Poliklinika Sinteza

Abdominoplastika

O abdominoplastici

Velike promjene u tjelesnoj masi mogu uzrokovati nakupljanje masnoga tkiva, opuštenu kožu i strije u području trbuha, a prethodne trudnoće dovesti do slabljenja i odvajanja trbušnih mišića. Dijetalna prehrana i tjelovježba ponekad ne daju željene rezultate u postizanju estetski prihvatljivoga izgleda trbuha, osobito ako je riječ o oslabljenim mišićima nakon poroda ili opuštenoj koži zbog većega gubitka kilograma. Budući da se takvo stanje može uporno zadržavati unatoč osobnim nastojanjima da se poboljša, za mnoge ono s vremenom postane značajno psihičko opterećenje. U takvim slučajevima rješenje pruža estetsko-rekonstruktivni zahvat – abdominoplastika – kojim je moguće postići ravniji i zategnutiji trbuh, a ujedno i vratiti samopouzdanje te zadovoljstvo izgledom.

Što je abdominoplastika?

Abdominoplastika (engl. tummy tuck) je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnoga tkiva s trbuha (abdomena) te zatežu trbušni mišići. Ovaj zahvat spada u najbitniji dio bodycontouring metode.

Po opsegu područja koje se tretira razlikuju se potpuna i djelomična, tzv. mini abdominoplastika. Prvi postupak uključuje uklanjanje viška kože i masti te zatezanje mišića od rebara do pubične kosti uz rekonstrukciju pupka, a rez se radi horizontalno od jednoga boka do drugoga malo iznad pubične regije. Mini abdominoplastikom zatežu se mišići te uklanja višak kože i masti samo s donjega dijela trbuha – ispod pupka, a rez je nešto kraći u odnosu na prvi postupak.

Zahvat se može obaviti u kombinaciji s drugim metodama, primjerice liposukcijom, pri čemu abdominoplastika služi za uklanjanje značajnoga viška kože i zatezanje trbuha, što nije moguće postići samom liposukcijom.

Tko su kandidati za abdominoplastiku?

Kandidati za abdominoplastiku osobe su koje unatoč dijetalnoj prehrani i tjelovježbi ne uspijevaju smanjiti volumen masnoća u području trbuha i poboljšati njegov cjelokupan izgled. Takvo stanje obično je uzrokovano značajnim promjenama u tjelesnoj masi, trudnoćom, prirodnom građom tijela, starenjem ili prethodnim abdominalnim operacijama.

Abdominoplastikom je moguće tretirati:

 • višak kože i obješenu kožu (uključujući i strije)
 • višak masnoga tkiva
 • oslabljene i odvojene mišiće

Ovisno o tome jesu li viškovi i opuštena koža prisutni na cijelome trbuhu ili pretežno na donjem dijelu, radi se potpuna ili djelomična abdominoplastika. Optimalnu metodu, kao i to jeste li kandidat za ovaj zahvat, procijenit će kirurg na konzultacijama individualno za vas uzimajući u obzir cjelokupnu anamnezu. Naime, zahvat može biti kontraindiciran:

 • u žena koje planiraju trudnoću u budućnosti
 • u osoba koje nisu stabilne tjelesne mase ili planiraju izgubiti veći broj kilograma
 • kod postojanja većih količina ožiljnog tkiva od prethodnih operacija na abdomenu
 • u slučaju pretilosti (indeks tjelesne mase veći od 30) i nezdravih životnih navika koje uzrokuju pretjerano nakupljanje kilograma

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Tijek zahvata

Abdominoplastika se izvodi u općoj anesteziji, što znači da ste potpuno bez svijesti i bez podražaja na bol, a traje oko 2 – 3 sata. Ako se radi potpuna abdominoplastika, kirurg radi horizontalni rez malo iznad pubične kosti od jednoga boka (vrha zdjelične kosti) do drugoga. Drugi manji rez obično je potreban oko pupka kojemu se tijekom zahvata rekonstruira položaj na koži. Slijedi odvajanje kože od abdominalnog zida, povezivanje i zatezanje mišića šavima te uklanjanje viška kože i masti. Ostaci kože zatežu se šavima i na kraju se zatvaraju rezovi. U nekim je slučajevima potrebno postavljanje kirurških drenova radi sprječavanja nakupljanja tekućine.

U mini abdominoplastici rez je nešto kraći, a isti se postupak primjenjuje na područje donjega dijela trbuha, s očuvanjem pupka. Obično uključuje i malo liposukcije i odstranjivanje viška kože i masti, traje oko 1 – 1,5 sata. Zahvat je podoban podjednako i za žene i za muškarce.

Rizici abdominoplastike

Nakon zahvata moguće se rijetke komplikacije povezane s reakcijom na anesteziju, pojačanim krvarenjem, oticanjem ili infekcijom.

Ostali rizici uključuju:

 • hipertrofiju ožiljka ili višak kože na rubovima ožiljka
 • asimetriju/neravnine ispod kože
 • stvaranje seroma ili hematoma (nakupina tekućine/krvi)
 • otežano cijeljenje reza
 • oštećenje ili propadanje (nekroza) dubokih slojeva masnoga tkiva
 • pojavu duboke venske tromboze – srčane ili plućne komplikacije
 • nezadovoljstvo rezultatom i/ili potrebu za ponovnom operacijom

Priprema za abdominoplastiku

Ako vam je preporučena abdominoplastika i planirate zahvat, valjalo bi:

 • održavati stabilnu tjelesnu masu godinu dana uoči zahvata

Prije same operacije potrebno je:

 • napraviti laboratorijske pretrage krvi, EKG i pregled anesteziologa (RTG pluća i pregled internista ovisno o dobi)
 • otuširati se antibakterijskim sapunom dan prije i na dan zahvata, s naglaskom na trbušnu regiju
 • ukloniti nakit i lak s noktiju na rukama i nogama
 • ne uzimati hranu i piće 8 sati prije zahvata

Oporavak od abdominoplastike

 • Nakon zahvata preporuča se ostajanje u Poliklinici 24 sata na promatranju.
 • Odmah nakon zahvata očekuju se poteškoće s uspravnim ustajanjem zbog osjećaja zatezanja i bolova u trbušnoj regiji, kao i oticanje te privremena promjena osjeta na koži trbuha. Prvih dana oporavka može vam biti potrebna pomoć pri podizanju iz kreveta i u kući.
 • Oporavak od abdominoplastike traje do 6 tjedana, tijekom kojih treba izbjegavati veće fizičke napore. Posebno je potreban oprez pri naprezanju trbušnih mišića kako bi se spriječilo otvaranje reza.
 • Steznik na trbuhu nosi se 6 tjedana nakon zahvata radi potpore i smanjenja oticanja.
 • Povratak uobičajenim aktivnostima i na posao očekuje se nakon 2 – 3 tjedna.
 • Postoperativno svi pacijenti u Poliklinici Sinteza dobivaju sve potrebne analgetike, antibiotike, zavoje za prvih par dana kao i sredstvo za tuširanje te kreme za ožiljke.

Cijena abdominoplastike

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku. Za više informacija kontaktirajte nas na broj ili putem maila: info@sinteza.hr. Za direktne rezervacije termina za konzultacije kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se