Poliklinika Sinteza

Operacija frenuluma – Frenulotomija

Prikaz razgovora s urologom kao dio pregleda

Neki muškarci osjećaju nelagodu ili bol tijekom erekcije ili spolnog odnosa, a uzrok takvim tegobama može biti vrlo napet ili kratak frenulum (frenulum breve). U većini je slučajeva prirođen, ali može se steći i kasnije tijekom života zbog nekih upalnih stanja i trauma.

Frenulotomija je zahvat kojim se uklanja napetost frenuluma te liječe time uzrokovani simptomi. Suprotno možebitnom strahu muškaraca da će se ovim zahvatom zapravo obrezati – operacija frenuluma ne znači obrezivanje i ne utječe na izgled prepucija.

Što je frenulotomija?

Frenulotomija je kirurški postupak presijecanja frenuluma, tankoga kožnog nabora koji glans (glavić) penisa povezuje s unutrašnjim listom prepucija (kožice).

Izvodi se tako što specijalist urolog poprečno presijeca frenulum te ga uzdužno šije u novom, produljenom stanju resorptivnim koncima, koji se razgrade sami u roku od nekoliko tjedana.

Time se produžuje razmak između prepucija i glansa penisa te rješava napetost frenuluma. Zahvat je rutinski, traje 20-ak minuta i obavlja se ambulantno u lokalnoj anesteziji – injektira se anestetik u područje frenuluma. Nakon zahvata se pacijent otpušta kući.

Kratki frenulum ponekad se javlja zajedno s fimozom, stanjem u kojem suženje prepucija onemogućava oslobađanje glansa. U tom se slučaju samom frenulotomijom ne mogu potpuno tretirati simptomi, nego se ovisno o težini kliničke slike indicira i kirurško obrezivanje prepucija, a frenulotomija se izvodi kao dio operacije fimoze.

No ako je uzrok tegoba isključivo kratak frenulum, simptomi se frenulotomijom mogu u potpunosti ukloniti, a prepucij ostaje sačuvan i zahvat nikako ne utječe na njegov izgled.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

Tko je kandidat za frenulotomiju?

Muškarac koji ima napet ili kratak frenulum lako će to prepoznati po nelagodi koju osjeća pri prevlačenju prepucija preko glansa. Tijekom erekcije ili spolnog odnosa ta će nelagoda često prijeći u bol, a pojava drugih simptoma razlikovat će se ovisno o stupnju napetosti frenuluma. Kandidati su za frenulotomiju muškarci koji imaju jedan od ovih ili više simptoma uzrokovanih kratkim frenulumom:

 1. Nelagoda ili bol tijekom erekcije ili spolnog odnosa. Povećanje penisa tijekom erekcije/spolnog odnosa povećava i napetost u frenulumu koji zato zateže te uzrokuje bol i nelagodu.
 2. Krvarenje tijekom odnosa. Kratak frenulum tijekom odnosa dolazi u stanje povećane napetosti zbog istezanja, što može uzrokovati sitne razderotine ili potpuno pucanje frenuluma te bolove i krvarenje u tom području. Ako do toga dođe, mjesto krvarenja treba dezinficirati 3%-tnom otopinom borne kiseline (acidi borici).
 3. Neprirodno krivljenje glansa penisa. Iako je određeni stupanj savijanja glansa penisa normalan, kratak frenulum u erekciji će uzrokovati neprirodno krivljenje glansa prema dolje.
 4. Poteškoće s povlačenjem prepucija. Ovisno o stupnju napetosti frenuluma, neki će muškarci taj problem primijetiti samo tijekom erekcije, a neki će nelagodu osjećati povlačenjem prepucija i u opuštenom stanju.
 5. Prerana ejakulacija. Ako je napetost frenuluma prevelika, u nekih muškaraca može uzrokovati povećanu osjetljivost i dovesti do preuranjene ejakulacije. Produljenjem frenuluma ta se osjetljivost smanjuje, stoga frenulotomija u nekim slučajevima može ukloniti problem prerane ejakulacije.

Primijetite li neki od navedenih simptoma, svakako posjetite specijalista urologa, koji će napraviti klinički pregled i na temelju njega preporučiti zahvat. Ponekad su prisutni nelagoda i strah povezani s pregledom ili zahvatom.

No važno je ne odgađati posjet liječniku jer česte razderotine ili pucanje frenuluma mogu uzrokovati nastanak ožiljnog tkiva te tako pogoršati napetost frenuluma, a bol i nelagoda povezani sa spolnim odnosom dovesti do seksualne disfunkcije.

Priprema za frenulotomiju

Prije zahvata svakako je potrebno obaviti liječnički pregled kod specijalista urologa, koji će ga indicirati na temelju simptoma. Posebna priprema nije potrebna.

Oporavak od frenulotomije

Oporavak je nakon frenulotomije relativno brz i bezbolan. Obično traje oko tjedan dana, tijekom kojih se očekuje blaže oticanje i krvarenje na mjestu reza.

Prvih nekoliko dana potrebno je pojačano brinuti o higijeni u području oko šavova te izbjegavati veću fizičku aktivnost, što uključuje i zahtjevniji fizički posao. Seksualne aktivnosti preporuča se izbjegavati 2 – 4 tjedna, dok otok ne splasne i rez u potpunosti ne zacijeli.

Rizici frenulotomije

U vrlo rijetkim slučajevima nakon frenulotomije moguće su sljedeće komplikacije:

 • produženo krvarenje i oticanje
 • reakcija na anesteziju
 • inficiranje mjesta zahvata
 • stvaranje ožiljnog tkiva
 • nezadovoljavajući estetski ili funkcionalni rezultat

Cijena frenulotomije

Cijenu zahvata možete doznati klikom na poveznicu.

Za sva dodatna pitanja ili rezervaciju termina kod našeg urologa, javite nam se telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail: info@sinteza.hr.

Za direktnu rezervaciju termina kliknite na link.

Dokumenti za klijente:

Ova usluga pruža se na lokaciji:

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se