Poliklinika Sinteza
Petra Kejla, dr. med.ažurirano 31.01.2024.

Prvi ginekološki pregled – kada je vrijeme?

Redoviti ginekološki pregledi važan su sastavni dio života svake žene. Jednom kada uđu u svojevrsnu godišnju „rutinu”, većini žena postaju potpuno normalna stvar dok neke žene osjećaju tek blagu nelagodu, što je razumljivo s obzirom na prirodu pregleda. Ipak, pri pomisli na prvi posjet ginekologu u životu strah i nelagoda mogu biti mnogo intenzivniji, te dovesti do toga da ga mlade djevojke bespotrebno odgađaju što nikako nije preporučljivo. Ne treba čekati stupanje u prvi spolni odnos ili pojavu tegoba vezanih uz reproduktivni sustav kako bi se učinio taj važan korak za vlastito zdravlje.

Većina naših strahova je zapravo strah od nepoznatoga, stoga ćemo vas u nastavku pokušati  detaljno upoznati sa procedurom pregleda.. Više o tome kada napraviti prvi ginekološki pregled i što očekivati, pročitajte u tekstu.

Što je ginekološki pregled?

Ginekološki je pregled medicinski pregled kod specijalista ginekologije i opstetricije, koji se izvodi radi edukacije, prevencije tj. sprečavanja bolesti,  dijagnostike različitih stanja te liječenja poremećaja ženskoga reproduktivnog sustava. U sklopu pregleda obavlja se klinički pregled te različiti postupci poput uzimanja briseva, PAPA testa i ginekološkog ultrazvuka. Također uključuje davanje usmenih i pismenih uputa vezanih uz sigurne spolne odnose, kontracepciju te planiranje obitelji. Prema indikaciji ginekolog može uputiti pacijenticu na daljnju laboratorijsku ili kliničku obradu.

Ginekološki pregled_konzultacije

Kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Kada prvi put u životu dolazite kod ginekologa, kao i svaki posjet započeti će razgovorom. Važno je da ginekolog upozna vas i vi njega kako bi se stvorilo uzajamno povjerenje. Formalni dio razgovora uključivati će svakako pitanja  Započet će o vašoj osobnoj i obiteljskoj anamnezi (opći osobni podaci, povijest bolesti i moguće tegobe). Pitanja koja možete očekivati jesu:

 • jeste li ikada teže bolovali (imali operaciju, boravili u bolnici ili uzimali neke lijekove duže vrijeme)
 • ima li u vašoj obitelji poznatih težih bolesti (poput karcinoma, kroničnih tegoba sa tlakom ili šećerom, autoimunih bolesti, poremećaja zgrušavanja krvi i slično)
 • godina prve i datum zadnje menstruacije
 • duljina ciklusa (označava razmak izmađu prvog dana krvarenja do icućeg prvog dana krvarenja)
 • karakteristike menstrualnog krvarenja: bolnost, količina, trajanje, redovitost
 • spolna aktivnost

U spolno aktivnih žena uslijedit će klinički pregled koji uključuje pregled vanjskog spolovila te potom pregled unutrašnjosti rodnice uz pomoć instrumenta koji se umetne kako bi se mogla prikazati sluznica i vrat maternice. Tada se može uzeti uzorke za PAPA test ili brisevi cerviksa na spolno prenosive bolesti ili druge uzročnike. Uslijediti će bimanualni palpacijski pregled pri kojem ginekolog pažljivo uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom izvana pritišće donji dio trbuha radi pregleda položaja, veličine i pomičnosti reproduktivnih organa. Zatim se može učinitit i  ultrazvučni pregled- obično transvaginalni ultrazvuk prilikom kojeg se u rodnicu uvodi ultrazvučna sonda (zaštičena kondomom iz higijenskih razloga) ili transabdominalni ultrazvuk (pregled preko trbuha).

U žena koje nisu imale vaginalni spolni odnos (tj. imaju održan himen- tradicionalno rečeno „djevica“) pregled unutrašnjosti rodnice se preskače, a ultrazvuk se obično izvodi transabdominalno (za ovaj pregled potrebno je imati pun mokraćni mjehur), odnosno preko trbuha, ili ukoliko je potrebno transrektalno, odnosno kroz debelo crijevo.

Nakon navedenih postupaka dobivate liječnički nalaz te upute ili savjete, koji mogu biti vezani uz:

 • kontracepciju i planiranje obitelji
 • siguran spolni odnos / zaštitu od spolno prenosivih bolesti
 • seksualno zadovoljstvo i kvalitetu spolnih odnosa
 • higijenu intimnog područja
 • tegobe zbog kojih dolazite i njihovo uspješno liječenje

Kada je vrijeme za prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled preporuča se ženama koje:

 • planiraju stupiti u prvi spolni odnos
 • žele bolje upoznavati svoje tijelo i žele edukaciju o spolnom zdravlju
 • su već spolno aktivne, a još nisu bile kod ginekologa
 • najkasnije do 21. godine života, bez obzira na spolnu aktivnost
 • planiraju trudnoću

Posebno se savjetuje djevojkama/ženama koje imaju tegobe kao što su:

 • bolne, obilne i neredovite menstruacije
 • bolovi u donjem dijelu trbuha vezani ili nevezani uz ciklus
 • krvarenja usred ciklusa
 • pečenje i svrbež rodnice ili vanjskog spolovila
 • vidljive promjene na vanjskom spolovilu u obliku ranica ili izraslina
 • neuobičajeniscjedak iz rodnice: pojačan, s grudicama, neugodnog mirisa ili žućkaste, zelenkaste, sivkaste boje
 • bolni i nelagodni spolni odnosi

Prvi ginekološki pregled može služiti i za dobivanje informacija o reproduktivnom zdravlju i spolnom životu, stoga ginekologa možete posjetiti i ako ne planirate uskoro biti spolno aktivni ili nemate nikakve tegobe.

Kako se pripremiti za prvi ginekološki pregled?

Za ovaj prvi pregled nije potrebna posebna priprema, no preporuča se obaviti ga neposredno nakon mensttrualnog krvarenja (8. – 12. dan ciklusa).

Također, možete slijediti nekoliko praktičnih savjeta:

 • porisjetite se koji vam je datum zadnje menstruacije (misli se na prvi dan krvarenja)
 • razmislite o stvarima vezanima uz spolno zdravlje koje vas brinu ili zbunjuju kako bi vam ginekolog mogao pomoći
 • ne ustručavajte se pitati i o temama koje smatrate neugodnima ili iskreno odgovoriti na intimna pitanja koja vam liječnik može postaviti
 • odjenite suknju, tuniku ili haljinu kako bi vam bilo ugodnije nakon skidanja do stola za pregled (neke ordinacije imaju jednokratne suknjice kojima se možete ogrnuti, ali ne sve)
 • ne brinite o tome jeste li depilirani – ginekolozi zaista ne promatraju izgled vašeg spolovila osim u zdravstvenom smislu
 • sjetite se da vaš ginekolog svaki dan vidi intimne organe mnogih žena i ne doživljava ih drugačije od bilo kojeg drugog dijela tijela primjerice nosa, uha ili šake

Prvi pregled kod ginekologa svakako je jedan od događaja koji ne prolaze bez određene doze nelagode, straha, srama ili anksioznosti. To je posve očekivano te zbog toga nećete naići na čuđenje ili osudu. Dapače, napomenete li svom liječniku kako se osjećate, on će vam pristupiti još pažljivije i obazrivije. Ako još niste obavili svoj prvi ginekološki pregled, a vrijeme je, zapamtite dvije glavne misli:

 1. odaberite svoga ginekologa jer su odnos i povjerenje kod ove vrste pregleda izrazito važni
 2. sjetite se staviti vlastito zdravlje ispred prolaznih i kratkih osjećaja nelagode.

Svjesni prirode ginekološkog pregleda, u Sintezi se posebno trudimo učiniti to vrijeme što je moguće ugodnijimZa pregled kod našega specijalista ginekologije možete nam se javiti na broj +385 1 5005 970 ili mailom info@sinteza.hr. Naručiti se možete i klikom na link.

Ova usluga se obavlja na lokaciji:
Oznake
Petra Kejla, dr. med.ginekologija
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas