Poliklinika Sinteza

Liječenje hrkanja i bolesti spavanja – apneja u snu

Hrkanje

je zvučni fenomen koji nastaje vibriranjem mekih tkiva usne šupljine i ždrijela za vrijeme spavanja. Liječenje hrkanja je kompleksno i dugotrajno. Razlikujemo povremeno hrkanje, kronično ili habituelno hrkanje bez patološke apneje i hrkanje kao popratni znak opstruktivne apneje (OSAS). Prestanak disanja za vrijeme spavanja – apneja u snu – u trajanju od nekoliko sekundi nomalna je pojava za vrijeme REM faze spavanja. Apneja u snu u trajanju od 10 sekundi i više kod odraslih ili >3 sekunde kod male djece znak je upozorenja. Učestalost apneja od 10 i više tijekom jednog sata spavanja (indeks apneje >10) ili >30 tijekom 7-satnog spavanja smatra se patološkim.

Opstruktivna apneja u snu (OSAS)

je po zdravlje mnogo opasnije stanje od hrkanja. Kod nje dolazi do prestanka strujanja zraka u nosu i ždrijelu, zatvaranja ždrijela za prolaz zraka mlohavošću muskulature koje tijelo pokušava nadvladati pojačanim naporom trbušne stijenke i grudnog koša. Opstruktivna apneja može potrajati i duže od 2 minute i tipično je popraćena hrkanjem nakon ponovne uspostave disanja.

liječenje hrkanja

Simptomi

Simptomi OSASa su iscrpljenost, neprestan umor i pospanost tijekom dana, jutarnja glavobolja, buđenje sa suhim ustima ili grlobolja, problemi s pažnjom, razdražljivost. Bolesnici često pate od prekomjerne težine, povišenog krvnog tlaka, tipično imaju kratak, širok vrat sa suženim i otečenim ždrijelom, povećanim krajnicima i nepčanom resicom. Pušenje, konzumacija alkohola i različitih lijekova značajno povećavaju rizik nastanka OSASa. OSAS se mora liječiti jer dugogodišnja prisutnost povišenog tlaka, koronarne insuficijencije i poremećaja srčanog ritma neminovno dovodi do iznenadne srčane smrti.

Zašto djeca hrču? Kako se liječi?

Liječenje hrkanja

Liječenje hrkanja provodimo pridržavanjem općih mjera i načina života pomaže smanjenju simptoma u lakšim slučajevima. U to ubrajamo: redukciju tjelesne težine, izbjegavanje tableta za spavanje, alkohola, gaziranih pića i nikotina, izbjegavanje spavanja na leđima, korištenje bočnog položaja, održavanje prohodnosti nosa – inhalacija slanih otopina ili kratkotrajno nosni dekongestivi.

Operacije kod hrkanja vršimo u prvom redu u nosu i ždrijelu. Svrha operacije kod hrkanja je uspostavljanje dobre prohodnosti nosa i zatezanje olabavljene sluznice ždrijela koja svojim vibracijama uzrokuje hrkanje. Korekcija položaja i oblika jezika i donje čeljusti radi se laserom, udlagama ili kirurškim putem.

Kirurško liječenje hrkanja se sastoji od

Liječenje OSASa

Liječenje izraženog OSASa vrši se pomoću CPAP (Continuous positive airway pressure) maske koja pruža potporu disanju kontinuiranim pozitivnim tlakom. Radi se o aparatu koji upuhuje zrak u dišni put preko maske stavljene na nos ili na usta i nos koju bolesnik nosi tijekom spavanja. Zrak se upuhuje pod tlakom od 4 -20 cm H2O i na taj način sprječava kolaps dišnog puta.
Pretpostavka da bi pacijent mogao uspješno koristiti CPAP masku je prohodnost nosa i ždrijela. Ukoliko je prohodnost nedovoljna, biti će potrebno prije korištenja maske, učiniti neki od gore opisanih kirurških zahvata kojim se poboljšava disanje na nos ili proširuje ždrijelo.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima