Poliklinika Sinteza

Operacija septuma bez tampona

pregled devijacije septuma kod profesora Mislava Gjurića

Devijacija septuma je stanje u kojem se nosni septum, tanka stijenka koja odvaja desnu i lijevu nosnicu, savija ili pomakne iz sredine. To može ometati normalno disanje kroz nos i uzrokovati razne probleme. Postoje različiti tretmani za devijaciju septuma, uključujući lijekove, kirurgiju i druge terapije, a najbolji tretman ovisi o simptomima i težini devijacije. U Poliklinici Sinteza vrednujemo iskustvo dugo 15 godina kada je u pitanju kirurško liječenje ove problematike. Uz iskusan tim i najsuvremeniju opremu oporavak je izuzetno brz, a tamponada nosa potrebna je u samo u rijetkim slučajevima.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Što je devijacija septuma?

Otežano disanje kroz nos uzrok je glavoboljama, osjećaju umora, oslabljenom osjetu mirisa te poremećaju rezonance – govor kroz nos. Prigodom najmanjeg tjelesnog napora osobe s ovim problemom započinju disati kroz usta, što uzrokuje podražaj hladnog i suhog zraka na sluznicu ždrijela, grkljana i dušnika, s posljedičnom kroničnom upalom, bolnim i otežanim gutanjem, kroničnom upalom krajnika, učestalim anginama ili kroničnom upalom sluznice grkljana i dušnika, popraćenom podražajnim kašljem.

Onemogućena pravilna izmjena zraka kroz Eustahijevu cijev uzrokuje česte upale uha, posebice kod djece, s mogućim slabljenjem sluha. San je nemiran, često je prisutno hrkanje te se bolesnici bude umorni i neispavani. Nakon bolne prehlade potrebno je duže vrijeme da se lučenje sluzi u nosu normalizira.

Među najčešćim uzrocima otežanog disanja na nos su devijacija nosnog tkiva – nosnog septuma i hipertrofija, povećanje nosnih školjki. Devijacija septuma može biti prirođena ili posljedica povrede u bilo kojoj životnoj dobi. Devijacija mehanički suzuje prohodnost jedne ili obje nosne šupljine i dovodi do smanjenog protoka zraka. Kapi za nos ne pomažu jer one djeluju samo na sluznicu, a ne na hrskavicu i kost. Dapače, dugotrajna primjena kapi izaziva atrofiju i trajno oštećenje sluznice.

Što je septoplastika?

Operacija septuma nosa se obično naziva septoplastika i koristi se za ispravljanje devijacije septuma, koji je takozvani zid između nosnih prolaza. Operacija septuma nosa izvodi se kroz jednu nosnicu, bez vidljivih vanjskih rezova. Zakrivljena hrskavica bit će dijelom odstranjena, a ostatak izravnat. Uporaba R – Frekvencije i funkcijske endoskopske kirurgije nosa, za razliku od klasičnog liječenja, izaziva minimalno traumatiziranje tkiva i u pravilu ne zahtijeva tamponadu nosa.

Kod kroničnog povećanja nosnih školjki metoda izbora je njihovo smanjenje laserom ili R – Frekventnom tehnikom. Naša dugogodišnja iskustva potvrđuju učinkovitost kod blažih i srednje teških oblika hipertrofije. Kod izraženih hipertrofija školjki, osobito koštanog dijela, preporučujemo plastiku kirurškim putem.

Kome je potrebna operacija devijacije nosa?

Operacija devijacije nosa, odnosno septoplastika, obično se preporučuje osobama koje imaju teškoće s disanjem zbog devijacije septuma.

Operacija se može preporučiti:

 • ako su problemi s disanjem uzrokovani teškom devijacijom septuma koja ne može biti riješena konzervativnim tretmanima poput lijekova za alergiju ili kapi za nos.
 • ako se pacijent žali na hrkanje ili poteškoće s disanjem tijekom spavanja. U nekim slučajevima, operacija septuma može pomoći u smanjenju ili uklanjanju tih problema.

Važno je napomenuti da operacija septuma nije uvijek potrebna za svaku devijaciju septuma, a odluku o tome treba donijeti nakon pregleda od strane stručnjaka za uho, nos i grlo, koji će procijeniti stanje i preporučiti najbolju opciju liječenja.

Kako se pripremiti za zahvat?

Priprema za zahvat devijacije septuma može varirati ovisno o specifičnim zahtjevima liječnika i vrsti zahvata koji će se izvršiti. Evo nekoliko općih savjeta koji bi vam mogli biti korisni za pripremu za zahvat devijacije septuma:

 1. Razgovarajte s liječnikom o svojim očekivanjima i brizi: Liječnik će vam objasniti što možete očekivati tijekom zahvata i u postoperativnom periodu.
 2. Provjerite lijekove: Ako uzimate bilo kakve lijekove, provjerite s liječnikom o njihovoj primjeni prije zahvata. Liječnik će vam dati upute o tome možete li nastaviti uzimati svoje lijekove ili ćete morati privremeno prestati s njima.
 3. Ograničite unos hrane i tekućine prije zahvata: Ovisno o vrsti anestezije koju će koristiti liječnik, možda ćete morati ograničiti unos hrane i tekućine prije zahvata. Vaš liječnik će vam dati detaljne upute o tome koliko vremena morate izdržati bez hrane i pića prije zahvata.
 4. Organizirajte prijevoz kući: Nakon zahvata, neće vam biti dopušteno voziti kući. Organizirajte nekoga da vas odveze kući.
 5. Pripremite se za oporavak: Liječnik će vam dati detaljne upute o njezi nakon zahvata, uključujući i kako se nositi s boli, ograničiti fizičku aktivnost i brinuti o području zahvata. Obratite pozornost na sve upute koje vam je dao liječnik, kako bi se osigurali brz i uspješan oporavak.
 6. Pripremite se na vrijeme: Dođite u polikliniku u dogovoreno vrijeme, kako bi se mogli pripremiti za zahvat.

Ovi savjeti samo su općeniti, pa svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o svim specifičnim uputama i potrebama vezanim uz zahvat devijacije septuma.

Prije odluke o operaciji septuma nosa provodimo i detaljnu dijagnostiku koja uključuje:

 • rinoskopiju,
 • endoskopiju nosa,
 • fiberendoskopiju i
 • mjerenja prohodnosti (rinomanometrija).

Operacija septuma nosa se vrši u kratkotrajnoj anesteziji, što pretpostavlja:

 • pregled kod našeg anesteziologa,
 • laboratorijske pretrage,
 • EKG i
 • spirometriju.

Uporaba suvremenih lijekova protiv boli osigurava odsutnost boli nakon operacije septuma nosa.

Oporavak

Naše dugogodišnje iskustvo u sprezi s preciznom kirurškom tehnikom omogućavaju da se operacija devijacije septuma i nosnih školjki vrši u okviru dnevne kirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu.

Na licu nema nikakvih vidljivih promjena u smislu oteklina, modrica i slično. Nakon operacije septuma nosa tamponada nosa najčešće nije potrebna. Nakon zahvata na nosnim školjkama tamponada ostaje u nosu samo nekoliko sati, najdulje preko noći. U danima nakon operacije sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka.

Oporavak nakon operacije devijacije septuma može varirati od pacijenta do pacijenta, ali obično traje nekoliko dana do nekoliko tjedana. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon 3-4 dana, a fizička aktivnost nakon 3 tjedna. Evo nekih od uobičajenih koraka koje pacijenti mogu očekivati ​​tijekom procesa oporavka:

1.Ležanje s povišenom glavom: Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, preporučuje se spavanje s povišenom glavom kako bi se smanjio otok i spriječilo krvarenje.

2.Izbjegavanje fizičke aktivnosti: Tijekom prvog tjedna nakon operacije, preporučuje se izbjegavanje napornih aktivnosti i fizičkog napora, kako bi se izbjegao pritisak na nos.

3.Korištenje hladnih obloga: Primjena hladnih obloga na nos tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije može pomoći u smanjenju otoka.

4.Uzimanje propisanih lijekova: Pacijenti bi trebali redovito uzimati propisane lijekove za ublažavanje boli i smanjenje otoka.

5.Izbjegavanje pušenja: Pušenje može usporiti proces zacjeljivanja, pa se preporučuje izbjegavanje pušenja tijekom oporavka.

6.Redoviti pregledi kod liječnika: Važno je slijediti upute liječnika o redovitim pregledima, kako bi se pratilo stanje i procijenilo vrijeme potrebno za potpuni oporavak.

7.Izbjegavanje začinjene hrane: U prvih nekoliko dana nakon operacije preporučuje se izbjegavanje hrane koja je začinjena ili vruća, jer može uzrokovati iritaciju nosa i grla.

Važno je napomenuti da se svaki pacijent može oporaviti drugačije, pa je važno slijediti individualne upute svog liječnika o tome kako se brinuti za sebe nakon operacije devijacije septuma.

Cijena operacije devijacije nosa

Više o cijeni zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sinteza te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se