Poliklinika Sinteza

RTG ili rendgen radiološka je metoda koja se koristi ionizirajućim zračenjem za oslikavanje unutrašnjosti tijela. Visoka osjetljivost u prikazu kostiju čini ju primarnom pretragom za dijagnostiku bolesti koštano-zglobnog sustava u fizijatriji, ortopediji i traumatologiji, a zbog neinvazivne, brze i jednostavne izvedbe od velike je važnosti u pojedinim akutnim stanjima abdomena i prsnog koša. Unatoč ionizirajućem zračenju, rendgen je najčešće izvođena radiološka tehnika snimanja, stoga moderna digitalna radiografija svojim sustavima nastoji značajno smanjiti razinu zračenja te istovremeno omogućiti snimke vrhunske kvalitete za precizniju i točniju dijagnostiku.

Što je RTG?

RTG ili rendgen najstarija je radiološka metoda, revolucionarna po tome što je omogućila da se prvi put na neinvazivan način pogleda u unutrašnjost tijela. Radi na principu vrlo niskih doza rendgenskoga, ionizirajućega zračenja tako što se snop rendgenskih zraka iz izvora zračenja (rendgenski stroj) usmjerava na dio tijela koji se želi snimiti. Pri tome zrake prolaze kroz tkiva i bilježe se na filmskoj ploči (u digitalnoj radiografiji, na detektorskoj ploči osjetljivoj na rendgenske zrake) ili se apsorbiraju u tkivima, što će ovisiti o gustoći tkiva. Metali i kosti jače apsorbiraju zrake, odnosno blokiraju njihov prolazak kroz tijelo, stoga na RTG slici izgledaju potpuno bijeli (metali) ili gotovo bijele (kosti). Mišići, tekućine i masno tkivo slabije blokiraju zrake, stoga se na slici prikazuju u sivoj boji. Zrak (plin) je radiopropustan, što znači da potpuno propušta zrake, te se na slici prikazuje crno. Zbog takvoga principa oslikavanja, rendgensko snimanje primjenjuje se na dijelovima tijela koji su sačinjeni od tkiva različite gustoće kako bi ih se moglo razlikovati na snimci. To su ponajprije ekstremiteti (ruke, noge), prsa i abdomen.

Kada je potreban RTG?

Rendgen se primarno primjenjuje u dijagnostici bolesti i trauma kostiju, u stanjima akutnog abdomena te pri sumnji na bolesti srca i pluća. Radi se na preporuku specijalista opće medicine, fizijatra, ortopeda ili traumatologa, a obično su indikacije za snimanje:

 • traumatski događaji (padovi, nesreće) nakon kojih postoji sumnja na prijelom kosti ili iščašenje zgloba
 • kronični bolovi koštano-zglobnog sustava
 • akutni abdomen (neobjašnjivi akutni bolovi u trbuhu, ponekad uz mučninu i povraćanje)
 • simptomi koji upućuju na bolest srca ili pluća (teško disanje, dugotrajan i težak kašalj, zviždanje tijekom disanja, bol u prsima uz osjećaj umora i iscrpljenosti)
 • otkrivanje stranih predmeta u tijelu
 • prije drugih dijagnostičkih metoda i operativnih zahvata za koje je potreban pomoćni prikaz unutrašnjih struktura

U pojedinim se slučajevima za snimanje indicira i primjena radiokontrastnoga sredstva (intravenozno, na usta ili rektalno), koje omogućuje bolje oslikavanje određene strukture prikazujući ju na snimci bjeljom u odnosu na ostala tkiva.

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

Što pokazuje RTG?

Na temelju rendgenske snimke moguće je otkriti:

 • patološke promjene kostiju (prijelomi, napuknuća, upalne i degenerativne bolesti, tumori)
 • uzrok akutnih bolova u abdomenu (postojanje kamenaca u žučnom mjehuru, bubrezima, mokraćovodima ili mokraćnom mjehuru; zapetljaji i puknuća crijeva; postojanje stranoga tijela…)
 • bolesti pluća (upala pluća ili pneumonija, bronhitis, nakupljanje vode u plućima…)
 • bolesti srca (povećanje srca, naslage kalcija u krvnim žilama i perikardu…)
Rendgen šake

Trajanje RTG-a

Rendgensko snimanje traje u prosjeku 15-ak minuta, ovisno o segmentu koji se snima.

Priprema za RTG

Ova pretraga ne zahtijeva posebnu pripremu. Budući da se prije snimanja trebaju ukloniti svi metalni predmeti s tijela koji bi mogli otežati očitanje slike, preporučamo da unaprijed uklonite nakit i ostale metalne predmete. Trebat ćete skinuti i odjeću s dijela tijela koji će se pregledavati.

Žene obavezno trebaju napomenuti osoblju ako su trudne ili postoji mogućnost trudnoće.

Rizici snimanja

Tijekom rendgenskog snimanja izloženi ste vrlo niskim dozama zračenja koje se povezuje s povećanim rizikom od pojave karcinoma. Količina zračenja međutim nije jednaka u svim pretragama. Ovisno o segmentu tijela koji se snima, ponekad je potrebno više rendgenskih slika (serija slika), što će ukupno povećati i izloženost zračenju. Doze tijekom većine uobičajenih radiografskih pregleda vrlo su male i mogu se usporediti s onima prirodnoga pozadinskog zračenja. Primjerice, RTG ekstremiteta ili prsnoga koša ozračuje vas u jednakoj mjeri kao izloženost prirodnom zračenju tijekom nekoliko dana.

Danas se u modernoj radiološkoj dijagnostici naprednim digitalnim sustavima nastoji optimizirati doza zračenja i kvaliteta snimke. Filmsku ploču, koja se u klasičnoj radiografiji rabila za dobivanje slike, u digitalnoj radiografiji zamijenile su detektorske ploče osjetljive na rendgenske zrake koje trenutno proizvode digitalnu sliku na računalu. Siemensov uređaj Multix Fusion Max za rendgensko snimanje Poliklinike Sinteza udovoljava zahtjevima moderne radiografije omogućujući visokokvalitetne snimke uz smanjenu dozu zračenja. Konkretno, količina je zračenja koju dobivate digitalnim rendgenom do 80 % manja u odnosu na klasični, a napredne tehnike naknadne obrade slika povećavaju kvalitetu konačnoga prikaza.

Na kraju, važno je napomenuti da liječnik pri indikaciji za ovu dijagnostičku metodu uvijek uzima u obzir omjer koristi i rizika, odnosno osigurava da je korist koja će se dobiti pravovremenom i točnom dijagnozom veća od mogućih štetnih učinaka.

RTG i trudnoća

Zbog male, neizbježne doze zračenja žene u generativnoj dobi obavezno trebaju obavijestiti liječnika i radiološko osoblje ako su trudne ili postoji mogućnost da su trudne. Rendgen je kontraindiciran u trudnoći zbog mogućega štetnog djelovanja na plod, stoga se u tom slučaju uvijek traži alternativna dijagnostička metoda za ženu.

Primjena kontrasta

Ako se uz snimanje primjenjivalo i kontrastno sredstvo, moguće su rijetke nuspojave poput mučnine i proljeva, osipa i crvenila kože, koje se mogu javiti i 6 – 12 sati nakon primjene. U slučaju bilo kakvih težih reakcija potrebno je javiti se liječniku.

Kako se izvodi RTG?

 • Prije početka osoblje će vas uputiti da uklonite sve metalne predmete s tijela (nakit, naočale i dr.). Potrebno je skinuti i odjeću s dijela tijela koji se snima.
 • Tijekom snimanja ste u stojećem ili ležećem položaju, ovisno o snimanom segmentu, te ste postavljeni između rendgenskog stroja i detektorske ploče koja šalje sliku u računalo.
 • Radi što veće zaštite tijela od zračenja, dobit ćete pregaču sačinjenu od olova kojom se pokrivaju dijelovi tijela koji se neće pregledavati, a obično su to zdjelica, dojke i vrat.
 • Radiološki tehnolog pokreće snimanje koje traje nekoliko sekundi, a za to kratko vrijeme trebate biti potpuno mirni.
 • Ponekad je potrebno snimiti nekoliko slika iz različitih kutova, stoga će vas osoblje namjestiti u optimalan položaj.
 • Tijekom pretrage dobit ćete i neke druge upute, primjerice, da na trenutak zadržite dah.
 • Nakon završetka pričekat ćete da osoblje utvrdi kvalitetu snimke, u slučaju da se treba ponoviti.

Oporavak od RTG-a

Ova je pretraga potpuno bezbolna te nakon nje nije potreban oporavak. Odmah se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Cijena RTG-a

Cijenu snimanja možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Ova usluga se obavlja na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se