Poliklinika Sinteza
Lasersko sužavanje rodnice_ginekologija
Petra Kejla, dr. med.ažurirano 08.02.2024.

Sve što trebate znati o laserskom sužavanju rodnice

Vaginalno opuštanje, često povezano s porodom ili procesom starenja, može biti izazovno stanje koje utječe na mnoge žene diljem svijeta. Bez obzira jeste li nedavno prošle kroz porođaj ili se suočavate s promjenama u tijelu uslijed starenja, razumijevanje ovog fenomena i njegovih posljedica ključno je za održavanje zdravlja i samopouzdanja.

Ovo stanje može izazvati fizičke nelagode i emocionalnu turbulenciju, te utjecati na kvalitetu života žena u različitim životnim fazama. Stoga je važno istražiti dostupne opcije liječenja kako bi se žene osnažile.

Kako lasersko sužavanje rodnice funkcionira? 

Lasersko sužavanje rodnice, poznato i kao laserska vaginoplastika, postupak je koji koristi precizne laserske zrake za sužavanje unutrašnjosti rodnice. Ovaj postupak može biti izuzetno koristan za žene koje su doživjele opuštanje vaginalnog tkiva zbog poroda ili starenja. 

Glavna svrha laserske vaginoplastike je poboljšati tonus i elastičnost vaginalnih zidova, što može rezultirati poboljšanom seksualnom funkcijom i samopouzdanjem. 

Tehnika postupka 

Tijekom postupka, laserski uređaj koristi se za emitiranje kratkih pulsirajućih zraka energije čime se tkivo zagrijava i potiče na izgradnju novog kolagena i krvnih žila. Ova metoda pruža veliku preciznost i minimalno je invazivna, te je rizik od oštećenja okolnih tkiva izrazito malen. 

Laserski tretman stimulira proizvodnju kolagena, proteina koji održava tkivo čvrstim i elastičnim. Kako se novi kolagen razvija, rodnica postaje uža, što može poboljšati seksualni odnos i smanjiti simptome urinarne inkontinencije. 

Kakvi su mogući rizici i prednosti laserskog sužavanja rodnice? 

Prednosti 

Lasersko sužavanje rodnice donosi brojne prednosti: 

  • Poboljšava tonus i elastičnost vaginalnih zidova 
  • Može poboljšati seksualni užitak i samopouzdanje 
  • Može smanjiti simptome urinarne inkontinencije 
  • Minimalno invazivni postupak s malim rizikom od komplikacija 
  • Kratak period oporavka 
  • Rijetke komplikacije

Kao i svi medicinski postupci, i lasersko sužavanje rodnice ima potencijalne rizike i nuspojave:  

  • Privremena nelagoda ili bol 
  • Oteklina ili crvenilo na području tretmana 
  • Infekcija, iako je to rijedak rizik 
  • Neželjeni učinci laserske energije, poput opeklina 

Kako se pripremiti za postupak i što očekivati nakon njega? 

Priprema 

Prije nego što se odlučite za lasersko sužavanje rodnice, važno je konzultirati se s kvalificiranim liječnikom koji može procijeniti vaše zdravstveno stanje i raspraviti o vašim ciljevima. Tijekom konzultacije, liječnik bi trebao objasniti postupak, moguće rizike i očekivane rezultate. 

Postupak i oporavak 

Sam postupak traje oko 15 do 30 minuta. Obično se koristi lokalna anestezija u kremi ili spreju kako bi se pacijenticama smanjila nelagoda i kako bi se osjećale ugodno tijekom tretmana. 

Oporavak nakon laserskog sužavanja rodnice obično je brz, s malo ili nimalo vremena potrebnog za oporavak. Većina žena može se vratiti normalnim aktivnostima istog dana. Nekim pacijenticama može biti preporučeno izbjegavanje seksualne aktivnosti ili upotrebe tampona nekoliko dana nakon postupka. 

Važno je slijediti sve preporuke liječnika o njezi nakon postupka kako bi se osigurali optimalni rezultati. 

Ginekološki pregled

Trajanje učinka laserskog sužavanja rodnice

Učinci laserskog sužavanja rodnice mogu biti dugotrajni, ali to ovisi o individualnim faktorima, uključujući dob, opće zdravstveno stanje i genetiku. Redoviti tretmani održavanja mogu pomoći dugotrajnosti rezultata.

Lasersko sužavanje rodnice samo je jedna od mnogih opcija dostupnih ženama koje žele poboljšati vaginalni tonus. Uz to su česte i metode fizikalne terapije, elektromagnetne stimulacije, vježbe za mišiće dna zdjelice i operativne metode.  

Lasersko sužavanje rodnice može biti izuzetno koristan postupak za mnoge žene. Ali kao i kod svake medicinske procedure, važno je dobro razumjeti postupak, očekivane rezultate i potencijalne rizike prije donošenja odluke.  

Ako razmišljate o ovom postupku, preporučujemo da se konzultirate s našim ginekološkim timom i da nam se javite putem telefona: +385 1 5005 970 ili maila: info@sinteza.hr kako bismo vam pružili profesionalno savjetovanje i prilagođeni pristup. 

Oznake
Petra Kejla, dr. med.ginekologija
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas