Poliklinika Sinteza

Ultrazvuk vrata

Što je ultrazvuk vrata?

Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, koja stvara slike unutrašnjosti tijela koristeći valove zvuka. Ova bezopasna metoda koristi malu ultrazvučnu sondu jačine između 10-15 MHz i gel kako bi tijelo pacijenta izložili visoko frekventnim valovima zvuka. Pretraga može pomoći u otkrivanju različitih stanja i problema, uključujući otekline, tumore, ciste, upale. Ultrazvukom vrata analiziraju se palpabilne mase na vratu, žlijezde slinovnice, štitnjača i limfni čvorovi na vratu.

Kada trebamo napraviti ultrazvuk vrata?

Ultrazvuk vrata se obično provodi kada pacijent ima simptome kao što su bol u vratu, oticanje, promjene u grlu ili teškoće pri gutanju. Ova pretraga se također može koristiti za praćenje stanja pacijenta nakon operacije vrata ili za procjenu učinka terapije.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi se mogao napraviti ultrazvuk vrata, uključujući:

Simptomi u području vrata: Ako pacijent ima simptome poput oticanja, bola, osjeta kvržica ili teškoće pri gutanju, liječnik može preporučiti ultrazvuk vrata.

Procjena štitnjače: Ultrazvuk vrata se često koristi za procjenu štitnjače, posebno ako pacijent ima čvoriće ili nepravilnosti na tom području.

Praćenje nakon terapije: Ultrazvuk vrata se također može koristiti za praćenje stanja nakon terapije raka vrata ili drugih medicinskih postupaka.

Rutinska preventivna provjera: Ultrazvuk vrata se može provoditi kao dio rutinske preventivne provjere za određene skupine ljudi, poput osoba koje su izložene većem riziku od razvoja bolesti štitnjače.

Važno je napomenuti da odluku o tome treba li pacijent napraviti ultrazvuk vrata donosi liječnik nakon pregleda i procjene simptoma pacijenta.

Tko su kandidati za ultrazvuk vrata?

Za ultrazvuk su pogodni svi pacijenti koji su primijetili izrasline na vratu u vidu kvržica, upale, problema s osjećajem knedle u grlu, otežanog disanja tj. nedostatka zraka u području vrata, problema sa štitnjačom, žlijezdama slinovnicama i limfnim čvorovima.

Ovdje su neki primjeri kada bi ultrazvuk vrata mogao biti preporučen:

Simptomi u području vrata: Osobama koje imaju oticanje, kvržice, bol ili druge simptome u području glave i vrata.

Problemi sa štitnjačom: Osobama s poznatim problemima s štitnjačom, poput hipotireoze, hipertireoze, autoimunih bolesti štitnjače ili osobama sa oteklinom ili bolnošću u području štitnjače.

Rizik od karcinoma u području glave i vrata: Osobama koje su izložene većem riziku od razvoja karcinoma u području glave i vrata, poput pušača, osoba s prekomjernom konzumacijom alkohola, osobama koje su bile izložene određenim kemikalijama ili zračenju.

Praćenje stanja nakon terapije: Osobama koje su liječene od karcinoma ili drugih bolesti u području glave i vrata kako bi se pratio učinak terapije ili uočio rani povrat bolesti.

Preventivne pretrage: Ultrazvuk vrata se ponekad preporučuje kao preventivna pretraga kod osoba koje su u povećanom riziku od razvoja određenih stanja, poput osoba s obiteljskom anamnezom bolesti štitnjače ili osobnom anamnezom autoimunih ili limfoproliferativnih bolesti.

Odluku o tome treba li se pacijent podvrgnuti ultrazvuku vrata donosi liječnik nakon procjene simptoma i medicinske povijesti pacijenta.

Priprema za ultrazvuk vrata

Priprema za ultrazvuk vrata obično je jednostavna i ne zahtijeva posebne mjere. Međutim, postoje neke opće smjernice koje se mogu pratiti kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo tijekom pregleda:

 • Obavijestite svog liječnika o lijekovima koje uzimate: Ako uzimate bilo kakve lijekove, posebno lijekove za regulaciju štitnjače, obavijestite svog liječnika prije ultrazvuka.
 • Nosite udobnu odjeću: Prije dolaska na pregled, obucite udobnu odjeću koja vam omogućuje lako skidanje i oblačenje, ako je to potrebno. Uglavnom za ultrazvuk vrata odjeću nije potrebno skidati ukoliko gornji dio ima dovoljno velik izrez za pregled svih regija vrata ili kopčanje. Prije pregleda potrebno je ukloniti nakit u vidu ogrlica ili visećih naušnica.
 • Ne jedite tešku hranu prije pregleda: Ako se radi o ultrazvuku štitnjače, obično se preporučuje da ne jedete tešku hranu (poput masne hrane) najmanje dva sata prije pregleda.
 • Izbjegavajte kavu i druge stimulanse: Prije pregleda izbjegavajte konzumiranje kave, čaja, energetskih pića ili drugih stimulansa.
 • Slijedite upute svog liječnika: Ako je vaš liječnik dao posebne upute ili smjernice za pripremu za ultrazvuk vrata, slijedite ih točno kako biste osigurali najbolje moguće rezultate.
 • Uzmite sa sobom sve potrebne dokumente: Ako je potrebno, pripremite sve potrebne dokumente i nalaze koje je liječnik tražio, kao što su nalazi krvi ili prethodni ultrazvučni pregledi.

U svakom slučaju, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom o bilo kojim posebnim uputama ili smjernicama koje bi se mogle primijeniti na vaš slučaj.

Kako izgleda ultrazvuk vrata?

Ultrazvuk vrata je neinvazivni pregled koji se obično provodi ambulantno, što znači da ne zahtijeva bolničko liječenje. Ovdje je opći opis kako izgleda postupak ultrazvuka vrata po etapama:

 • Priprema: Prije pregleda, medicinski stručnjak će vas uputiti da legnete na leđa ili okrenete glavu u stranu. Također će vam nanijeti gel na područje vrata koje će se pregledavati, a zatim će početi provoditi ultrazvučnu sondu po tom području.
 • Ultrazvučna sonda: Ultrazvučna sonda je uređaj koji se koristi za provođenje pregleda. Liječnik će nanijeti gel na područje vrata koje se pregledava kako bi se smanjio otpor i omogućio bolju provodljivost ultrazvučnih valova.
 • Pregled: Tijekom pregleda, medicinski stručnjak će držati ultrazvučnu sondu na različitim mjestima u području vrata kako bi se dobila slika vaših vratnih žila, štitnjače, limfnih čvorova i drugih tkiva. Moguće je da ćete osjetiti blagu pritisak na području gdje se sonda nalazi.
 • Snimanje slike: U stvarnom vremenu, slike se prikazuju na zaslonu računala kako bi se liječnik mogao upoznati s vašim područjem vrata i procijeniti stanje. Snimanje slike obično traje 15-30 minuta.
 • Kraj pregleda: Nakon pregleda, medicinski stručnjak će vas zamoliti da obrišete gel s područja vrata i dati vam upute o tome što dalje. Rezultati pregleda obično su dostupni nakon nekoliko dana.

Aspiracijska biopsija tankom iglom (punkcija, citopunkcija) pod kontrolom ultrazvuka sa citološkom analizom materijala (engl. fine-needle aspiration biopsy (FNAB) or fine-needle aspiration cytology (FNAC))

Ako liječnik nakon pregleda vrata ultrazvukom smatra da treba preciznije definirati prirodu promjene u štitnjači, slinovnicama ili na vratu može preporučiti punkciju tankom iglom pod kontrolom ultrazvuka. Dobiveni materijal na predmetnim stakalcima pod mikroskopom analizira specijalist kliničke citologije. Ponekad je materijal dobiven aspiracijom promjene tankom iglom potrebno uputiti na daljnju mikrobiološku, molekularnu analizu ili imunofenotipizaciju, ovisno o prirodi bolesti.

Radi se o gotovo bezbolnom postupku koji traje svega 30-40 sekundi, a izuzetno je važan u utvrđivanju dijagnoze. Ukoliko je riječ o djetetu, osobi s posebnim potrebama ili drugim posebnostima, u našoj Poliklinici ista se može učiniti i u kratkotrajnoj sedaciji sa placetom anesteziologa.

Cijena ultrazvuka vrata

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Irena Ivković, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o irena-ivkovic-dr-med

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se