerativnih reumatskih bolesti (razne vrste artritisa i artroza)

Ostale indikacije za primjenu fizioterapije uključuju:

 • kronične bolove mišićno-koštanog sustava (bol u leđima, vratnoj kralježnici, zdjelična bol i dr.)
 • stanja nakon moždanog udara i bolesti poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, ozljede leđne moždine i dr.
 • disbalans mišića i povećan rizik od ozljede
 • probleme u razvoju lokomotornoga sustava u djece

Kako izgleda fizikalna terapija?

Postoje različiti oblici fizioterapije koji se indiciraju s obzirom na dijagnozu, vrstu tegoba te potrebe pacijenta. Može se sastojati od:

 • fizikalnih procedura s različitim učincima na tkivo koje se tretira (radiofrekvencija, terapija magnetom, laserom, strujom, ultrazvukom, ledom; udarni val, limfna drenaža)
 • vježbi koje aktivno izvodi pacijent
 • pasivnih vježbi koje na pacijentu izvodi fizioterapeut
 • raznih vrsta manualne terapije PIR, funkcionalne masaže, frikcijske masaže, mobilizacije i dr.
 • uporabe robotskih uređaja za asistiranu rehabilitaciju

Koje vrste fizikalne terapije izvodimo?

Radiofrekvencija – koristi se visokofrekventnom izmjeničnom strujom koja prekida ili ometa nociceptivne putove kojima putuje podražaj za bol uzrokovan nekim tjelesnim oštećenjem (primjerice, nakon operativnih zahvata ili ozljeda). Zbog toga se radiofrekvencija pokazuje korisnom metodom u rehabilitaciji i liječenju kroničnih bolova mišićno-koštanog sustava.

Elektroterapija (TENS) – punoga naziva „transkutana električna stimulacija živaca” radi na temelju električne struje niskog napona. Namijenjena je za ublažavanje bola te se koristi u rehabilitaciji nakon operativnih zahvata ili ozljeda te tretiranju kroničnih bolova mišićno-koštanog sustava.

Terapija ultrazvukom – koristi se zvučnim valovima koji prodiru u tkivo djelujući mehanički, toplinski i biokemijski. Zagrijavajući tkivo potiče cirkulaciju i proces zacjeljivanja, smanjuje bol i olakšava mišićnu napetost. Najčešće su indikacije: bol u vratu i leđima, sindrom miofascijalne boli, osteoartritis, nervna bol, mišićni spazmi i dr.

Udarni val – koristi se akustičnim udarnim valovima koji djelujući na tkivo poboljšavaju cirkulaciju, potiču sintezu kolagena i zacjeljivanje te omekšavaju kalcifikate mekog tkiva. Pokazuje se osobito korisnim u rehabilitaciji nakon lomova kosti, ali i u stanjima poput tendinopatija, skakačkog koljena, teniskog lakta i plantarnog fascitisa.

Limfna drenaža – naziva se još i presoterapija ili kompresijska terapija; pomoću aparata u koji se naizmjenično upuhuje i ispuhuje zrak vrši pritisak na određena mjesta na tijelu. Time se potiče uklanjanje (dreniranje) nakupljene izvanstanične tekućine, smanjuje se bol i oticanje. Mogu se tretirati ruke, noge i trup.

Priprema za fizikalnu terapiju

Pojedine vrste fizioterapije zahtijevaju oslobađanje dijela tijela koji će se tretirati. Kako bi vam bilo lakše razodjenuti se, preporučamo da uzmete sa sobom ili odjenete udobnu odjeću i čistu obuću.

Na pregled je preporuka ponijeti natikače te obući trenirku.

Cijena fizikalne terapije

Cijenu pojedinih vrsta fizioterapije u Poliklinici Sinteza možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Naš tim

Fizioterapeut

Slaven Rede

Fizioterapeut

Saznaj više o slaven-rede

Marko Milković

Fizioterapeut

Saznaj više o marko-milkovic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se