Poliklinika Sinteza

Magnetska rezonanca enterografija

Što je MR enterografija?

MR enterografija je radiološka dijagnostička metoda kojom se dobiva detaljan prikaz tankoga crijeva pomoću magnetske rezonance. Enterografija magnetskom rezonancom neinvazivan je postupak, a temelji se na upotrebi jakoga magnetskog polja i elektromagnetskih valova (radiovalova). Slikovni prikaz dobiva se tako što radiovalovi utječu na promjenu položaja protona u tkivima u odnosu na magnetsko polje, a pri vraćanju protona u početni položaj djelovanjem valova oslobađa se energija, tj. signali pomoću kojih se na računalu dobiva slika crijeva.

Budući da se ne koristi štetnim ionizirajućim zračenjem, magnetna enterografija u prednosti je pred CT enterografijom.

Radi bolje vidljivosti područja interesa, oralno se primjenjuje sredstvo za širenje crijeva, a venskim putem spazmolitičko sredstvo te, prema indikaciji, kontrastno sredstvo

Kada se indicira MR enterografija?

Ova radiološka metoda primjenjuje se u sklopu dijagnostike pacijenata s

 • Crohnovom bolešću
 • ulceroznim kolitisom
 • celijakijom.

U navedenim stanjima MR tehnika pokazuje se korisnom za otkrivanje mogućih povezanih komplikacija, poput fistula i striktura (suženja) crijeva.

Također, može se koristiti u procjeni postoperativnih adhezija te zloćudnih i drugih patoloških promjena crijeva.

Što pokazuje MR enterografija?

MR pregledom crijeva mogu se prikazati:

 • područja upale
 • apscesi
 • fistule (abnormalne veze između crijeva i ostalih struktura, koje su posljedica upalnih procesa)
 • strikture
 • opstrukcije crijeva
 • razne patološke tvorbe

Trajanje MR enterografije

Snimanje ovoga segmenta s pripremom traje oko 30 minuta.

Priprema za MR enterografiju

Prije ove pretrage nužna je posebna priprema probavnoga sustava, a to uključuje:

 • dijetalnu prehranu 2 – 3 dana prije snimanja
 • nekonzumiranje hrane 4 – 6 sati prije pregleda

Prije početka snimanja dobit ćete posebni sirup koji služi za širenje tankoga crijeva radi bolje vidljivosti područja, a venski se primjenjuje spazmolitičko sredstvo koje smanjuje peristaltiku crijeva. Tijekom pretrage primjenjuje  se intravenozno kontrastno sredstvo.

Također, potrebno je slijediti sigurnosnu mjeru uklanjanja svih metalnih predmeta na koje može djelovati magnetsko polje MR uređaja. U to se ubrajaju: nakit i piercing, naočale, mobilni telefon, ključevi, satovi, kreditne kartice, metalni dodaci za kosu te pomične zubne proteze.

Preporučamo za snimanje odjenuti odjeću koja ne sadrži metalne dijelove (gumbi, patentni zatvarači, kopče) jer onu koja ih sadrži morat ćete skinuti prije snimanja.

Ako ste skloni klaustrofobiji, 15 do 30 min prije pretrage možete uzeti blaže sredstvo za smirenje.

Rezervirajte svoj termin!

Saznajte više

Rizici snimanja

MR enterografija u potpunosti je sigurna metoda pregleda crijeva tijekom koje niste izloženi štetnom ionizirajućem zračenju.

MR uređaj nalikuje tunelu, stoga mali i ograničen prostor u kojemu se nalazi tijelo tijekom snimanja može biti okidač za ljude sklone klaustrofobiji (strahu od zatvorenih prostora). U Poliklinici Sinteza magnetsku rezonancu vršimo pomoću Siemensova uređaja MAGNETOM® Aera koji prednjači u odnosu na ostale po otvorenosti svoga dizajna (širina tunela kućišta od 70 cm i dužina kućišta od 145 cm). Zahvaljujući tomu pacijenti imaju smanjen osjećaj zatvorenosti prostora i ugodniji doživljaj snimanja.

Zbog upotrebe jakog magnetskog polja ova je pretraga kontraindicirana u pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker) ili ugradbeni kardioverter-defibrilator.

Tijek snimanja

 • Pri dolasku u Polikliniku dobit ćete upitnik s pitanjima o vašem zdravstvenom stanju.
 • Priprema za pretragu uključuje primjenu oralnoga sredstva za širenje crijeva te spazmolitičkoga sredstva venskim putem. Naše će vas osoblje pažljivo uputiti u detalje postupka.
 • Prije početka snimanja potrebno je ukloniti sve metalne predmete i odjeću koja ih sadrži.
 • Zatim vas radiološko osoblje smješta u ležeći položaj (potrbuške) unutar MR uređaja, koji je u obliku tunela.
 • MR uređaj proizvodi vrlo glasne zvukove tijekom snimanja. Od medicinskog osoblja dobit ćete posebne slušalice za uši za zaštitu od buke, koje će vam osigurati ugodnije izvođenje same pretrage.
 • Tijekom snimanja ostajete sami u prostoriji (osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi), no s njim ostajete cijelo vrijeme u komunikaciji pomoću interfona. Također, dobivate malu spravicu u obliku loptice koju možete stisnuti kako biste signalizirali osoblju ako imate nešto za reći ili iz nekog razloga morate prekinuti snimanje. Osoblje vam može interfonom tijekom snimanja davati upute, primjerice da na trenutak zaustavite disanje.

Dok traje snimanje, potrebno je mirno ležati jer bilo kakva kretnja može utjecati na kvalitetu snimke.

Oporavak od MR enterografije

Zbog primjene oralnog sredstva moguća je tijekom 24 sati nakon pretrage pojava grčeva i nelagode u trbuhu te proljeva.

Također, u nekim slučajevima moguće je osjetiti se pospano ili ošamućeno od nepomičnoga ležanja.

Ako je uzeto sredstvo za smirenje, potrebno je pričekati da oslabi njegovo djelovanje te do tada ne upravljati vozilom.

Mjere opreza

Budući da se tijekom MR-a rabi jako magnetsko polje, obavezno prije snimanja obavijestite radiološko osoblje o postojanju metalnih predmeta u ili na tijelu, što uključuje: elektrostimulator srca (pacemaker), metalne klipse, pomične zubne proteze, inzulinske pumpe, stentove ili kopče u krvnim žilama, neurostimulatore, umjetne srčane zaliske, umjetne zglobne proteze, umjetne pužnice, metalne fragmente ili krhotine, tetovaže ili trajnu šminku koja sadrži metale. Neki od navedenih predmeta nisu kontraindikacija za MR, no u tome slučaju potrebna je potvrda operatera.

Ako je indicirana intravenozna primjena kontrasta, potrebno je obavijestiti osoblje ako imate zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s radom bubrega.

MR se trudnicama preporučuje samo u slučaju jakih medicinskih indikacija, nakon prvoga tromjesečja.

Cijena MR enterografije

Cijenu ove pretrage možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se obavlja na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se