Poliklinika Sinteza

ORL pregled – Specijalistički pregled otorinolaringologa

ORL pregled kod doktora Juraja Lukinovića

Specijalistički pregled otorinolaringologa je medicinski pregled koji se obavlja kod specijalista otorinolaringologa, odnosno liječnika koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti uha, nosa i grla. Ovaj pregled uključuje detaljan pregled uha, nosa i grla, kao i procjenu sluha i dijagnostičke postupke prema potrebi.

Specijalistički pregled otorinolaringologa može biti indiciran za pacijente koji imaju simptome poput bolova u uhu, gubitka sluha, zujanja u uhu, problema s disanjem ili gutanjem, upornog kašlja ili promuklosti, čestih infekcija uha, nosa ili grla, ili druge simptome koji se odnose na područje uha, nosa i grla.

Tijekom pregleda, otorinolaringolog će provesti detaljan pregled uha, nosa i grla koristeći različite instrumente poput otoskopa, rinoskopa, laringoskopa ili faringoskopa. Ovisno o simptomima i potrebi, liječnik može provesti i dodatne dijagnostičke testove poput audiometrije za provjeru sluha, brisa za kulturu, biopsiju ili snimanje slike.

Nakon pregleda, otorinolaringolog će dati dijagnozu i preporučiti liječenje, koje može uključivati ​​lijekove, terapiju ili kirurški zahvat, ovisno o dijagnozi. Ako je potrebno, liječnik može uputiti pacijenta na dodatne pretrage ili druge specijaliste kako bi se osigurala najbolja briga o zdravlju pacijenta.

Što sve uključuje otorinolaringološki pregled?

Anamnezu – razgovor s pacijentom o simptomima i zdravstvenoj povijesti.

Pregled uha – pregled vanjskog uha, ušnog kanala i bubnjića uz pomoć otoskopa.

Pregled nosa – pregled nosne šupljine, sluznice, tkiva i nosnih sinusa uz pomoć rinoskopa.

Pregled grla – pregled usne šupljine, grla, grkljana, krajnika i ždrijela uz pomoć laringoskopa ili faringoskopa.

Nakon pregleda, otorinolaringolog će obično dati dijagnozu i preporučiti liječenje ako je potrebno. Liječenje može uključivati ​​lijekove, terapiju ili kirurški zahvat, ovisno o dijagnozi.

Kome je potreban pregled otorinolaringologa?

Otorinolaringolog, ili ORL doktor, specijaliziran je za liječenje bolesti uha, nosa i grla. Neki od razloga zbog kojih bi netko mogao trebati pregled ORL-a uključuju:

 1. Problemi sa sluhom: gubitak sluha, buka u uhu, bol u uhu, vrtoglavica ili problem s ravnotežom.
 2. Problemi s nosom: krvarenje iz nosa, otežano disanje kroz nos, iscjedak, upale sinusa ili alergijske reakcije.
 3. Problemi s grlom: bol u grlu, teškoće u gutanju, promuklost, kašalj ili kronične upale grla.
 4. Problemi s dišnim putovima: astma, respiratorne infekcije, apneja u snu ili kongestija.
 5. Problemi s probavnim sustavom: refluks kiseline koji uzrokuje upalu grla ili promuklost.
 6. Problemi s kožom: osipi ili rane na koži oko uha ili na vratu.

Ako imate bilo koju od ovih simptoma, moglo bi biti korisno posjetiti otorinolaringologa kako bi utvrdili uzrok problema i dobili odgovarajuće liječenje. Također, ORL pregled se preporučuje za rutinsko održavanje zdravlja uha, nosa i grla.

Obratite nam se s povjerenjem.

NARUČITE SE

Priprema za ORL pregled

Priprema za ORL pregled obično ovisi o vrsti pregleda koji će se izvršiti. Na primjer, ako govorimo o pregledu uha, nosa ili grla, možda neće biti potrebna posebna priprema. Međutim, za neke druge vrste pregleda, kao što su endoskopski pregledi, može biti potrebna neka priprema.

Evo nekoliko općih savjeta koji bi vam mogli biti korisni za pripremu za ORL pregled:

 1. Provjerite svoj raspored: Provjerite svoj raspored i potvrdite datum, vrijeme i mjesto pregleda. Ako vam je potrebna pomoć oko orijentacije i lakšeg lociranja poliklinike ili imate druge posebne potrebe, obavijestite polikliniku ili liječnika unaprijed.
 2. Pitajte o preporukama za prehranu: Ako ćete imati endoskopski pregled, vaš liječnik može vam preporučiti određenu prehranu ili zabraniti jelo nekoliko sati prije pregleda. Provjerite s liječnikom o bilo kakvim posebnim prehrambenim preporukama prije pregleda.
 3. Odjenite se udobno: Obucite se u udobnu i labavu odjeću, posebno ako će se izvršiti endoskopski pregled.
 4. Pripremite se za pitanja: Pripremite se za pitanja o vašem zdravlju, vašim simptomima i vašoj medicinskoj povijesti.
 5. Ako uzimate lijekove, pitajte liječnika o mogućim nuspojavama ili posebnim uputama za upotrebu lijekova prije pregleda.
 6. Slijedite posebne upute koje vam je dao liječnik.

Ako imate bilo kakvih pitanja o pripremi za ORL pregled, svakako se obratite liječniku ili poliklinici kako biste dobili detaljnije upute.

Što je fiberendoskopija?

Fiberendoskopija je detaljan endoskopski pregled koji se izvodi kamerom i uključuje pregled nosa, nosnog dijela ždrijela, ušća Eustachijeve tube, ušća paranazalnih sinusa, trećeg krajnika, te po potrebi glasnica i ulaza u jednjak, podrazumijeva fiberendoskopiju.

Pretraga traje svega nekoliko minuta, bezbolna je, ali potrebna je kooperativnost pacijenta. Služi za dijagnosticiranje upalnih i alergijskih bolesti nosa i sinusa, veličine i stanja trećeg krajnika, bolesti ušća Eustachijeve cijevi i bolesti srednjeg uha, tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela, nosne polipoze, bolesti na glasnicama i grkljanu, itd.

Kome je potrebna fiberendoskopija?

Fiberendoskopija se može preporučiti osobama koje imaju sljedeće simptome ili probleme:

  1. Kronična upala sinusa: Ako osoba ima kroničnu upalu sinusa, fiberendoskopija se može koristiti za pregled sinusa i procjenu stanja.
  2. Problemi s disanjem: Ako osoba ima teškoće s disanjem, kao što su poteškoće u udisanju ili izdisanju zraka, fiberendoskopija se može koristiti za pregled ždrijela i grkljana s ciljem otkrivanja uzroka problema.
  3. Problemi s gutanjem: Ako osoba ima poteškoće s gutanjem ili osjeća da hrana ili tekućina zastaje u grlu, fiberendoskopija se može koristiti za pregled grla i dijagnosticiranje problema.
  4. Trauma: Ako osoba ima ozljedu gornjih dišnih putova, kao što je opekotina ili trauma, fiberendoskopija se može koristiti za pregled i procjenu oštećenja.
  5. Sumnja na tumor: Ako postoji sumnja na tumor u gornjim dišnim putovima, fiberendoskopija se može koristiti za pregled.

Kako bi se potvrdila dijagnoza: Fiberendoskopija se može koristiti za potvrdu dijagnoze različitih stanja gornjih dišnih putova, kao što su strana tijela, infekcije ili upale.

U svakom slučaju, fiberendoskopiju bi trebao preporučiti liječnik koji će procijeniti simptome i odlučiti je li ovaj postupak potreban kako bi se postavila dijagnoza i planirao daljnji tretman.

Što je laringoskopija?

Laringoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregledava unutrašnjost grla (grkljana) naziva se laringoskopija. Izvodi se na dva načina, ovisno o problemu. Prva metoda je malenim zrcalom (laringoskopom) koje se uvodi u ždrijelo te se na njega usmjeri svjetlo te se na laringoskopu vidi slika grkljana. Drugi način je da se u grlo uvede endoskopski instrument – cijev.

Kome se preporuča laringoskopija?

Laringoskopija se može preporučiti osobama koje imaju sljedeće simptome ili probleme:

  1. Kronični kašalj ili promuklost: Ako osoba ima promuklost ili kašalj koji traje duže vrijeme, to bi mogao biti znak problema s grlom ili grkljanom koji bi trebali biti dijagnosticirani.
  2. Teškoće s disanjem: Ako osoba ima poteškoća s disanjem ili osjeća da ne može dobiti dovoljno zraka, laringoskopija može pomoći u otkrivanju uzroka problema.
  3. Problemi s gutljanjem: Ako osoba ima teškoća s gutanjem ili osjeća da se hrana ili tekućina zaglavila u grlu, laringoskopija može pomoći u dijagnosticiranju problema.
  4. Sumnja na tumor: Ako postoji sumnja na tumor u ždrijelu ili grkljanu, laringoskopija se može koristiti za pregled i biopsiju (uzimanje malog uzorka tkiva) tumora.
  5. Kronične upale grla: Ako osoba ima kronične upale grla koje ne reagiraju na standardno liječenje, laringoskopija se može koristiti za pregled i dijagnostiku problema.

U svakom slučaju, laringoskopiju bi trebao preporučiti liječnik koji će procijeniti simptome i odlučiti je li ovaj postupak potreban kako bi se postavila dijagnoza i planirao daljnji tretman.

Cijena ORL pregleda

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontakna otorinolaringološkog pregledatirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Javite nam se s povjerenjem i rezervirajte svoj termin za ORL pregled. Naši vrhunski liječnici – profesor Mislav Gjurić i doktor Juraj Lukinović, svojim će stručnim znanjem dijagnosticirati i liječiti sve Vaše ORL probleme.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Juraj Lukinović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o juraj-lukinovic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se