Poliklinika Sinteza

Egzostoza zvukovoda – operacija suženog zvukovoda

Prikaz suženog zvukovoda

Egzostoza zvukovoda je medicinski termin koji se koristi za opisivanje koštanog suženja u području vanjskog slušnog kanala i nepoznatog je uzroka. Obično se pojavljuje obostrano,  iako se može pojaviti i na jednom uhu.

Egzostoze zvukovoda najčešće se javljaju kod ljudi koji provode puno vremena u hladnoj vodi, poput plivača i ronioca. To se događa zato što izloženost hladnoj vodi može izazvati iritaciju vanjskog dijela uha i potaknuti rast koštanog tkiva. Na početku ne uzrokuju simptome i mogu se otkriti tijekom rutinskog pregleda uha.

Međutim, ako egzostoze postanu dovoljno velike, mogu uzrokovati začepljenje zvukovoda, upalu zvukovoda s jakim bolovima i gubitak sluha. U takvim slučajevima, liječnik će preporučiti kirurško uklanjanje egzostoza.

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u uhu ili imate simptome poput čestih upala slušnog kanala, gubitka sluha, osjeta punoće u uhu ili tinitusa (zujanje u uhu), trebate se posavjetovati s liječnikom.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je operacija zvukovoda?

Jedino rješenje je operacija zvukovoda – meatoplastika – kod koje se odstranjuje koštano suženje odnosno proširuje zvukovod. Ovisno o veličini samih promjena, egzostoze se mogu odstraniti kroz zvukovod ili rezom iza uške. Koža zvukovoda se odiže i sačuva te se vrlo finom bušilicom koštana izbočenja izbruse, a zvukovod proširi.

Jedini smo u Hrvatskoj koji koristimo najnoviju tehniku – ultrazvučno ili piezo – odstranjenje egzostoza čime je oporavak za pacijenta značajno smanjen. Ako je bolest obostrana, operacija na drugom uhu vrši se nakon 3-6 mjeseci.

Kome je potrebna operacija zvukovoda?

Operacija zvukovoda često je potrebna osobama koje su izložene hladnoj vodi i zraku, npr.:

 • plivačima, 
 • vaterpolistima, 
 • surferima, 
 • roniocima

U početku uzrokuje povremeno začepljenje uha, zbog zastoja ušne smole tzv. cerumena, a u izraženom obliku dovodi do učestalih ili trajnih upala s jakim bolovima, nagluhosti i šumom u uhu.

Važno je napomenuti da operacija zvukovoda nije uvijek potrebna i da se liječenje može razlikovati ovisno o pojedinom slučaju. Odluku o tome je li potrebna operacija zvukovoda treba donijeti u suradnji s liječnikom specijalistom ORL-a nakon temeljitog pregleda i procjene zdravstvenog stanja.

Priprema za operaciju zvukovoda

Priprema za operaciju zvukovoda obično uključuje sljedeće korake:

 • Medicinska povijest: Liječnik će provjeriti vašu medicinsku povijest i provesti fizički pregled kako bi utvrdio da li postoji bilo kakvo zdravstveno stanje koje bi moglo utjecati na operaciju.
 • Testiranje sluha: Mogu se provesti testovi sluha kako bi se utvrdio stupanj gubitka sluha i da li bi operacija mogla poboljšati sluh.
 • Preoperativna priprema: Meatoplastika se vrši u općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.
 • Prekid uzimanja određenih lijekova: Liječnik će savjetovati pacijenta da prekine uzimati određene lijekove, poput aspirina ili antikoagulanata, koji mogu povećati rizik od krvarenja tijekom operacije.
 • Osobna higijena: Pacijent bi trebao imati čistu kosu i kožu na području glave i uha prije operacije.

Druge upute liječnika: Liječnik će dati druge specifične upute o tome što pacijent treba učiniti prije operacije, kao što su zabrana jesti ili piti nekoliko sati prije operacije. Važno je slijediti sve upute liječnika kako bi se smanjio rizik od komplikacija tijekom operacije.

Oporavak nakon operacije zvukovoda

Oporavak nakon operacije zvukovoda ovisi o različitim čimbenicima, uključujući vrstu operacije, zdravstveno stanje pacijenta i postupak anestezije. Općenito, rez kože nalazi se na ulazu u zvukovod i gotovo je nevidljiv.

Nakon operacije pacijent isti dan odlazi kući, a na uho se postavlja zaštita od flastera u trajanju od tjedan dana. Preporuča se mirovanje ili manja fizička aktivnost, a sljedeća kontrola je predviđena nakon 7 dana. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana ovisno o individualnoj situaciji. Uho treba zaštiti od vode u sljedeća 2 mjeseca.

Evo što možete očekivati u periodu oporavka:

 • Bol: Nakon operacije, može se pojaviti blaga do umjerena bol u uhu, koja bi se trebala smanjiti u roku od nekoliko dana. Liječnik može propisati lijekove protiv bolova kako bi se olakšalo nelagodu.
 • Krvarenje: Može doći do manjeg krvarenja iz uha nakon operacije. Liječnik će vas uputiti kako postupiti ako se to dogodi.
 • Nuspojave anestezije: Ako ste primali opću anesteziju, možete osjetiti mučninu, povraćanje ili pospanost u periodu oporavka. To obično prolazi u roku od nekoliko sati.
 • Vrijeme oporavka: Većina pacijenata se vraća normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana nakon operacije. Važno je izbjegavati pretjerano naprezanje i dizanje teških predmeta tijekom prvih nekoliko dana.
 • Kontrole: Liječnik će vas uputiti na daljnje kontrole kako bi se provjerilo kako se rana zacjeljuje i provjerio je li potreban dodatni tretman.
 • Sluh: Nakon operacije, pacijent bi trebao primijetiti poboljšanje sluha. Međutim, to može potrajati nekoliko tjedana dok se uho potpuno ne oporavi.

Važno je slijediti sve upute liječnika o njezi rane i periodu oporavka kako bi se smanjio rizik od komplikacija i osigurao brži oporavak.

Cijena operacije zvukovoda

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga se pruža na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se