Poliklinika Sinteza

Podizanje grudi – Mastopeksija

Podizanje grudi

O podizanju grudi

Znatne promjene u tjelesnoj masi, trudnoća, dojenje i prirodno starenje utječu i na promjene u veličini, obliku i položaju grudi. Spuštene grudi, višak kože te nezadovoljavajući izgled bradavica mogu biti razlog da se žena ne osjeća samopouzdano i dobro u svome tijelu. Mastopeksija je estetska korekcija kojom se podižu i učvršćuju opuštene grudi, a ženi povećava zadovoljstvo vlastitim izgledom.

Što je podizanje grudi ili mastopeksija?

Podizanje grudi ili mastopeksija kirurški je zahvat kojim se podižu opuštene grudi. Budući da su u spuštenih grudi bradavice često položajem usmjerene prema dolje te imaju uvećanu areolu (pigmentirana koža oko bradavice), zahvatom se ujedno mijenja i položaj bradavica te smanjuje promjer areole. Podizanjem grudi vraća se čvrstoća i podignuti, pomlađeni izgled grudi, no ne mijenja se njihov volumen. Ako pacijentica nije zadovoljna veličinom svojih grudi, u sklopu mastopeksije grudi se mogu povećati implantatima ili vlastitim masnim tkivom. U slučaju, pak, prevelikih grudi, mastopeksija se može obaviti u sklopu redukcijske mamoplastike, odnosno smanjenja grudi.

Tijek zahvata

Podizanje grudi traje 2 – 3 sata i izvodi se u općoj anesteziji, što znači da je pacijentica tijekom operacije u stanju bez svijesti i blokiranih podražaja na bol. Nakon uvođenja u anesteziju kirurg radi rezove oko areole i okomito prema donjoj brazdi ili, u slučaju jače spuštenih grudi, dodatni rez u donjoj brazdi dojke, tzv. obrnuto „T”. Nakon toga slijedi podizanje tkiva dojke, smještanje bradavice na viši položaj, smanjenje veličine areole, ako je potrebno, te uklanjanje viška kože. Zahvat završava zatvaranjem reza stavljanjem šava i postavljanjem kompresivnog zavoja na grudi.

Tko su kandidati za podizanje grudi?

Kandidati su za podizanje grudi žene čije su grudi:

 • spuštene i bradavica usmjerenih prema dolje
 • povećanih areola
 • asimetrične s obzirom na položaj (jedna dojka viša od druge)

U Poliklinici Sinteza pažljivo pristupamo potrebama i željama pacijenata; naš će vam kirurg na konzultacijama uzeti anamnezu, pažljivo i detaljno vas pregledati te procijeniti jeste li kandidat za podizanje grudi. Također, u skladu s vašim željama može preporučiti i povećanje grudi u slučaju da niste zadovoljni s njihovom veličinom.

Podizanje grudi može se izvesti bez obzira na dob (najčešće u žena 30 – 60 godina), no valja napomenuti da se trajniji rezultati očekuju u žena koje više ne planiraju rađati. Naime, trudnoća i dojenje neminovno mijenjaju oblik i položaj grudi, stoga je nakon toga za očekivati njihovo djelomično vraćanje u prethodno stanje.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Priprema za podizanje grudi

Ovisno o indikacijama, prije mastopeksije možda će biti potrebno napraviti kontrolni pregled grudi ultrazvukom i/ili mamografijom.

Prije samoga zahvata potrebno je obaviti sljedeće:

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG i razgovor s anesteziologom
 • otuširati se antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata
 • 8 sati prije zahvata ne uzimati hranu i piće
 • skinuti nakit i odstraniti lak s noktiju na rukama i nogama

Preporuča se prestanak uzimanja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata. U tom vremenu dobro je suzdržavati se i od konzumacije alkohola.

Prestanak pušenja, radi boljega zacjeljivanja, preporuča se 6 tjedana prije zahvata.

Oporavak od podizanja grudi

Nakon zahvata pacijentica ostaje 24 sata u Poliklinici uz stručan medicinski nadzor. Sutradan se kompresivni zavoj zamjenjuje s elastičnim grudnjakom koji je potrebno nositi mjesec dana do 6 tjedana. U nekim je slučajevima nakon zahvata potrebno postavljanje kirurških drenova radi uklanjanja viška tekućine, koji se vade drugi dan.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je nakon 10 – 14 dana, a sportske i druge zahtjevnije fizičke aktivnosti dopuštene su nakon 6 tjedana.

Podizanje grudi pruža trajne rezultate, no velike promjene u tjelesnoj masi, trudnoća i dojenje te prirodno starenje mogu uzrokovati ponovno spuštanje grudi ili gubitak elastičnosti.

Mjere opreza

Nakon zahvata mogu se javiti rijetke komplikacije koje su obično povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem i oticanjem ili infekcijom.

Ostale komplikacije koje se mogu javiti nakon određenog vremena od zahvata jesu:

 • hipertrofični ožiljci
 • promjene osjeta u dojkama ili bradavicama
 • poteškoće s dojenjem
 • asimetričan položaj grudi

Cijena podizanja grudi

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se