Poliklinika Sinteza

Magnetska rezonanca cijelog tijela

 

Magnetska rezonanca cijelog tijela neinvazivna je i potpuno sigurna radiološka pretraga koja daje orijentacijski prikaz struktura cijelog tijela. Njezina je najčešća primjena u osoba s povećanim rizikom od razvoja zloćudnih bolesti te u asimptomatskih osoba koje žele preventivnu procjenu svoga zdravstvenog stanja, a također služi i kao dijagnostička dopuna drugim radiološkim metodama.

12% POPUSTA na MR cijelog tijela!

POŠALJITE UPIT

Što je magnetska rezonanca (MR) cijelog tijela?

Magnetska rezonanca cijelog tijela (ili MR screening) neinvazivna je i bezbolna radiološka metoda kojom se dobiva prikaz struktura cijeloga tijela, što uključuje:

 • mozak i MRA
 • strukture prsnoga koša
 • trbušne organe (jetra, žučni mjehur, gušterača, slezena, bubrezi i nadbubrežne žlijezde)
 • zdjelične organe (mokraćni mjehur i rektum, maternica i jajnici kod žena te prostata kod muškaraca)
 • cijelu kralježnicu (vratnu, prsnu, lumbalnu)

Za prikaz tjelesnih struktura MR se koristi jakim magnetskim poljem i elektromagnetskim valovima koji utječu na promjenu položaja protona u tkivima u odnosu na magnetsko polje. Pri vraćanju protona u početni položaj djelovanjem radiovalova oslobađa se energija, tj. signali pomoću kojih se u konačnici u računalu dobiva slika različitih struktura i tkiva. Ona se na MR snimci mogu razlikovati na temelju svojih magnetskih svojstava, odnosno jačini signala koje odašilju.

MR cijelog tijela pruža orijentacijski prikaz, što znači da se pregledom svih organskih sustava na temelju MR nalaza daljnja dijagnostika može usmjeriti na jedan određeni segment odnosno organski sustav koji je pokazao abnormalnosti. Pritom se koriste različite MR sekvence odnosno slikovni prikazi čija se uporaba izmjenjuje i razlikuje ovisno o snimanom segmentu i patologiji koja se analizira.

Ponekad je i MR nalaz potpuno jasan te nije potrebna daljnja dijagnostika.

Uz ovu MR pretragu ne primjenjuje se kontrastno sredstvo.

Kada je potreban MR cijelog tijela?

Ova pretraga preporuča se:

 • osobama s povećanim rizikom za razvoj zloćudnih bolesti zbog pozitivne obiteljske anamneze
 • asimptomatskih osoba koje žele preventivnu procjenu svoga zdravstvenog stanja
 • kao dopunska dijagnostička metoda drugim tehnikama snimanja

Što može pokazati MR cijelog tijela?

Snimanjem cijelog tijela može se prikazati velik spektar abnormalnosti ljudskog tijela, između ostalog:

 • razne tumorske i upalne promjene
 • aneurizme
 • patološke promjene kralježnice
 • patološke promjene unutrašnjih organa
 • metastatsko širenje karcinoma
 • strukture glave – tvorbe na mozgu, krvne žile, sinusi

Trajanje MR-a cijelog tijela

Snimanje cijelog tijela traje između 60 i 90 minuta

Priprema za MR cijelog tijela

 • Prije samoga snimanja valja slijediti mjere vezane uz MR sigurnost, što uključuje uklanjanje svih metalnih predmeta koje imate sa sobom ili na sebi. U to se ubrajaju nakit i piercing, naočale, mobilni telefon, ključevi, sat, kreditne kartice, metalni dodaci za kosu, pomične zubne proteze, džepni noževi.
 • Ako ste skloni klaustrofobiji, 15 do 30 min prije pretrage možete uzeti blaže sredstvo za smirenje.
 • Prije snimanja dopušteno je jesti, piti i uzeti uobičajene lijekove, osim ako vam liječnik nije rekao drugačije.

Rizici snimanja

MR cijelog tijela sigurna je radiološka tehnika tijekom koje niste izloženi  ionizirajućem zračenju.

Oblik MR uređaja nalikuje tunelu, stoga bivanje u njemu tijekom snimanja može biti okidač pacijentima sklonima klaustrofobiji (strahu od zatvorenih prostora). U Poliklinici Sinteza magnetsku rezonancu vršimo pomoću Siemensova uređaja MAGNETOM® Aera koji prednjači u odnosu na ostale po otvorenosti svoga dizajna (širina tunela kućišta od 70 cm i dužina kućišta od 145 cm). Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja.

Zbog upotrebe jakog magnetskog polja snimanje je kontraindicirano u pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker) te metalne kvačice ili proteze.

Tijek snimanja

 • Prije početka snimanja dobit ćete upitnik s pitanjima o vašem zdravstvenom stanju te ćete kao dio pripreme morati ukloniti sve metalne predmete i odjeću koja ih sadrži.
 • Zatim vas radiološko osoblje smješta u ležeći položaj unutar MR uređaja, koji je u obliku tunela.
 • MR uređaj proizvodi vrlo glasne zvukove tijekom snimanja. Od medicinskog osoblja dobit ćete posebne slušalice za uši za zaštitu od buke, koje će vam osigurati ugodnije izvođenje same pretrage.
 • Tijekom snimanja ostajete sami u prostoriji (osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi), no s njim ostajete cijelo vrijeme u komunikaciji pomoću interfona. Također, dobivate malu spravicu u obliku loptice koju možete stisnuti kako biste signalizirali osoblju ako imate nešto za reći ili iz nekog razloga morate prekinuti snimanje. Osoblje vam može interfonom tijekom snimanja davati upute, primjerice da na trenutak zaustavite disanje.
 • Dok traje snimanje, potrebno je mirno ležati jer bilo kakva kretnja može utjecati na kvalitetu snimke.

Oporavak od MR-a cijelog tijela

Većini pacijenata nakon snimanja nije potreban oporavak te se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. U nekim slučajevima moguće je osjetiti se pospano ili ošamućeno od nepomičnoga ležanja.

Ako je uzeto sredstvo za smirenje, potrebno je pričekati da oslabi njegovo djelovanje te do tada ne upravljati vozilom.

Mjere opreza

Budući da se tijekom MR-a rabi jako magnetsko polje, obavezno prije snimanja obavijestite radiološko osoblje o postojanju metalnih predmeta u ili na tijelu, što uključuje: elektrostimulator srca (pacemaker), metalne klipse, pomične zubne proteze, inzulinske pumpe, stentove ili kopče u krvnim žilama, neurostimulatore, umjetne srčane zaliske, umjetne zglobne proteze, umjetne pužnice, metalne fragmente ili krhotine, tetovaže ili trajnu šminku koja sadrži metale. Neki od navedenih predmeta nisu kontraindikacija za MR, no u tome slučaju potrebna je potvrda operatera.

MR se trudnicama preporučuje samo u slučaju jakih medicinskih indikacija, nakon prvoga tromjesečja.

Cijena MR-a cijelog tijela

Cijenu ove pretrage možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se