Poliklinika Sinteza

Operacija hemoroida

O operaciji hemoroida

Genetska sklonost, teški fizički napor, sjedilački način života i poremećaji u pražnjenju crijeva glavni su čimbenici koji pridonose razvoju hemoroidalne bolesti, koja se javlja u gotovo 40 % odrasle populacije do 50 godina. Zbog same prirode bolesti koja može uzrokovati nelagodu pri posjetu liječniku, osobe s tegobama često odgađaju specijalistički pregled pokušavajući ublažiti simptome konzervativnim metodama liječenja. Međutim, u težim i kroničnim slučajevima, posebice u 3. i 4. stupnju koje obilježava stalni prolaps hemoroida, primjena raznih lijekova i promjena životnih navika obično ne dovodi do značajnoga poboljšanja. Tada se radi sprječavanja daljnjega narušavanja kvalitete života, ali i ugrožavanja zdravlja mogućim komplikacijama, kao optimalno rješenje indicira operacija hemoroida.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su pojam kojim se označavaju patološke promjene vena smještenih u donjem dijelu rektuma i analnom otvoru, a koje mogu postati proširene ili uvećane te ispasti iz svoga normalnoga anatomskog položaja. S obzirom na točno mjesto pojavljivanja dijele se na unutrašnje (između anusa i rektuma, a iznad anorektalnog spoja) i vanjske (ispod anorektalnog spoja).

 • Vanjski hemoroidi: vidljivi izvana, očituju se u obliku izbočina ili čvorova (jastučića) oko analnog otvora te uzrokuju simptome poput iritacije, svrbeži, otekline i bola.
 • Unutrašnji hemoroidi: obično se ne vide i ne bole, stoga na njihovo postojanje upućuje pojava svježe krvi u stolici ili na toaletnom papiru.

Stadiji hemoroidalne bolesti

I vanjski i unutrašnji hemoroidi mogu ostati unutar anusa ili ispasti (prolabirati) kroz njega, što se naziva prolaps hemoroida. S obzirom na to postoji li prolaps i u kojoj mjeri, razlikuju se četiri stupnja razvoja hemoroidalne bolesti.

1.stupanj – blago uvećani hemoroidi bez prolapsa

U početnom stadiju bolesti hemoroidi su tek blago uvećani, ostaju unutar analnog kanala, te se mogu otkriti tek anoskopskim pregledom. Simptomi uključuju pojavu svježe krvi u stolici, uglavnom bez bolova, uz moguć osjećaj iritacije i svrbeža. Liječenje je uglavnom konzervativno te se preporučuje:

 • povećani unos vode i konzumacija namirnica bogatih vlaknima
 • uzimanje omekšivača stolice
 • primjena lijekova u obliku masti ili čepića
 • namakanje u toploj kupki
 • izbjegavanje većih napora
 • sklerozacija hemoroida – ambulantni postupak ubrizgavanja sklerozantnog sredstva izravno u korijen hemoroida, čime se zaustavlja cirkulacija i smanjuje krvarenje.

2. stupanj – pojava prolapsa pri napinjanju i pražnjenju crijeva sa spontanim vraćanjem unutar analnoga kanala

U ovome stadiju hemoroidi prolabiraju obično nakon stolice i spontano se vraćaju unutra. Simptomi su nešto izraženiji nego u prvoga stupnja, a mogu uključivati ponavljajuća krvarenja, bolove, svrbež, pečenje, pritisak u analnom otvoru te osjećaj vlaženja. Liječenje započinje uobičajenim metodama za prvi stupanj bolesti, no ako one ne dovode do poboljšanja, mogu se indicirati ambulantni postupci:

 • podvezivanje hemoroida gumenom trakom (Barronova ligatura)

Izvodi se pomoću ligatora kojim se oko baze hemoroida postavljaju gumene trake zaustavljajući tako protok krvi, te se hemoroid nakon nekoliko dana osuši. Podvezivanje se obično vrši u nekoliko tretmana, ne zahtijeva anesteziju i oporavak nije potreban.

 • infracrvena fotokoagulacija

Izvodi se kada nije moguće podvezati hemoroide prvoga i drugoga stupnja koristeći se infracrvenim svjetlom za koagulaciju radi smanjenja vaskularizacije.

3. (reducibilni) i 4. (nereducibilni) stupanj – stalni prolaps hemoroida

U trećem i četvrtom stadiju bolesti prisutan je stalni prolaps hemoroida, s međusobnom razlikom u mogućnosti ručnoga vraćanja unutar analnoga kanala. Krvarenje je u tim slučajevima rjeđe zbog zadebljanosti sluznice koja oblaže čvor, no česti su izraženi bolovi, svrbež, vlaženje te ekcem oko analnog otvora, a u četvrtom stupnju može doći i do nekontroliranoga pražnjenja crijeva. Konzervativne i manje ambulantne metode liječenja obično nisu uspješne u tretiranju ovih stadija bolesti, te je trajno rješenje operacija hemoroida.

Tko su kandidati za operaciju hemoroida?

Budući da postoji nekoliko stadija bolesti te da različiti pacijenti pokazuju različite rezultate u metodama liječenja, prvi korak u procjeni jeste li kandidat za operaciju pregled je specijalista opće kirurgije.

Sama dijagnoza potvrđuje se kliničkim, digitorektalnim i anoskopskim pregledom anusa i rektuma. U digitorektalnom pregledu liječnik područje anusa i rektuma pregledava ručno, odnosno kažiprstom. Nakon toga se anoskopijom pomoću anoskopa – kratke cijevi koja se uvodi u analni kanal – utvrđuje postojanje unutarnjih hemoroida. Ponekad se nakon  pregleda može tražiti dodatno napraviti  sigmoidoskopiju  ili kolonoskopiju  radi isključenja ozbiljnijih stanja, poput tumora.

U Poliklinici Sinteza posebnu pozornost pridajemo uzimanju cjelovite anamneze koja uključuje podatke o početku pojave simptoma, njihovu trajanju, težini, kao i načinu života, prehrambenim navikama i pojedinostima o pražnjenju crijeva. Svaki od tih podataka utječe na način liječenja hemoroidalne bolesti, njezin tijek te odluku o operativnoj metodi.

Opće su indikacije za operativno liječenje:

 • neuspjeh drugih (konzervativnih i ambulantnih) metoda u tretiranju kroničnih simptoma
 • treći i četvrti stupanj bolesti
 • kronično krvarenje hemoroida koje uzrokuje anemiju
 • akutne komplikacije bolesti, poput tromboze hemoroidalnih čvorova

Metode operacije hemoroida

 • Laserska hemoroidoplastika – LHP (engl. Laser hemorrhoidoplasty)

Jedna od najnovijih metoda u liječenju hemoroida 2., 3., i 4. stupnja primjena je lasera. Izvodi se u lokalnoj, ili općoj anesteziji radi bolje udobnosti pacijenta, tako što se laserska sonda uvodi do svakoga hemoroidalnoga čvora kako bi se pomoću laserske energije koaguliranjem zaustavio protok krvi, čvorovi smanjili, a krvarenje prestalo. Dvije su glavne prednosti ovoga postupka minimalna invazivnost te relativno brz oporavak. Preciznost lasera omogućuje očuvanje okolnih tkiva epitela i sluznice analnoga kanala te sfinktera, a s obzirom na to da procedura ne uključuje rezanje i odstranjivanje tkiva, postoperativni je tijek značajno kraći i manje bolan nego nakon klasične operacije.

 • Hemeroidektomija radiofrekventnim instrumentom

Relativno nova metoda kojoj se daje prednost u odnosu na klasičnu operaciju u liječenju hemoroida 3. i nekompliciranog 4. stupnja s prolapsom rektalne sluznice. Izvodi se pomoću radiofrekventnog instrumenta kojim se koagulira krvna žila na kojoj je hemeroid nastao.Zbog vrste energije tj radiofrekvencije te izoliranosti instrumenta, nema oštećenja okolnog tkiva zbog čega su manji postoperativni bolovi te je brži oporavak.

 • Klasična hemoroidektomija

Uključuje odstranjenje hemoroida rezanjem te se izvodi otvorenim (Milligan-Morganova metoda, pri kojoj se rubovi tretiranoga tkiva ostavljaju otvorenim) i zatvorenim pristupom (Fergusonova metoda, pri kojoj se rana zatvara). Oporavak od klasičnoga odstranjenja čvorova obično je vrlo bolan i neugodan, stoga iako se radi o uspješnoj metodi liječenja, pribjegava joj se u slučaju neuspjeha drugih vrsta tretmana.

Rizici operacije hemoroida

Komplikacije operativnih metoda razlikuju se s obzirom na njihov različit stupanj invazivnosti na tkivo. Nakon laserske hemoroidoplastike rizici su značajno smanjeni, no moguća je pojava

 • krvarenja
 • oticanja

te vrlo rijetko:

 • analne fistule
 • perianalne tromboze

Rizici nakon ostalih  hemoroidektomija uključuju moguće komplikacije poput: krvarenja (posebice nakon klasične operacije), infekcije, tromboze, urinarne retencije, stvaranja apscesa, analne fistule, fisure i stenoze te ozljeda sfinktera.

Neke od njih imaju ozbiljnije posljedice, no većina ih se može izbjeći vještom rukom operatera.

Priprema za operaciju hemoroida

Prije zahvata koji će se izvesti u općoj anesteziji potrebno je slijediti uobičajene preoperativne korake koji uključuju

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG, spirometrija (rendgen pluća ovisno o dobi) i razgovor s anesteziologom
 • ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata
 • uklanjanje nakita i laka s noktiju na rukama i nogama

Za zahvate koji će se izvesti u lokalnoj anesteziji, kao i one u općoj, dobit ćete od specijalista detaljne upute o preoperativnoj pripremi crijeva.

Dodatna preporuka: prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata.

Oporavak od operacije hemoroida

Operativne metode međusobno se znatno razlikuju što se tiče bolnosti i dužine oporavka. Kao najpoštednije, laserska operacija hemoroida te radiofrekventna hemeroidektomije,  pokazuju značajno lakši i brži postoperativni tijek uz minimalnu bolnost te vraćanje uobičajenim aktivnostima nakon nekoliko dana.

Nakon klasične hemeroidoplastike oporavak je nešto duži (oko dva tjedna) i bolniji, a nakon zahvata ostajete prenoćiti  u poliklinici na promatranju.

Prvih dana nakon operativnih zahvata na hemeroidima očekuje se blaže krvarenje i preporuča se lakše probavljiva, laganija prehrana te uzimanje Portalak sirupa nekih desetak dana po uputama koje ćete dobiti od medicinskog osoblja klinike. Prvo pražnjenje crijeva očekuje se 2 – 3 dana nakon zahvata te može biti praćeno nelagodom koja će se postupno povući tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Značajnija bolnost i krvarenje te oporavak 2 – 3 tjedna karakteristični su za klasičnu operaciju hemoroida.Uzimati lijekove protiv bolova po potrebi.

Opće dugoročne preporuke nakon operativnoga liječenja hemoroida za sprječavanje relapsa bolesti uključuju:

 • povećani unos vode i konzumaciju namirnica bogatih vlaknima
 • redovitu tjelovježbu
 • izbjegavanje dugotrajnoga sjedenja i teškoga fizičkog napora

Cijena operacije hemoroida

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se