Poliklinika Sinteza

Ispitivanje ravnoteže – centar za ravnotežu

Ravnoteža označava sposobnost tijela da raspodijeli težinu tako da omogući stabilnost pri stajanju, sjedenju i kretanju. Dobru ravnotežu uvjetuje pravilna funkcija sustava za percepciju prostora. Njega čine: središnji živčani sustav, vestibularno osjetilo (unutrašnje uho i vestibularni živac), osjetilo vida, opip i propriocepcija (osjet za vlastito tijelo u prostoru). Problem s bilo kojim od navedenih dijelova može uzrokovati poremećaj ravnoteže, koji se najčešće očituje u pojavi vrtoglavice, ošamućenosti, nestabilnosti. Porijeklo i tip poremećaja utvrđuju se pomoću testova za ispitivanje ravnoteže.

Kada je potrebno ispitivanje ravnoteže?

Ispitivanje se vrši pri pojavi simptoma koji ukazuju na poremećaj ravnoteže:

 • vrtoglavica (vertigo) – lažan osjećaj kretanja/vrtnje osobe ili prostora u kojem se ona nalazi
 • omaglica
 • ošamućenost
 • teturav hod (ataksija)
 • nestabilnost (nesigurnost pri stajanju, hodanju ili sjedenju)
 • mutan vid
 • zbunjenost

Vrtoglavica može biti popraćena mučninom, povraćanjem, bljedilom i pojačanim znojenjem, te ponekad dovesti i do anksioznog stanja i panike.

Uz vrtoglavicu obično se javlja i nistagmus – nevoljno pokretanje očnih jabučica. Pojava nistagmusa pri izvođenju pojedinih testova ravnoteže uzima se kao znak pozitivnog testa, odnosno potvrda prisutnosti poremećaja centra za ravnotežu.

Navedeni simptomi poremećaja sustava za ravnotežu mogu se javiti u bilo kojoj dobi, no češće su u starijoj dobi. Mogu biti blagog intenziteta i tek djelomično ometati svakodnevne aktivnosti, no ponekad njihov intenzitet i učestalost značajno onemogućuju normalno kretanje ili čak uzrokuju padove.

Koji su uzroci vrtoglavice?

Vrtoglavice se prema načinu nastanka dijele na

 • centralne – s porijeklom u središnjem živčanom sustavu (mozgu)
 • periferne – s porijeklom u perifernom vestibularnom sustavu (uhu i vestibularnom živcu).

Statistički, najveći je dio vrtoglavica (> 85 %) perifernoga porijekla, a slijede ga uzroci središnjega živčanog sustava. Najmanji dio opada na uzroke čije je porijeklo u osjetilu opipa i propriocepcije, odnosno ozljedama mišića, tetiva, zglobova i ligamenata, na kojima su smješteni proprioceptori. Proprioceptori su živčane stanice – senzori – koji središnji živčani sustav obavještavaju o položaju tijela u prostoru te ga informiraju o okolini.

Uzrok centralne vrtoglavice može biti bolest krvožilnog sustava, određeni lijekovi (antiepileptici, aspirin, alkohol), multipla skleroza, moždani udar, tumori.

Uzroci periferne vrtoglavice, a ujedno i najčešći, jesu:

 • BPPV – benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica koja nastaje naglim pokretom glave uslijed migracije sitnih kristalića kalcijeva karbonata (otolita) iz utrikulusa u polukružni kanalić
 • lijekovi (npr. aminoglikozidni antibiotici, salicilna kiselina, diuretici i dr.)
 • ozljeda glave
 • neuronitis – upala vestibularnog živca
 • labirintitis – upala unutarnjeg uha
 • Menierova bolest – poremećaj unutarnjeg uha koji uz vrtoglavicu može uzrokovati i gubitak sluha, tinitus i pritisak u uhu
 • tumori koji stvaraju pritisak na vestibularni živac (švanom i dr.)

Vrtoglavice mogu dolaziti s oštećenjem sluha i bez njega. Ako postoji sumnja na problem sa sluhom, vrši se audiološki pregled koji se sastoji od ispitivanja sluha.

Kako se ispituje ravnoteža?

U Poliklinici Sinteza ravnotežu ispitujemo u sklopu otoneurološkog pregleda pomoću niza testova namijenjenih za dijagnostiku vrste i porijekla poremećaja.

Otoneurološki pregled jest subspecijalistički pregled koji spaja područja otorinolaringologije i neurologije baveći se uhom, centralnim i perifernim živcima koji su povezani s njim te utjecajem toga sustava na druge dijelove tijela.

Svrha je ispitivanja ravnoteže utvrđivanje prisutnosti vrtoglavice kao posljedice promjene u perifernom vestibularnom sustavu. U tom slučaju liječenje vodi specijalist otorinolaringolog.

Testovi su kojima ispitujemo ravnotežu sljedeći:

Statički testovi

 • spontani nistagmus – ispituje se tako što pacijent gleda ravno ispred sebe – oči i glava u neutralnom su položaju
 • pogledni nistagmus – ispituje se tako što pacijent gleda naprijed, lijevo, desno, gore i dolje pod kutem od 30°

Dinamički testovi (ispitivanje vestibulo-okularnog refleksa)

 • Headshake test (HST) – ispitivač brzo pomiče pacijentovu glavu lijevo-desno 10-ak puta te provjerava pojavu nistagmusa
 • Head thrust (impulse) test (HTT/HIT) – ispitivač uputi pacijenta da usredotoči pogled na jednu točku koju zatim naglo pomakne s mjesta. Cilj je utvrditi ostaju li pacijentove oči fiksirane na točku.

Položavajući test

Dix-Hallpikeov test – pacijent sjedi na stolu okrenute glave pod 45°. Zatim liježe na stol tako da mu je jedno uho usmjereno prema tlu (pod 30°), a glava ispod razine tijela dok ispitivač prati pojavu nistagmusa. Nakon 30 sekundi vraća se u sjedeći položaj i testira se druga strana. Ovaj se test koristi za dijagnosticiranje BPPV-a (benigni paroksizmalni pozicijski vertigo).

Položajni testovi – ispitivač postavlja glavu i tijelo pacijenta u određene položaje koji mogu uzrokovati vrtoglavicu. Ovisno o položaju u kojem se javila vrtoglavica, može se procijeniti u kojemu se dijelu unutarnjeg uha nalaze kristalići.

Rombergov test – provjerava se sposobnost pacijenta da održi stabilnost stojeći mirno zatvorenih očiju, približenih stopala te ispruženih ruku.

Unterbergerov (Fukuda) test – provjerava se sposobnost pacijenta da zatvorenih očiju stupa na mjestu, ispruženih ruku.

Kalorijski test (30° i 44°) – uši se naizmjenično ispiru toplom i hladnom vodom ili zrakom te se prati pojava nistagmusa.

Priprema za ispitivanje ravnoteže

Tjedan dana prije ispitivanje ravnoteže potrebno je prestati uzimati lijekove protiv vrtoglavice, sedative i ostale lijekove koji utječu na centar za ravnotežu.

Cijenu postupka možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT
Ova usluga pruža se na lokaciji:

Naš tim

Juraj Lukinović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o juraj-lukinovic

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata

Saznaj više o mislav-gjuric

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se