Poliklinika Sinteza

Pregled vlasišta uz FotoFinder

Gubitak ili stanjivanje kose česta je problematika u kliničkoj dermatologiji. U ustaljenim slučajevima androgenetske alopecije (AGA) obrasci su lako uočljivi. No, dermatolozi se često susreću s pacijentima, osobito ženama, s početnim fazama AGA, gdje je prijavljen gubitak kose, ali alopecija nije vidljiva.

Brojne su metode za procjenu stope rasta kose. Tehnike se mogu klasificirati kao:

  • invazivne (npr. biopsija),
  • poluinvazivne (trihogram) ili
  • neinvazivne metode

Međutim, tijekom analize tih metoda, pojavljuje se zajednička osobina, a ta je da većina tih tehnika malo koristi kliničaru – troši puno vremena ili je skupa, ili pak teško izvediva.

Dakle, potrebna je metoda kvantifikacije rasta kose koje je optimalna za operatera i pacijenta.

TrichoScale PRO takva je metoda koja kombinira standard epiluminescentne mikroskopije (ELM) s automatskom digitalnom analizom slike.

Parametri TrihoScale PRO su:

Gustoća kose – broj dlaka na centimetru kvadratnom (n/cm²). Imajte na umu da se sitne dlake baš ne mogu detektirati (cca. manje od 10 μm dijametra).

Broj folikula – broj folikula na centimetru kvadratnom (n/cm²) bez obzira na broj dlaka u pojedinoj folikuli. Softver mjeri i broj i postotke folikula s jednom, dvije, tri, četiri i više dlaka.

Prosječna gustoća kose (mm) je zbroj svih debljina svih relevantnih vlasi, podijeljena s brojem vlasi.

Terminal gustoća kose (n/cm²) – po definiciji, terminal dlaka debljine je više od 40μm.

Vellus – gustoća kose (n/cm²) – po definiciji vellus dlaka je tanja od 40μm.

Kumulativna gustoća kose (mm/cm²) zbroj je svih debljina, svih relevantnih vlasi na centimetru kvadratnom.

Telogena gustoća kose (n/cm²)  – po definiciji, telogene dlake neće rasti, dok anagene hoće. Kada se snima područje, dva ili tri dana nakon brijanja, rastuće dlake mogu se razlikovati od nerastućih na temelju različitih duljina. TrihoScale PRO identificira nerastuće dlake kao telogene i rastuće kao anagene.

Anagena gustoća kose (n/cm²) – po definiciji i u TrichoScale PRO procedurama, anagena kosa se otkriva dva ili tri dana nakon potpunog brijanje kose. Za to vrijeme samo bi anagene dlake trebale značajno rasti.

Broj Yellow Dots-a (n/cm²) količina uočenih yellow Dots-a po centimetru kvadratnom. Yellow Dots su trihoskopski motivi koji odgovaraju dilatiranom folikularnom infundibulumu ispunjenom keratotskim materijalom i / ili sebumom i indikativne su kod brojnih poremećaja vlasišta.

Softver TrichoScale PRO definira anagene dlake, na temelju spoznaje da anagena dlaka raste približno oko 0,3 mm na dan, dok dlake telogen i katagen ne rastu.

 

TrichoLAb AI softverski paket za neinvazivni digitalni trihogram, bez brijanja i bez nakanadne analize laboratorija TrichoLab, potpuno je i inovativno rješenje za analizu vlasišta.

U poliklinici Sinteza na raspolaganju imate mezoterapiju i terapiju prorijeđene kose vlastitom krvlju, koji pospješuju rast, duljinu i debljinu kose. U posljednjih nekoliko godina terapija vlastitom krvi postala je prava zvijezda među tretmanima koji rješavaju probleme gubitka kose. To ne čudi, budući da je krvna plazma bogata trombocitima, sastavnim stanicama naše krvi, koje sadrže brojne faktore rasta. Zanimljivo je da je uspješnost same terapije čak 80%!

Mezoterapija vlasišta, također je vrijedan tretman. Izvodi se injektiranjem koktela vitamina, minerala, hijalurona i drugih aktivnih tvari u vlasište. Time se potiče rast kose i ojačava vlasi. Cjelokupan tretman obično traje oko 45 minuta, uz 30 minuta pripreme i 15 minuta samog tretmana. Preporuča se serija od šest mezoterapijskih tretmana vlasišta za potpuni učinak.

 

Ova usluga se pruža na lokaciji

Naš tim

Mateja Tošić Jukić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o mateja-tosic-jukic
Jolanda_Kanižaj_Rajković_dermatologinja_TIM.jpg

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jolanda-kanizaj-rajkovic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se