Poliklinika Sinteza

Operacija kile (bruha/hernije)

Prikaz pregleda kile (bruha)

Operacija kile – hernije naziva se hernioplastika.

Tom se metodom otvor hernije, kroz koji prolazi crijevo, zatvara pomoću okolnih mišića i/ ili sintetske mrežice. Kroz sintetsku mrežicu nakon 4 do 6 tjedana proraste ožiljno tkivo i tek tada postiže se puna čvrstoća hernioplastike. Kroz to se vrijeme bolesnik mora čuvati naprezanja i dizanja teškog tereta. Prije operacije svakom bolesniku treba ukratko objasniti svrhu i tijek postupka te ga upoznati s mogućim komplikacijama. Svaki bolesnik ima pravo biti odgovarajuće informiran prije nego što da svoj pristanak za operacijski zahvat.

Što je kila ili hernija?

Hernija ili kila (njem. Bruch) nastaje izlaskom tkiva ili organa (najčešće crijevo i trbušna maramica-omentum), kroz prirođene ili stečene otvore na trbušnoj stijenci, te se ispupčuju ispod kože trbuha. Trbušna stijenka sastoji se od mišića i mišićnih ovojnica u kojima postoje prirođeni otvori kroz koje prolaze anatomske strukture (pupak, prepona). Stečeni otvori nastaju najčešće na mjestu ranijih operacijskih zahvata. Crijevo se nalazi unutar peritoneuma, membrane oko trbušnih organa, koji tako čini hernijsku vreću.

Operacija kile

Gdje kila nastaje?

Hernija može nastati na više mjesta na trbušnoj stijenci, npr. u području pupka ili nakon operacije u trbuhu na mjestu ranijeg reza. No, najčešće se razvija u ingvinalnom području, tj. u preponi. U tom području nastaje 80% svih hernija. Naime, u preponi postoji prirođeni kanal (ingvinalni kanal) kroz koji kod muškaraca prolazi sjemenovod sa krvnim žilama, a u žena ovalni ligament koji pridržava maternicu. Kroz taj kanal može se uvući i crijevo te se očitovati kao izbočenje u preponi. Druga najčešća hernija se nalazi u pupku (pupčana ili umbilikalna hernija). Postoje i druge vrste hernija koje nisu česte (hijatalna, unutrašnja hernija).

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Koliko je kila česta pojava?

Točna učestalost preponske hernije nije poznata, no većina bolesnika su muškarci. U SAD se godišnje obavi preko 500 000 operacija preponske hernije, dok se u Velikoj Britaniji taj broj kreće oko 50 000. Budući da oko 5 do 7 % muškaraca tijekom života mora operirati preponsku herniju, taj postotak predstavlja indirektni pokazatelj učestalosti bolesti.

Kako kila nastaje?

Preponska (ingvinalna) hernija može biti prisutna već pri rođenju. Tim se kanalom kod muške djece spušta testis iz trbuha u skrotum dok je dijete još u maternici. Taj kanal uobičajeno zaraste i zatvori se. Ako se taj kanal ne zatvori, zaostaje prostor u koji se može uvući crijevo. Tako nastaje indirektna hernija. Tada se hernija očituje kod djece ili u ranoj mladosti.

Tijekom života mišići koji okružuju ingvinalni kanal mogu popustiti zbog povećanog tlaka trbušnih organa te se tako stvara otvor kroz koji se može uvući crijevo. Ta se hernija očituje u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Tako nastaje direktna hernija. Povećani pritisak na prednju trbušnu stijenku nastaje zbog debljine, tijekom trudnoće, fizičke aktivnost pri kojoj se napinju trbušni mišići (dizanje tereta), napinjanja kod tvrde stolice, napinjanja prilikom teškoća mokrenja, zbog povećane prostate, te dugotrajnog kašljanja.

Kako dijagnosticirati kilu?

Bolesnik koji ima ispupčenje u preponi može imati herniju. No, i povećani limfni čvor ili proširenje krvnih žila izazivaju ispupčenje u preponi.

Ako nastanu naglo pri dizanju teškog tereta ili jačem naprezanju bolesnik osjeti naglu bol i osjećaj da ga je nešto zapeklo u preponi. Zatim se javlja veće ili manje ispupčenje u preponi.

Ako nastaju postepeno kroz dulje vrijeme, obično u početku nema nikakvih simptoma, a kasnije se javlja osjećaj pečenja u preponi i s unutrašnje strane natkoljenice pri hodanju i dužem stajanju. Bolesnici često sami nauče staviti ruku na preponu da im hernija ne „iskače“ pri kašljanju. Kod sumnje na ingvinalnu herniju bolesnika treba pregledati kirurg. Dijagnoza se postavlja jednostavnim pregledom bolesnika u stojećem i ležećem položaju. Ukoliko se hernija ne vidi i ne pipa, liječnik će Vas zamoliti da se nakašljete ili da napnete trbušne mišiće. Osim kirurškog pregleda nisu potrebne nikakave dodatne pretrage za postavljanje dijagnoze hernije.

Kako spriječiti pojavu kile?

Promjenom načina života može se smanjiti mogućnost nastanka ingvinalne hernije. Vježbama se mogu ojačati mišići prednje trbušne stijenke. Smanjenjem tjelesne težine te prehranom bogatom ostatnim vlaknima (voće, povrće, crni kruh) koja sprječava tvrdu stolicu smanjuje se pritisak na trbušnu stijenku odnosno napinjanje pri defekaciji. Prestankom pušenja smanjuje se ne samo kronični kašalj, koji dovodi do jakog napinjanja trbušne stijenke, već i rizik nastanka bolesti srca i pluća.

Liječenje kile

Hernija neće proći sama od sebe. Sve se hernije s vremenom povećavaju, te uslijed toga počinju izazivati pečenje i bolove u preponi. Osim toga može doći i do uklještenja hernije (inkarceracije). To je stanje kad se crijevo iz hernije više ne može vratiti u trbuh, a praćeno je jakim bolovima te povraćanjem. Ukoliko to stanje potraje duže od 6 sati, postoji velika mogućnost puknuća crijeva s upalom potrbušnice. Takvo stanje je često smrtonosno. Nekada je operacija kile preporučivana svim bolesnicima zbog straha od uklještenja. Prema današnjim spoznajama mogućnost da dođe do uklještenja iznosi 0,4 % u razdoblju od četiri godine. Operacija kile preporuča se svim bolesnicima koji imaju navedene simptome.

Pacijentima s početnom hernijom i minimalnim simptomima mogu se preporučiti samo redovite kontrole. Trenutno nije poznata niti jedna metoda koja bi dovela do smanjenje ili izlječenja osim operacije kile. Pojas neće izliječiti herniju, ali može smanjiti mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i prilikom obavljanja teških fizičkih poslova. Nošenje pojasa se preporučuje u razdoblju do operacijskog zahvata.

Kako se izvodi operacija kile?

Operacija kile može se izvesti u općoj, regionalnoj ili lokalnoj anesteziji

U općoj anesteziji bolesnik je uspavan, a kirurgu je najlakše operirati. Regionalna anestezija, koja se stručno zove epiduralna i spinalna, uključuje:

  •       punktiranje kralješnice
  •       bolesnik ne osjeća ništa u donjem dijelu trbuha i nogama
  •       ne može hodati 24 sata nakon zahvata.

Lokalna anestezija uključuje anesteziranje samo operacijskog polja, a tijekom cijelog zahvata bolesnik je budan. Takav način operacije najbolji je za bolesnika, jer mu omogućava najbrži oporavak, ali je tehnički najteže izvediv.

Standardna operacija kile otvorenom tehnikom

Ova metoda uključuje kratki, kosi rez kože malo iznad prepone, zatvaranje hernijskog otvora te postavljanje sintetske mrežice na mjestu otvora hernije (Lichtenstein metoda). To je metoda koja se najčešće rabi u svijetu zbog male učestalost recidiva od 1 % (recidiv je ponovno nastajanje hernije nakon operacije). Trenutno na tržištu postoji velik broj različitih oblika i sastava sintetskih i bioloških mrežica. Kirurzi koji operiraju preponske hernije u lokalnoj anesteziji najčešće rabe dvoslojne mrežice građene od resorptivnog i neresorptivnog sintetskog materijala.

Prednost dvoslojnih mrežica je u mogućnosti ranijeg početka bavljenja fizičkom aktivnošću. Otvorene tehnike zatvaranja otvora hernije okolnim mišićima, a bez korištenja mrežice, rabe se sve rjeđe – samo u situacijama kad se ne može postaviti mrežica, npr. kod inficirane uklještene hernije. Nakon takvih operacija recidivi su puno češći.

Laparoskopska metoda

Kada se mrežica postavlja na otvor hernije uz pomoć malih rezova, posebnih instrumenata i video kamere, riječ je o laparoskopskoj metodi. Ta metoda duže traje, mnogo je skuplja, češće su teške ozljede okolnih organa, a prednosti su minimalne:

  •       neznatno manja bol dva tjedna nakon operacije,
  •       povratak na posao jedan dan ranije.

Primjenjuje se samo u slučaju obostrane i recidivne hernije, te kod bolesnika kojima su bitni povratak na posao dan ranije te neznatno manja bol, a nije im bitan povećan rizik oštećenja krvnih žila niti veća učestalost recidiva.

Priprema za operaciju kile

Priprema za operaciju kile uključuje niz koraka kako bi se osigurao siguran i učinkovit postupak.

Evo nekih od najčešćih koraka koje bi trebalo poduzeti prije operacije kile:

Medicinski pregled: Prije operacije potrebno je obaviti opći medicinski pregled kako bi se procijenilo vaše opće zdravstveno stanje. Liječnik će provjeriti vašu medicinsku povijest i trenutačne lijekove koje uzimate te će vas upitati o alergijama na lijekove.

Testovi: Liječnik može naložiti različite pretrage, uključujući krvne pretrage, elektrokardiogram (EKG) i radiološke pretrage (poput ultrazvuka ili CT-a), kako bi se provjerio opći status zdravlja i otkrile eventualne komplikacije.

Priprema crijeva: U nekim slučajevima, potrebno je očistiti crijeva prije operacije kako bi se spriječile infekcije i drugi problemi.

Prestanak uzimanja lijekova: Potrebno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući i one bez recepta i dodatke prehrani. Neke od ovih tvari mogu utjecati na operaciju, pa će liječnik dati upute o tome koji lijekovi trebaju biti prestani uzimati.

Prestanak pušenja: Pušenje može ometati proces ozdravljenja i povećati rizik od infekcije, pa je važno prestati pušiti prije operacije.

Priprema fizičke kondicije: Ako se operacija izvodi pod općom anestezijom, važno je biti u dobroj fizičkoj kondiciji kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Vježbanje, zdrava prehrana i dovoljno sna pomažu u pripremi za operaciju.

Priprema za oporavak: Važno je unaprijed se pripremiti za period oporavka nakon operacije kile. Potrebno je organizirati si pomoć u kući, pripremiti udobno mjesto za odmor i opskrbiti se hranom i drugim potrepštinama koje će biti potrebne tijekom oporavka.

Slijedeći ove korake pripreme, možete se osigurati da ćete biti spremni za operaciju kile i da će postupak biti što uspješniji.

Oporavak od operacije kile

Opracija bruha - kile

Odmah nakon operacije: bolesnicima se dopušta hodanje odmah nakon operacije u lokalnoj anesteziji ako je postavljena dvostruka mrežica.

Nakon otpusta: bolesnici se vraćaju normalnim aktivnostima uključujući šetnje

Treba izbjegavati: naporno vježbanje i dizanje tereta.

Preporučuje se: dijeta bogata ostatnim vlaknima ili uzimanje čajeva da stolica bude mekana, čime se izbjegava napinjanje trbušne stijenke pri defekaciji.

Upravljanje vozilom: moguće je nakon nekoliko dana.

Povratak na posao: moguć je nakon tjedan do dva, s izuzetkom ljudi koji obavljaju teške fizičke poslove i dižu teške terete, kojima treba duže bolovanje, kroz 4 do 6 tjedana.

Cijena operacije kile

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Tomislav Baotić, dr. med.

Specijalist opće kirurgije, subspec. abdominalne kirurgije

Saznaj više o tomislav-baotic

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se