Poliklinika Sinteza

Korekcija ušiju

O korekciji ušiju

Klempave ili odstojeće uši nasljedna su anomalija koja se javlja, prema procjenama, u 5 % populacije. Zbog svoje uočljive prirode od ranoga djetinjstva nerijetko su uzrok vršnjačkom zadirkivanju, a posljedično i nesigurnosti zbog vlastitog izgleda, posebice u djece. Operacija uški trajno je i učinkovito rješenje za navedeni estetsko-psihološki problem te se može obaviti i u odrasloj dobi. Budući da uključuje kirurško preoblikovanje i promjenu anatomskog položaja uške, savitljivost i podatnost hrskavice u ranijoj dobi zahvat čini osobito prikladnim za postizanje željenih rezultata u djece, a ujedno i sprječavanje kompleksa.

Što je korekcija ušiju ili otoplastika?

Operacija uški ili otoplastika (otokliza) estetski je zahvat kojim se mijenja oblik, položaj i veličina ušiju. Izvodi se u slučaju tzv. klempavih ili odstojećih uški, nasljedne anomalije koju obilježava razmak između mastoidnoga nastavka temporalne kosti i ušne školjke veći od 2 cm ili kut veći od 30°. Osim odstojeće, uši mogu biti i prevelikih dimenzija te neproporcionalne u odnosu na veličinu i oblik struktura lica i glave. Anomalijom mogu biti zahvaćena oba ili jedno uho. Korekcija ušiju ne utječe na osjet sluha i cilj je isključivo estetski – nastoji se približiti odstojeće uške glavi te postići njihova simetrija i proporcionalnost u odnosu na strukture glave.

Tko su kandidati za korekciju ušiju?

Operacija uški može se izvršiti u dječjoj te u odrasloj dobi. U djece je dobna granica za zahvat 5 godina, kada prestaje razvoj ušne hrskavice i uho postiže 80 – 90 % svoje konačne veličine. U dječjoj je dobi hrskavica u potpunosti razvijena, dovoljna čvrsta i stabilna za kirurško preoblikovanje te optimalne savitljivosti za lakše postizanje željenih rezultata.

Kandidati su za otoplastiku djeca starija od 5 godina, adolescenti i odrasle osobe s jednom ili obje odstojeće uške, koje uz to mogu biti i prevelike ili asimetrične.

Ako ste roditelj koji dvoji o tome treba li njegovo dijete estetsku korekciju ušiju, u odluci vam mogu pomoći sljedeća pitanja:

 • Doživljava li dijete zadirkivanja vršnjaka zbog izgleda svojih ušiju?
 • Je li dijete upoznato sa svrhom zahvata te ima li realna očekivanja što se tiče rezultata?
 • Kakvo je opće zdravstveno stanje djeteta?

Dakako, osim osobnoga preispitivanja, za konačnu odluku o operaciji ušiju nužno je stručno mišljenje kirurga koji će na temelju iskustva i kliničkog pregleda indicirati zahvat i utvrditi ako je on potencijalno kontraindiciran.

Kontraindikacije za zahvat u djece, kao i u odraslih osoba, može biti bavljenje sportom koji uključuje agresivni fizički kontakt te nerealna očekivanja vezana uz vlastiti izgled.

Zahvat korekcije uški_otoplastika

Tijek zahvata

Operacija uški izvodi se u općoj (u djece do 12. godine) ili lokalnoj anesteziji te traje 1 – 2 sata. Postoji nekoliko kirurških tehnika otoplastike između kojih kirurg bira optimalnu s obzirom na tip anomalije i ciljane rezultate. Rez se uvijek radi na mjestu gdje neće biti vidljiv – iza uha i unutar prirodnih nabora. Kako bi se preoblikovala uška, po potrebi se odstranjuje višak hrskavice i kože, a uška se postavlja u estetski željeni položaj bliže glavi i pričvršćuje unutrašnjim trajnim šavima. Nakon učinjene korekcije rez se zatvara resorptivnim šavima (koje nije potrebno vaditi) te se oko glave postavlja elastični zavoj. Pacijent se odmah otpušta kući ili dijete kratko ostaje na promatranju u Poliklinici ako se radilo u općoj anesteziji.

Rizici korekcije ušiju

Operacija uški siguran je i rutinski zahvat s rijetkim komplikacijama. Ipak, u neposrednom postoperativnom tijeku moguća je reakcija na anesteziju, pojačano krvarenje i infekcija.

Ostali rizici povezani s dugotrajnim rezultatima korekcije uključuju:

 • asimetriju uški
 • promjenu osjeta na ušima
 • bolne uške
 • povratak uški u početno stanje
 • pretjeranu korekciju – uške postavljene preblizu glavi
 • nezadovoljstvo rezultatom

Priprema za korekciju ušiju

 • U sklopu pripreme za zahvat prvi je korak pregled kod liječnika specijalista koji će pažljivo procijeniti obilježja vaše anomalije uški ili djeteta koje dolazi u pratnji roditelja. Prema tome će vam objasniti realne mogućnosti vezane uz rezultat, kao i prirodu same procedure.
 • Prije operacije potrebno je obaviti uobičajene laboratorijske pretrage o kojima ćete dobiti upute. Ako se izvodi u općoj anesteziji (djeca), po potrebi se radi i pregled pedijatra te razgovor s anesteziologom.
 • Na dan zahvata u Polikliniku je potrebno doći svježe oprane kose te natašte.
 • Prije (i nakon) zahvata fotografirat ćemo uške kako biste u postoperativnom tijeku i na prikazu vidjeli estetsku promjenu.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Oporavak od korekcije ušiju

 • Nakon zahvata se oko glave postavlja elastični zavoj koji se nakon dva dana zamjenjuje s elastičnom trakom.
 • Kosu je dopušteno prati nakon tjedan dana, a elastičnu je traku tijekom spavanja potrebno nositi još mjesec dana kako bi se spriječilo savijanje uški u prijašnji položaj.
 • Nakon zahvata se očekuje blago oticanje ušiju, privremena promjena osjeta (utrnulost) te blagi svrbež.
 • Potrebno je izbjegavati dodirivanje ili češkanje ušiju te spavanje na boku, odnosno pritisak izravno na uši tijekom razdoblja oporavka.
 • Novi položaj uški vidljiv je odmah, no za krajnje rezultate potrebno je pričekati nekoliko mjeseci tijekom kojih se postupno povlači oteklina, a uši poprimaju svoj konačan oblik.
 • Povratak na posao ili u školu očekuje se nakon tjedan dana, no s određenim ograničenjima pri bavljenju aktivnostima koje uključuju agresivniji fizički kontakt.

Cijena korekcije ušiju

Cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku. Za više informacija kontaktirajte nas telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail: info@sinteza.hr.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Dr. sc. Bruno Cvjetičanin, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. plastične kirurgije

Saznaj više o bruno-cvjeticanin

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se