Poliklinika Sinteza

Trudnoća je posebno i važno stanje u životu svake žene, koje utječe na cijelu obitelj i bližu okolinu. Iako se u narodu naziva „drugim stanjem“ i dolazi do promjene tj. prilagodbe gotovo svih organskih sustava, normalno je i fiziološko stanje ženskog tijela.

Ginekološki pregledi prije, tijekom i nakon trudnoće služe pripremi i praćenju tih promjena te bilježenju bilo kakvih odstupanja, kako bi se mogle predvidjeti, spriječiti ili liječiti potencijalne komplikacije, za majku i nerođeno dijete.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Pregledi u trudnoći

Prvim pregledom u trudnoći, 2 do 3 tjedna nakon izostanka mjesečnice, utvrđuje se točno trajanje trudnoće prema veličini fetusa te planira praćenje trudnoće.

Uobičajena dinamika pregleda kod niskorizičnih trudnoća je jednom mjesečno, do navršenih 35 tjedana trudnoće, kada su pregledi učestaliji, tj. jednom tjedno do 40 tjedna trudnoće. Nakon 40 tjedna, koji se naziva i terminom porođaja, uobičajeni su pregledi svaka 2 dana u odabranom rodilištu.

Prikaz ginekološkog pregleda kod doktorice Petre Kejle

Na svakom  pregledu mjeri se krvni tlak te se prati prirast tjelesne težine i subjektivni osjećaj  «podnošenja» trudnoće.

Od krvnih pretraga u ranoj trudnoći potrebno je napraviti:

 • kompletnu krvnu sliku (kako bi se otkrila eventualna anemija od ranije)
 • GUK (kako bi se otkrili neotkriveni slučajevi dijabetesa)
 • TSH (kako bi se otkrili od ranije prisutni poremećaji funkcioniranja štitne žlijezde)
 • krvnu grupu i testove senzibilizacije
 • testove na hepatitise i sifilis
 • analizu mokraće

Testovi senzibilizacije ponavljaju se u trećem trimestru kod RhD pozitivnih trudnica, a nekoliko puta kod RhD negativnih trudnica.

Krvna slika kontrolira se još i pred kraj trudnoće, kako bi se eventualni manjak željeza nadomjestio intravenskim preparatima prije samog porođaja.

Osim navedenih pretraga, standardno se obavlja i test opterećenja glukozom OGTT, između 24. i 28. tjedna trudnoće, kako bi se otkrile trudnice s gestacijskim dijabetesom te prevenirale njegove potencijalno štetne posljedice.

Iza 35. tjedna trudnoće uzima se i bris rodnice na betahemolitički streptokok. U slučaju pozitivnog nalaza, nije potrebno provoditi liječenje, već rodilja tijekom porođaja dobiva intravensku antibiotsku profilaksu.

Najvažnija 4 ultrazvuka u trudnoći

 1. Pregled od 2 do 3 tjedna nakon izostanka mjesečnice, kojim se utvrđuje intrauterina trudnoća, njezino trajanje te jeli riječ o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći
 2. Pregled od 11. do 13. tjedna koji se naziva još i «mini anomaly scan» kojim se prati razvoj ploda te mjeri nuhalni nabor, koji može biti dio ranog kombiniranog probira
 3. Od 18. do 22. tjedna trudnoće obavlja se «anomay scan» kojim se detaljno pregledavaju svi organski sustavi ploda i dinamika, s ciljem otkrivanja eventualnih anomalija ili potrebe za dodatnim postupkom i dijagnostikom.
 4. Nakon 30 tjedana trudnoće izvodi se pregled s ciljem praćenja stope rasta ploda te promatranja dinamike i pokreta

Oslobodite se strahova i svoju trudnoću prepustite u sigurne ruke dr. Petre Kejla. U ugodnom ambijentu naše poliklinike nemate razloga za strah i nelagodu, jer osiguravamo mirnu oazu mira i potrebnu privatnost.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Miroslav Kopjar, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije i urologije

Saznaj više o miroslav-kopjar

Petra Kejla, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije

Saznaj više o petra-kejla

Zlatka Bakula, dr.med.

Ginekologija i porodništvo

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Saznaj više o zlatka-bakula

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se