Poliklinika Sinteza

Lasersko uklanjanje dobroćudnih kožnih promjena

O kakvom je tretmanu riječ?

Ako ste primijetili neku izraslinu na koži, madež, neobične pjege,  pigmentacijske mrlje ili bijele bubuljice, odnosno pojačano perutanje ili ljuskanje kože, odnosno bilo kakvu drugu promjenu na koži, svakako se javite dermatologu radi procjene o čemu je riječ. Prvi korak u Poliklinici Sinteza bit će dermatoskopski pregled za procjenu je li riječ o benignim promjenama koje predstavljaju samo estetski problem, ili o zloćudnoj promjeni koju odmah treba liječiti. Dobro je imati na umu da se dermatologu treba javiti sa svim novim promjenama na koži, kao i da neke od njih treba redovno pratiti, u što će vas uputiti i vaš liječnik.

S druge strane, mnoge dobroćudne promjene – kao što su milije i fibromi, bradavice, madeži, sklonost perutanju, hiperpigmentacijske mrlje, mliječne akne ili sunčane pjege – ako su na vidljivom mjestu i stvaraju estetski problem, moguće je ukloniti laserskim tretmanom. Zahvat se može obaviti bez anestezije, ili uz lokalnu anesteziju kože, a nakon njega nema vidljivih šavova, potrebe za previjanjem, te nije potrebno mirovanje, niti poseban oporavak.

Tko su kandidati za lasersko uklanjanje dobroćudnih promjena na koži?

Svi koji imaju neku promjenu na koži koja im predstavlja estetski problem i utječe na samopouzdanje mogu se javiti dermatologu radi provjere jesu li kandidat za uklanjanje promjena na koži laserom. Prije samog zahvata u Poliklinici Sinteza liječnik će pregledati kožu i utvrdi tip promjene i na temelju toga utvrditi je li ih potrebno i moguće ukloniti.

Što treba znati prije laserskog uklanjanja benignih promjena na koži?

Kad su u pitanju madeži, idealan benigni madež za lasersko uklanjanje je onaj ispupčen i u boji kože, bez dlačica koje rastu iz njega. To su madeži koji imaju kupolasti ili kuglasti oblik i izdignuti su iznad kože. Oni tamni i plosnati dobroćudni madeži s dlačicama manje su poželjni za tretman, jer obično imaju dublji korijen. I u tom slučaju moguće je obaviti zahvat, jedino postoji veća šansa da se djelomično ili potpuno vrate, pa postoji i potrebe za dodatnim laserskim tretmanom nakon određenog razdoblja. U većini slučajeva druge promjene na koži otklanjaju se uspješno već nakon prvog zahvata, ili dva do tri ponavljanja tretmana.

Kako izgleda zahvat laserskog uklanjanja beningnih promjena na koži?

Uoči samog zahvata liječnik će u područje koje će se tretirati ubrizgati malu količinu lokalnog anestetika. Zahvaljujući tome zahvat laserom bit će bezbolan, pa ne biste trebali osjetiti veću nelagodu. Uklanjanje promjena na koži laserom postiže se tako što voda u stanicama kože apsorbira fokusiranu lasersku svjetlost, pa stanice trenutno isparavaju. Kako laser prolazi preko kože, uklanja se gotovo 30 do 50 mikrona tkiva, što liječniku omogućava da vrlo precizno ukloni promjene.

Kako izgleda oporavak nakon tretmana?

Odmah nakon tretmana možete se vratiti svakodnevnim obavezama, nije potrebno mirovanje. Na kožu koja je tretirana laserom nakon zahvata se aplicira antibiotska mast, kako bi se spriječila infekcija i ublažila reakcija kože, no tretirano područje nekoliko dana može biti ružičasto. Na mjestu koje je tretirano laserom  ubrzo će se stvoriti krastica. Kada ona otpadne, vidjet će se mlada ružičasta koža koja se ubrzo izjednačava u boji s ostatkom kože.

U slučaju većeg zahvata trebat ćete zaštititi tretirano područje flasterom nekoliko sati, a kožu nakon zahvata treba tretirati kremom za zacjeljivanje koju vam prepiše liječnik. Posebna njega preporučuje se sve dok se boja tretirane kože ne izjednači s bojom okolne kože. Osim toga, tretirano  područje lica ili tijela barem mjesec dana ne biste smjeli izlagati direktnom suncu.

Općenito, za oporavak nakon uklanjanja kožnih promjena na licu potrebno je otprilike 5 do 7 dana, dok je za promjene na tijelu potrebno u prosjeku od 10 do 15 dana, no tretirano područje u iduća tri mjeseca ne biste trebali izlagati direktnom suncu.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Iskustva pacijenata

U većini slučajeva zahvat prolazi uspješno, bez komplikacija, osim uobičajenog vremena potrebnog za oporavak kože i njeno izjednačavanje s okolnom kožom, no povremeno može doći do toga da se koža blago nadigne ili spusti u odnosu na okolno područje. To se obično povuče u roku od nekoliko dana.

Mjere opreza

Kad je u pitanju laserski tretman beningnih promjena na licu, prvih sedam dana izbjegavajte nanošenje teške šminke i kozmetike, jer može doći do peckanja kože. Prva tri mjeseca kožu treba čuvati od štetnih sunčevih zraka, tako da svakodnevno koristite zaštitnu kremu s visokim SPF faktorom.

Zabranjeno je trljanje i grebanje rukama po tretiranom mjestu, ili dodirivanje rane prstima, jer to može dovesti do infekcije kože. Perite ruke prije svakog nanošenja vlažne kreme na kožu.

Imajte na umu da se kod nekih madeža u prvom tretmanu možda neće uspjeti ukloniti korijen, no u tom slučaju u dogovoru s liječnikom postupak se može ponoviti.

Cijena laserskog uklanjanja dobroćudnih kožnih promjena

Više o cijeni tretmana možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Mateja Tošić Jukić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o mateja-tosic-jukic
Jolanda_Kanižaj_Rajković_dermatologinja_TIM.jpg

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jolanda-kanizaj-rajkovic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se