Poliklinika Sinteza

Operacija na glasnicama zbog promuklosti

Što su glasnice?

Glasnice ili glasiljke parne su tvorbe smještene na postraničnim stijenkama grkljana, koje služe za proizvodnju zvukova odnosno glasa. Glas nastaje titranjem glasnica pod djelovanjem zračne struje tijekom izdisaja. Patološka stanja glasnica ili živaca koji njima upravljaju mogu dovesti do poteškoća s proizvodnjom zvuka ili abnormalnosti glasa (promuklost, gubitak glasa). Kada se disfunkcija ili patologija ne mogu tretirati konzervativno, indicira se operacija na glasnicama.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je operacija glasnica?

Operacija je glasnica kirurški zahvat kojim se nastoji vratiti optimalna glasovna funkcija.

Kirurški pristup sastoji se od nekoliko metoda:

 • fonokirurgija – uklanjanje lezija, patoloških tvorba na glasnicama mikrokirurškim tehnikama i, po potrebi, laserom (primjerice, operacija polipa)
 • injekcijska laringoplastika – ubrizgavanje vlastitoga masnog tkiva pacijenta ili preparata hijaluronske kiseline u glasnicu. Radi se u slučaju unilateralne (jednostrane) paralize ili atrofije glasnica kako bi se nefunkcionalna glasnica približila drugoj te tako poboljšalo zatvaranje glotisa – otvora između glasnica.
 • tireoplastika – ugradnja implantata (medicinski silikon, hidroksiapatit, Gore-Tex implantat) u glasnicu kroz vanjski rez na vratu. Primjenjuje se u ozbiljnim slučajevima nepotpunog zatvaranja glotisa (> 3 mm).

Kada je potrebna operacija glasnica?

Indikacije su za operaciju glasnica:

 • patološke tvorbe na glasnicama (polipi, čvorići, ciste, granulomi, Reinkeov edem, tumori i dr.)
 • glotalna insuficijencija – nepotpuno zatvaranje glasnica pri stvaranju glasa, što može uzrokovati promuklost i otežano gutanje, a u nekim slučajevima i infekcije zbog učestale aspiracije (udisanje stranih tvari ili čestica).

Najčešći su uzroci glotalne insuficijencije unilateralna paraliza i pareza glasnica – potpuna ili djelomična nepokretljivost glasnice.

(Obostrana je paraliza glasnica potencijalno za život opasno stanje u kojem je kompromitiran dišni put, te se ono zbrinjava po hitnom postupku.)

Dva su najčešća simptoma koji mogu upućivati na patologiju glasnica promuklost i gubitak glasa. Dvije su skupine pacijenata pod povećanim rizikom od pojave takvih tegoba:

 • glasovni profesionalci poput predavača, odgojiteljica, pjevača, glumaca
 • osobe koje svoje glasnice izlažu štetnim utjecajima iz okoline (duhanski dim).

U slučaju paralize glasnica, mogu se javljati i sljedeći simptomi:

 • kronični kašalj
 • otežano gutanje
 • česta potreba za „popravljanjem grla”
 • kratkoća daha tijekom govorenja

Patologiju glasnica može uzrokovati i laringofaringealni refluks – vraćanje želučanog sadržaja kroz jednjak do ždrijela i grkljana. Osim promuklosti i gubitka glasa, simptomi mogu biti glasovni zamor, osjećaj knedle i pojačano stvaranje sluzi u grlu, žarenje grla i gorak okus u ustima.

Operativni zahvat na glasnicama indicira specijalist otorinolaringolog u sklopu ORL pregleda. U slučaju ponavljajućih problema s glasom/glasnicama radi se detaljna dijagnostika koja uključuje stroboskopiju – optičku metodu kojom se analizira vibracija glasnica – te se odlučuje o vrsti liječenja:

 • konzervativnom, koje uključuje logopedske vježbe ili
 • kirurškom.

Tijek zahvata

Kirurške procedure ponešto se razlikuju s obzirom na patologiju glasnica.

Pri postojanju patoloških lezija (npr. operacija polipa) na glasnicama radi se fonokirurgija, odnosno njihovo uklanjanje u općoj anesteziji. Pacijent se nalazi u ležećem položaju, a glava u hiperekstenziji (zabačena prema nazad). U usta se uvodi laringoskop kako bi se vizualizirale glasnice, a kroz njega se uvode potrebni endoskopski instrumenti za eksciziju tvorbe. Za eksciziju ili ablaciju po potrebi koristimo i laser.

Injekcijska laringoplastika kojom se tretira paraliza glasnica može se izvesti u lokalnoj anesteziji koja se ubrizgava perkutano odmah ispod glasnica. Fiberoptički endoskop uvodi se kroz nos kako bi se vizualizirale glasnice, a zatim se perkutano posebnom iglom ubrizgava tvar u paraliziranu glasnicu.

U lokalnoj anesteziji može se učiniti i tireoplastika, koja uključuje mali rez na vratu kroz koji se ugrađuje implantat u paraliziranu glasnicu.

Priprema za operaciju glasnica

Prije zahvata koji će se izvesti u općoj anesteziji potrebno je slijediti uobičajene preoperativne korake koji uključuju

 • laboratorijske pretrage krvi, EKG i razgovor s anesteziologom
 • ne uzimanje hrane i pića 8 sati prije zahvata.

Izbjegavati uzimanje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin) te nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova (Brufen, Voltaren, Ketonal i dr.) 2 tjedna prije zahvata.

Oporavak od operacije glasnica

Pacijenti se brzo oporavljaju nakon zahvata na glasnicama te najčešće odlaze na kućnu njegu isti ili sljedeći dan. Pošteda glasa ovisi o vrsti i opsegu zahvata.

Za brži oporavak preporuča se piti dovoljno tekućine za ovlaživanje grla te ublažavanje nelagode. Prvih nekoliko dana jesti mekanu hranu radi smanjenja rizika od iritacije operiranoga područja.

U slučaju dijagnoze refluksa želučane kiseline, uzimati propisane lijekove i izbjegavati hranu koja uzrokuje pogoršanje.

Preporuča se tjedan dana ne konzumirati alkohol i cigarete.

Izbjegavati teži fizički napor i naprezanje dva tjedna nakon zahvata.

Po potrebi se indicira logopedska terapija za rehabilitaciju govora i optimiziranje glasovne funkcije.

Rizici operacije glasnica

U rijetkim slučajevima moguće su sljedeće nuspojave zahvata:

 • krvarenje
 • infekcija
 • ozljeda glasnice
 • pojava apscesa
 • alergijska reakcija
 • prolazna promuklost i promjena glasa
 • teškoće s gutanjem ili disanjem

Cijena operacije glasnica

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Juraj Lukinović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o juraj-lukinovic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se