Poliklinika Sinteza

Terapija menopauzalnih tegoba

Menopauzalne tegobe

Gubitkom ili smanjenjem estrogena, uz posljedično mogući porast testosterona (muških spolnih hormona) nastaju menopauzalne tegobe. Opisuju se kao valovi pojačane “vrućine” u području glave i vrata, prati ih i pojačano znojenje, “jače lupanje srca” nesanice i sl. U toj fazi života i u tim trenucima, žene su uglavnom prepuštene “same sebi”, što dodatno pogoršava stanje. Također se često kao terapija daju NHL (hormonalno nadomijesno liječenje), a da se prethodno nije napravio hormonalni status i pregled dojki.

Prosječna dob za menopauzu je 51. godina, što znači da perimenopauza može početi već u četrdesetima, a neke žene uđu u menopauzu i prije, pa se tako i ovi simptomi perimenopauze mogu pojaviti i ranije. Značajno je da žene same razumiju i prate promjene i varijacije hormona u svom tijelu za vrijeme perimenopauze i tako pomognu sebi i njihovim liječnicima u lakšem rješavanju tih simptoma.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Perimenopauza

Perimenopauzu možemo smatrati kao obrnuti pubertet. To znači da libido pada, javlja se vaginalna suhoća, koja odnose čini neugodnim i bolnim. Menstruacije se prorjeđuju i na koncu prestaju. No, činjenica je da puno žena nije svjesno perimenopauze, ne znaju da to postoji ni šta je to, a nemaju ni dovoljno informacija, kako bi se pripremile za promjene koje se pojavljuju te ih one mogu (neugodno) iznenaditi.

Prije perimenopauze i menopauze dva hormona, estrogen i progesteron rade u harmoniji, omogućavajući vašem tijelu ovulacije svaki mjesec i mogućnost da zatrudnite. Kad ulazite u perimenopauzu ova dva hormona više ne rade zajedno u balansu. Događa se da njihova razina poraste ili se smanji, zbog čega dolazi do hormonske neravnoteže i različitih simptoma perimenopauze, poput: neregularnih krvarenja sa grčevima i neugodnostima koje ranije nisu bile prisutne. Krvarenja se mogu dogoditi nakon dva tjedna ili nakon šest tjedana. Prisutno je i učestalije mokrenje ili bježanje mokraće, neugodnosti prilikom spolnog odnosa zbog ranije spomenute vaginalne suhoće. Specifični su i psihički problemi tzv. „magla mozga“ (eng. brain fog) ili konfuzija u mislima. Iz tog razloga potreban je dodatni napor da se misli i osjećaji poslože, što žene iscrpljuje i umanjuje im energiju i kvalitetu života, posljednično vodeći i do depresije. Često se javljaju i nesanice, noćno znojenje, valunzi (iznenadni valovi vrućine i znojenja), neugodne palpitacije srca, a pristutna je i sklonost debljanju.

Bitno je istaknuti da stanje menopauze zahtjeva pregled: endokrinologa, ginekologa, pregled dojki, ev.gustoće koštane mase ( DEXA denz), hormonalne pretrage: LH, FSH, E2.

Savjetujemo da se ove simptome ne ignorirate i da se obratite za pomoć svom ginekologu, koji će odrediti koje pretrage trebate napraviti, te posljedično koju hormonalnu terapiju trebate uzimati, kako biste se osjećali bolje i kako biste život ponovno vratili u balans.

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Prof. dr. sc. Miroslav Kopjar, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije i urologije

Saznaj više o miroslav-kopjar

Petra Kejla, dr. med.

Specijalist ginekologije i opstetricije

Saznaj više o petra-kejla

Zlatka Bakula, dr.med.

Ginekologija i porodništvo

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Saznaj više o zlatka-bakula

Pošaljite nam upit

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se