Poliklinika Sinteza

Dijagnostika i liječenje prijevremene ejakulacije

Prikaz razgovora s urologom kao dio urološkog pregleda

Prijevremena ili prerana ejakulacija jedan je od najčešćih problema muškaraca vezan uz seksualnu funkciju, no utječe na oba partnera. Uzroci mogu biti psihički i/ili organski, zbog čega je često potrebno multidisciplinarno pristupiti liječenju. Liječenje uključuje učenje tehnika odgađanja ejakulacije, primjenu lijekova te psihološko savjetovanje. Urološkom obradom ustanovljava se mogući uzrok te indicira najbolji način liječenja simptoma.

Što je prijevremena ili prerana ejakulacija?

Prijevremena (prerana) ejakulacija, prema novijoj definiciji Međunarodnog društva za seksualnu medicinu, jest oblik seksualne disfunkcije pri kojemu muškarac ejakulira uvijek ili gotovo uvijek prije ili unutar jedne minute vaginalne penetracije.

Promjenjiva (povremena) i subjektivna prerana ejakulacija ne smatraju se poremećajima. Subjektivna prerana ejakulacija jest kada muškarac ima dojam preuranjene ejakulacije, odnosno nedovoljne kontrole nad željenim vremenom ejakulacije, iako penetracija traje duže od minute.

S obzirom na vrijeme pojave, prerana ejakulacija dijeli se na primarnu i sekundarnu. Primarna je prisutna cjeloživotno od prvoga spolnog odnosa i događa se redovito, a sekundarna (stečena) razvija se u zrelijim godinama, nakon što su joj prethodili seksualni odnosi s očekivanim vremenom ejakulacije.

Obratite nam se s povjerenjem.
POŠALJITE UPIT

Što uzrokuje prijevremenu ejakulaciju?

Uzroci prerane ejakulacije mogu biti psihički i organski te kombinacija jednih i drugih, no smatra se da su najčešći psihički čimbenici, kao što su:

 • anksioznost ili tjeskoba (može biti povezana sa seksualnom izvedbom)
 • stres
 • depresija
 • problemi u ljubavnoj vezi
 • prethodno traumatično seksualno iskustvo
 • negativna osobna uvjerenja povezana sa seksualnim odnosom

Mogući su organski uzroci:

 • preosjetljiva koža penisa
 • kratak ili napet frenulum
 • bolesti prostate (upala prostate, benigna hiperplazija prostate)
 • uretritis (upala mokraćne cijevi)
 • hipertireoza (povećana aktivnost štitne žlijezde)
 • neki neurološki poremećaji

Kako se liječi prijevremena ejakulacija?

Za dijagnozu prerane ejakulacije potrebno je da specijalist urolog uzme svu anamnezu te izvrši klinički pregled kako bi se isključio mogući organski uzrok.

S obzirom na različito porijeklo mogućih uzroka, liječenje ponekad zahtijeva suradnju više disciplina (urolog, psiholog, seksualni terapeut …). Ako ne postoji organski uzrok prerane ejakulacije, liječenje je simptomatsko, a uključuje učenje pacijenta tehnikama promjene ponašanja i uzimanje lijekova za odgodu ejakulacije.

Bihevioralne tehnike ili tehnike promjene ponašanja

Svrha tehnika promjene ponašanja jest smanjenje tjeskobe i kontrola nad vremenom ejakulacije kako bi se mogla odgoditi.

Dva su načina: tehnika zaustavljanja i pokretanja te tehnika stiskanja. U obje tehnike potrebno je pratiti stupanj uzbuđenja radi zaustavljanja odnosa u ključnom trenutku. Iako zahtijevaju dosta vježbe, većina muškaraca ovim tehnikama postiže uspješan rezultat.

Tehnika zaustavljanja i pokretanja: odnos se zaustavlja u trenutku kada osjetite da će uslijediti ejakulacija i nastavlja nakon 30 sekundi. Postupak se može ponoviti nekoliko puta prije ejakulacije.

Tehnika stiskanja: odnos se zaustavlja u trenutku kada osjetite da će uslijediti ejakulacija, vrh penisa stisne se 10 do 20 sekundi te se nastavlja odnos nakon dodatnih 30 sekundi. Postupak se ponavlja više puta prije željenog vremena ejakulacije.

Farmakološko liječenje

Uzimanjem nekih vrsta lijekova te uporabom topikalnih gelova ili krema moguće je postići odgodu ejakulacije, a najčešće se koriste lijekovi iz jedne skupine antidepresiva (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (engl. SSRI)). Trenutno jedini ciljani lijek registriran za liječenje prijevremene ejakulacije je dapoksetin.

Lokalni anestetici

Anestetici u obliku gela ili kreme smanjuju osjetljivost glansa penisa te tako pomažu u odgodi ejakulacije. Nanose se 15 – 30 minuta prije odnosa i uzrokuju smanjenje osjeta, što je ujedno i nuspojava jer se tako potencijalno smanjuje i seksualni užitak. Ova vrsta liječenja zahtijeva uporabu kondoma ili ispiranje penisa prije penetracije kako se ne bi smanjio vaginalni osjet.

Psihoterapija

Postoje li neki dublji psihički i emocionalni problemi koji dovode do prerane ejakulacije, preporuča se psihoterapija kojom se može liječiti uzrok psihičkih tegoba, a posljedično i povećati samopouzdanje u seksualnom odnosu.

Kirurški pristup

U nekim se slučajevima kratak frenulum – kožni nabor koji glans (glavić) penisa povezuje s unutrašnjim listom prepucija (kožice) – pokazao uzrokom prerane ejakulacije. Imate li simptome napetog frenuluma te kliničkim pregledom specijalist urolog utvrdi dijagnozu, rješenje za preranu ejakulaciju mogla bi biti frenulotomija , odnosno kirurško presijecanje frenuluma.

Unatoč mogućoj nelagodi i sramu zbog prirode problema, odlazak liječniku važan je za postavljanje dijagnoze i što raniji početak liječenja. Odgađanje traženja pomoći samo produžuje vrijeme u kojemu potencijalno rastu stres i nezadovoljstvo oba partnera. Važno je istaknuti da postoje rješenja za preranu ejakulaciju, a prvi je korak specijalistički pregled urologa , koji će vam u tome pomoći.

Cijena dijagnostike i liječenja prijevremene ejakulacije

Za sva dodatna pitanja ili rezervaciju termina kod našeg urologa, javite nam se telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail: info@sinteza.hr.

Za direktnu rezervaciju termina kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se