Poliklinika Sinteza

Operacija fimoze – Obrezivanje

Prikaz razgovora s urologom kao dio urološkog pregleda pregleda

Obrezivanje muške djece i odraslih muškaraca diljem svijeta vrši se iz vjersko-kulturoloških i higijenskih razloga, kao i zbog osobne preferencije. Razlog je medicinski u slučaju fimoze – stanja u kojem preuzak ili zategnut otvor prepucija onemogućuje prevlačenje prepucija preko glansa penisa.

U muških beba i mlađih dječaka takvo je stanje normalno te prolazi spontano, najkasnije do adolescencije. U starijih neobrezanih muškaraca može otežavati higijenu te ometati mokrenje i seksualnu aktivnost. Fimoza može biti prirođena ili stečena tijekom života kao posljedica upala ili trauma, a operacijom fimoze ili obrezivanjem liječe se simptomi i sprečavaju komplikacije.

Što je obrezivanje?

Obrezivanje (sunećenje) je kirurški postupak uklanjanja prepucija, kožice koja prekriva glans penisa. Izvodi se tako što specijalist urolog rezom iza glansa skalpelom ili kirurškim škarama uklanja dio prepucija, čime se oslobađa glans, a ostali dio kože ponovo se zašije resorptivnim koncima, koji će se razgraditi sami. Krvarenje se zaustavlja kauterizacijom, odnosno primjenjivanjem topline.

Zahvat se obavlja ambulantno u lokalnoj anesteziji, što znači da se injektira anestetik u područje korijena te u područje glansa penisa. Postupak traje 30 – 45 min i nakon toga se pacijent otpušta kući. Sukladno medicinskoj indikaciji ili želji pacijenta operaciju se može učiniti i u dubokoj sedaciji ili općoj anesteziji.

Neki muškarci uz fimozu imaju i frenulum breve, odnosno napet ili kratak frenulum koji sam također može uzrokovati nelagodu pri prevlačenju prepucija preko glansa penisa. U tom se slučaju operacija fimoze i frenulotomija – operacija frenuluma – izvode u jednom zahvatu.

Tko je kandidat za obrezivanje?

Prvi znak da vam je možda potrebno obrezivanje jest otežano ili potpuno nemoguće prevlačenje prepucija preko glansa penisa. Ostali simptomi fimoze uključuju:

 • bolne erekcije ili seksualne aktivnosti
 • bolno i otežano mokrenje
 • oticanje i crvenilo u slučaju upale ili iritacije (npr. upala glansa i/ili prepucija)
 • otežanu higijenu

Primijetite li jedan ili više simptoma, važno je posjetiti specijalista urologa koji će na temelju kliničkog pregleda procijeniti radi li se o fimozi te s obzirom na težinu i vrstu simptoma indicirati obrezivanje.

Ako vam je otežano prevlačenje prepucija preko glansa, ne pokušavajte to na silu. Takvo nasilno prevlačenje prepucija može dovesti do parafimoze – stanja kada se prepucij više ne može prevući natrag. Time se usporava ili zaustavlja protok krvi do vrha glansa, što može dovesti do nekroze, odnosno odumiranja tkiva.

U tom se slučaju javlja intenzivan bol i oticanje glansa penisa, te je potrebno hitno zatražiti pomoć liječnika. Do parafimoze može spontano doći i nakon masturbacije ili seksualnog odnosa.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Prednosti obrezivanja

Obrezivanjem se smanjuje rizik od parafimoze, ali i sljedećih patoloških stanja:

 • upala glansa i prepucija zbog otežane higijene (balanitis, postitis, balanopostitis)
 • infekcija mokraćnog sustava
 • spolno prenosivih bolesti
 • pojave spolnih bradavica i raka penisa

Priprema za obrezivanje

Prije same odluke o zahvatu potreban je pregled kod specijalista urologa koji će na temelju kliničke slike dati dijagnozu i preporučiti vrstu liječenja. Obično nije potrebna posebna priprema za obrezivanje.

Oporavak od obrezivanja

Oporavak od obrezivanja traje oko 10 dana, koliko je potrebno da rana zacijeli. Tijekom tog vremena potrebna je pojačana higijena, mirovanje te se preporuča nošenje laganije odjeće kako bi se spriječile iritacije. Prvih nekoliko dana očekuje se oticanje i crvenilo na području zahvata te je moguće bolno mokrenje. Potrebno je izbjegavati seksualne aktivnosti najmanje 4 tjedna.

Rizici obrezivanja

Komplikacije nakon obrezivanja vrlo su rijetke, a najčešće su povezane s oticanjem, krvarenjem ili infekcijom. Ostali rizici uključuju:

 • reakciju na anesteziju
 • osjetljivost u području ožiljka
 • trajno smanjenje osjećaja na području glansa
 • nedovoljnu ili pretjeranu redukciju prepucija

Važno je napomenuti da obrezivanje ne utječe na plodnost niti na seksualno zadovoljstvo.

Cijena obrezivanja

Cijenu zahvata možete doznati klikom na poveznicu.

Za sva dodatna pitanja ili rezervaciju termina kod našeg urologa, javite nam se telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail: info@sinteza.hr.

Za direktnu rezervaciju termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se