Poliklinika Sinteza

Operacija nosa – rinoplastika bez tampona

pregled prije operacije nosa kod profesora Mislava Gjurića

Estetska operacija nosa ili rinoplastika jedan je od kirurških zahvata kojim se najizravnije zadire u osobnost pacijenta i stoga predstavlja jednu od najodgovornijih estetskih operacija. Lijep nos doprinosi skladu lica. Deformiran nos postaje markantno obilježje koje odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želimo istaknuti.

Prema suvremenim istraživanjima, u prvom kontaktu s nepoznatom osobom ono što prvo i najviše privlači pažnju jesu oči i srednja trećina lica, zatim usne i zubi. Ukoliko je iz bilo kojeg razloga nos previše dominantan, sklad lica je poremećen i naša se pozornost usmjerava s očiju na nos. Estetska korekcija nosa ima za svrhu odvratiti pažnju od njega, vratiti sklad licu i pozornost ponovno usmjeriti na oči.

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

O estetskoj operaciji nosa ili rinoplastici

Estetska operacija nosa ili rinoplastika, kompleksan je zahvat koji zahtijeva kirurški pristup. Izvodi se pod općom anestezijom. Tijekom operacije otorinolaringolog pristupa nosu kroz unutarnje ili vanjske rezove, ovisno o potrebama pacijenta. Mogu se izvršiti različite tehnike, kao što su uklanjanje ili oblikovanje hrskavice i koštanog tkiva nosa, izravnavanje zakrivljenosti septuma ili dodavanje umetaka kako bi se postigla željena forma. Većinu estetskih operacija nosa, profesor Mislav Gjurić vrši bez vidljivih, vanjskih rezova na koži lica pomoću unutrašnjeg ili endonazalnog pristupa (zatvorena tehnika).

  • Zatvorena operacija nosa ili endonazalna rinoplastika pretpostavlja preciznost, vrhunsku kiruršku tehniku i iskustvo. Tim pristupom uspješno se rješavaju i najkompleksnije deformacije nosa.
  • Otvorena operacija nosa ili vanjski pristup razlikuje se od zatvorene jer dr. Gjurić koristi mali rez kože ispod vrha nosa, koji omogućava korekciju pod direktnom kontrolom oka. Ožiljak cijeli vrlo dobro i s vremenom postaje gotovo nevidljiv. Otvorena rinoplastika osobito se koristi kod zahtjevne korekcije nosnog vrška, gdje su otvorene nove mogućnosti oblikovanja hrskavica. Osim toga, otvorena korekcija nosa rinoplastika se često koristi kod reoperacija, revizija ili sekundarne rinoplastike.

Na uspjeh operacije nosa značajno utječe struktura kože i potkožnog tkiva samog pacijenta. Debela i masna koža i potkožje mogu s jedne strane dobro prikriti male neravnine koje se ponekad javljaju, ali s druge strane onemogućiti fino oblikovanje kod smanjivanja i sužavanja nosa. S druge strane, tanka koža zahtijeva poseban oprez i preciznu kiruršku tehniku vrsnog kirurga s velikim iskustvom.

Kandidati za korekciju nosa

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se ljudi odlučuju za korekciju nosa ili rinoplastiku. Kandidati za ovu vrstu operacije mogu biti osobe koje imaju sljedeće probleme:

Estetski razlozi: Osobe koje nisu zadovoljne izgledom svog nosa mogu biti kandidati za rinoplastiku. To može uključivati ​​promjenu veličine nosa, oblika vrha nosa, položaja ili veličine nosnica, kutova između nosa i gornje usne ili smanjenje zakrivljenosti nosa. Estetska rinoplastika može pomoći u postizanju simetrije i uravnoteženog izgleda lica.

Većina estetskih korekcija uključuje sljedeće pojave:

  • Deformacija nosnog hrpta

Najčešći razlozi za korekciju nosa su grbavi nos ili krivi nos, koji su posljedica povrede ili prirođenog stanja. Nakon povrede ili prethodnih rinoplastika – operacija nosa može se razviti sedlasti nos zbog manjka potpornih koštano-hrskavičnih struktura nosa. Korekcija sedlastog nosa vrlo je zahtjevna i pretpostavlja korištenje hrskavičnih i drugih transplantata.

  • Deformacija nosnog vrška

Širok vršak nosa, zadebljan vršak nosa i spušten vršak nosa najčešće su korekcije na nosnom vršku. Uz to uobičajene su i korekcije oblika nosnica i nosnih krila. To su vrlo osjetljivi zahvati koji zahtijevaju veliko iskustvo i znanje. Izbor prikladne tehnike razlikuje se od slučaja do slučaja, a sastoji se od preoblikovanja nosnih hrskavica, njihova postavljanja u pravilan položaj i učvršćenja.

Funkcionalni problemi: Rinoplastika se također može izvesti radi ispravljanja funkcionalnih problema nosa koji ometaju normalno disanje. To može uključivati ​​ispravljanje zakrivljenosti septuma (septoplastika), smanjenje ili uklanjanje nazalnih polipa, povećanje ili smanjenje veličine nosnih prolaza ili drugih problema koji uzrokuju otežano disanje.

Ozljede: Osobe koje su pretrpjele traumu nosa, poput prijeloma nosa ili dislokacija hrskavice, mogu biti kandidati za rinoplastiku, kako bi se ispravile deformacije i povratila funkcionalnost nosa.

Svaki pacijent treba se konzultirati s rinokirurgom koji će procijeniti njihovo stanje, razgovarati o ciljevima operacije i pružiti sve potrebne informacije o postupku, rizicima i očekivanjima.

Otežano disanje na nos nakon rinoplastike: Neki pacijenti nakon rinoplastike mogu razviti otežano disanje na nos, usprkos uspješnom estetskom rezultatu operacije. Iako se prigodom pregleda unutrašnjosti nosa uglavnom primjećuje dobra prohodnost, rinomanometrijskim mjerenjem protoka zraka utvrđuje se insuficijencija nosne valvule.

Riječ je o oštećenju finog mehanizma odgovornog za normalno strujanje zraka pri udahu i izdahu, koji je posljedica kirurške traume ili deformacije. Liječenje toga stanja vrlo je nezahvalno i nepredvidljivo, stoga je najbolje spriječiti ga pravilnom kirurškom tehnikom. Dobro disanje na nos preduvjet je podnošenju velikih napora kojem su izloženi vrhunski sportaši, tako da je operacija septuma nosa čest zahvat kojim se podvrgavaju osobe izložene fizičkom naporu.

Priprema za estetsku operaciju nosa

Priprema za estetsku operaciju nosa (rinoplastiku) uključuje nekoliko važnih koraka kako biste osigurali uspješan i siguran postupak. Evo nekoliko općih smjernica za pripremu:

Konzultacija s liječnikom: Prvi korak je zakazivanje konzultacije s otorinolaringologom, profesorom Mislavom Gjurićem, koji će procijeniti vaše želje i ciljeve te vam pružiti detaljne informacije o postupku. Tijekom konzultacije, raspravljat ćete o vašim očekivanjima, pregledati medicinsku povijest, procijeniti vašu anatomiju nosa i razgovarati o potencijalnim rizicima i komplikacijama.

Mnogi pacijenti često ne mogu točno opisati što ih na njihovu nosu smeta, stoga je glavni zadatak pacijentu pojasniti pravu podlogu deformacije, kao i stvarne mogućnosti korekcije. Uspostavljanje odnosa razumijevanja i povjerenja između liječnika i pacijenta ključno je za konačan uspjeh i rezultat operacije korekcije nosa.

Kompjuterizirana simulacija izgleda nosa nakon operacije: u velikoj mjeri doprinosi pacijentovu boljem razumijevanju načina na koji promjene oblika nosa utječu na cjelokupan izgled lica.

U Poliklinici Vam u sklopu pregleda prije operacije nudimo 3D simulaciju rezultata korekcije Vašega nosa pomoću inovativnog uređaja VECTRA® H2. Ovaj uređaj omogućuje nam napraviti realne projekcije prilagođene individualnoj fizionomiji svake osobe te vjerno prikazati ishod operacije. Snimanje se izvodi precizno iz različitih kuteva te na temelju toga usklađujemo Vaša očekivanja i ono što je moguće postići zahvatom, čime se zasigurno preveniraju bilo kakvi nesporazumi vezani uz konačan izgled nosa.

Medicinska povijest i pregled: Liječnik će provjeriti vašu medicinsku povijest, uključujući prethodne operacije, alergije, uzimanje lijekova i bilo kakve zdravstvene probleme koji mogu utjecati na operaciju ili oporavak. Također će vam možda preporučiti da obavite određene pretrage ili laboratorijske testove. Estetska operacija nosa, rinoplastika, izvodi se u općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju. Konačna odluka i preporuka liječnika bit će rezultat mjerenja protoka zraka kroz nos (rinomanometrije), fotodokumentacije te kompjuterske simulacije izgleda nosa.

Prekid uzimanja određenih lijekova i suplemenata: Prije operacije, liječnik će vam možda preporučiti da prekinete uzimanje određenih lijekova i suplemenata koji mogu povećati rizik od krvarenja ili komplikacija tijekom operacije. To može uključivati ​​aspirin, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) i neke biljne ili dodatke prehrani.

Prekinite pušenje: Ako pušite, bit će vam preporučeno da prekinete pušenje najmanje nekoliko tjedana prije operacije. Pušenje može negativno utjecati na oporavak i proces ozdravljenja, pa je važno izbjegavati pušenje prije i nakon operacije.

Organizacija podrške tijekom oporavka: Planirajte vrijeme za oporavak i organizirajte podršku tijekom tog razdoblja. Bit će vam potrebna nečija pomoć u prvim danima nakon operacije, kao i tijekom slijedećih tjedana dok se potpuno ne oporavite.

Oporavak nakon korekcije nosa

Korekcija nosa završava postavljanjem zaštite od flastera, gipsa ili plastičnog materijala čija je funkcija zadržati oblik i položaj nosa u prvih 7-10 dana, do zarastanja. Ponosni smo jer tamponadu nosa rijetko kada koristimo, čime olakšavamo i ubrzavamo oporavak nakon operacije nosa.

Oporavak nakon korekcije nosa (rinoplastike) može varirati ovisno o složenosti zahvata i individualnim karakteristikama pacijenta. Evo nekoliko općih smjernica o tome što možete očekivati tijekom perioda oporavka:

Odmor i oporavak: Nakon operacije bit će vam potrebno nekoliko dana odmora. Preporučuje se da se držite mirovanja, izbjegavate fizički naporan rad i aktivnosti koje bi mogle povećati rizik od ozljede nosa. To može uključivati teže vježbanje, skakanje, trčanje ili sportove koji uključuju kontakt. Planirajte slobodno vrijeme s posla ili škole kako biste mogli odmoriti i pridržavati se uputa liječnika.

Otečenost nosa i lica: je individualna, a ovisi o težini same operacije i reakciji pacijentova tkiva. Većina otoka splasne unutar dva tjedna, a oporavak se može ubrzati uporabom protuupalnih lijekova, krema za lice i kapi za nos.

Bol i nelagoda: Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, možete osjećati blagu bol i nelagodu u nosu i oko nosa. Vaš će kirurg propisati adekvatne lijekove protiv bolova kako biste to ublažili. Važno je slijediti upute o uporabi lijekova i ne uzimati lijekove koji nisu odobreni od strane liječnika.

Higijena nosa: Liječnik će vam dati upute o higijeni nosa tijekom oporavka. Može vam se preporučiti uporaba fiziološke otopine ili spreja za nos kako biste održali nosne prolaze čistima i vlažnima.

Kontrolni pregledi: Tijekom razdoblja oporavka, bit će potrebno redovito odlaziti na kontrolne preglede kod svog kirurga kako bi se pratio oporavak.

Povratak svakodnevnim aktivnostima: moguć je nakon dva tjedna, a ovisi o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu putovati kući dan nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 7-10 dana.

Važno je razumjeti da je za proces cijeljenja nakon estetske rinoplastike potrebno barem 6 mjeseci do godine dana, dok nos ne poprimi svoj konačni izgled.

Mjere opreza

Nakon korekcije nosa (rinoplastike), važno je poduzeti određene mjere opreza kako biste osigurali uspješan oporavak i minimalizirali rizik od komplikacija. Evo nekoliko važnih mjera opreza koje biste trebali uzeti u obzir:

Držite se uputa liječnika: Pratite sve upute koje vam je dao liječnik. To uključuje upute o promjeni zavoja, uzimanju lijekova, higijeni nosa i bilo kojim drugim posebnim uputama za vaš slučaj.

Održavajte nos suhim: Tijekom oporavka važno je izbjegavati izlaganje nosa vodi ili vlazi kako biste spriječili infekciju. Preporučuje se da izbjegavate plivanje, tuširanje ili potapanje nosa u vodu dok ne dobijete odobrenje od svog doktora.

Izbjegavajte fizičke napore: Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije, izbjegavajte fizičke napore, teške vježbe ili aktivnosti koje bi mogle povećati rizik od ozljede nosa. Ograničite fizičke napore i pazite da ne udarite ili pritisnete nos.

Spavajte na uzdignutoj poziciji: Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije, preporučuje se spavanje s uzdignutom glavom, kako bi se smanjilo oticanje nosa. Koristite jastuke ili naglavne jastuke kako biste podigli gornji dio tijela tijekom spavanja.

Izbjegavajte pušenje i alkohol: Pušenje može otežati proces ozdravljenja i povećati rizik od komplikacija. Preporučuje se da izbjegavate pušenje i konzumiranje alkohola tijekom perioda oporavka.

Zaštita od sunca: Tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon operacije, izbjegavajte izlaganje nosa izravnom sunčevom svjetlu. Sunčeva svjetlost može uzrokovati trajne ožiljke ili pigmentaciju kože. Ako izlazite na sunce, koristite široki šešir ili nosite zaštitni faktor od sunca (SPF).

Redoviti kontrolni pregledi: Redovito posjećujte kirurga tijekom perioda oporavka kako biste imali kontrolne preglede i pratili napredak ozdravljenja nosa. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome, kao što su intenzivan bol, krvarenje ili infekcija, odmah se obratite svom liječniku.

Cijena korekcije nosa

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

FAQ

Kakvi funkcionalni poremećaji nosa mogu nastati nakon primarne rinoplastike?

Najčešći funkcionalan poremećaj nakon rinoplastike je otežano disanje na nos. Do toga može doći ili zbog neprepoznatog suženja nosnih šupljina koje je postojalo i prije operacije ili zbog poremećaja strujanja zraka kroz nos kao posljedice neadekvatno izvedenog zahvata – rinoplastike.

Otorinolaringolozi za razliku od plastičnih ili tzv. estetskih kirurga educirani su u prepoznavanju i liječenju ne samo estetskih nego i funkcionalnih problema nosa. Ukoliko je potrebno operacija nosne pregrade (septoplastika) i zahvat na nosnim školjkama (turbinoplastika, laser) izvode se istovremeno s rinoplastikom – estetskim zahvatom. Smetnje disanja nakon rinoplastike najčešće su posljedica preopsežnog odstranjenja hrskavica u području nosnog vrška ili hrskavičnog hrpta nosa na ulazu u nosnu šupljinu. Ti poremećaji mogu se korigirati naknadnim kirurškim zahvatom.

Kakve su prednosti i nedostaci otvorene rinoplastike u odnosu na zatvorenu metodu?

Prednosti otvorene rinoplastike su dobra vidljivost anatomskih struktura nosa za vrijeme cijele operacije što omogućuje i manje vještim kirurzima brže savladavanje kirurške tehnike. Otvorena tehnika omogućava preciznu korekciju osobito vrška nosa korištenjem metoda transplantacije i šivanja nosnih hrskavica.

S druge strane, ona negativno utječe na noseće strukture nose u smislu njihova slabljenja jer se prilikom pristupa žrtvuju neke normalne strukture koje se kod zatvorenog pristupa kroz nos mogu sačuvati. Zbog toga je potrebna opsežna i precizna rekonstrukcija na kraju operacije.

Također, kod otvorenog pristupa postoji rez kože ispod vrha nosa, u kolumeli, koji doduše rijetko, može biti estetski neprihvatljiv. Otečenost vrha nosa nakon operacije otvorenim pristupom traje dulje nego nakon zatvorene rinoplastike.

Kakve su prednosti i nedostaci zatvorene rinoplastike u odnosu na otvorenu metodu?

Prednost zatvorenog pristupa kod rinoplastike je čuvanje svih normalnih struktura nosa i koncentracija na ciljanu korekciju samo onih dijelova nosa koji moraju biti korigirani.

Kod zatvorene rinoplastike nema vanjskih rezova na koži, pa time niti vanjskih ožiljaka. Preglednost prilikom operacije je nešto slabija tako da iz toga razloga zatvorenu rinoplastiku u većini slučajeva izvode kirurzi – otorinolaringolozi koji su educirani u funkcionalnoj i estetskoj kirurgiji nosa. Ponekad je zatvorenim pristupom vrlo teško izvesti opsežne rekonstrukcije različitih dijelova nosa, pa se u tim slučajevima preferira vanjski pristup.

Koje su kontraindikacije za rinoplastiku? Da li postoje bolesti ili stanja kada nije moguće rinoplastiku izvesti?

Rinoplastika je, za razliku od septorinoplastike, po definiciji estetski zahvat koji se kao i ostali estetski zahvati izvodi na zahtjev i želju pacijenta.

U kontaktu s pacijentom prije operacije potrebno je isključiti kandidate koji imaju nerealna očekivanja od operacije ili čak boluju od body dysmorphic disorder. Indikacije su vrlo strogo postavljene za izvođenje rinoplastike prije puberteta. U ostalim slučajevima, kontraindikacije su iste kao kod svih drugih kirurških zahvata.

Zašto je reoperacija metodom otvorene rinoplastike zahtjevnija i rizičnija?

Svaka sekundarna (ili ponovna) rinoplastika je zahtjevnija i rizičnija, zbog promjena na tkivu koja nastaju prethodnom operacijom – u smislu ožiljaka, atrofije tkiva, nedostatka hrskavičnih ili koštanih struktura, itd. Iz tog razloga, kod sekundarne rinoplastike često se koristi otvoreni pristup koji omogućava najbolju moguću vidljivost i kontrolu nad strukturama koje treba korigirati. Međutim i tu postoje granice, ukoliko je nos nekoliko puta operiran vanjskim pristupom, koža i ožiljak u području kolumele mogu postati toliko atrofični da je svaki daljnji zahvat popraćen sve većim rizikom.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se