Poliklinika Sinteza
Petra Kejla, dr. med.ažurirano 07.03.2024.

Kako laserski tretman pomaže kod prolapsa maternice?

Prolaps maternice, poznat i kao prolaps zdjeličnih organa, stanje je koje se javlja kada se maternica, koja je normalno smještena u zdjelici, spusti ili ispadne iz svoje normalne pozicije. Ovo stanje može biti uzrokovano slabošću ili oštećenjem mišića i ligamenata koji podržavaju maternicu. Iako se prolaps maternice tradicionalno tretira konzervativnim metodama poput vježbanja zdjeličnog dna ili operacijom, laserska terapija postaje sve popularnija opcija liječenja.

Kako laserska terapija pomaže u liječenju prolapsa zdjeličnih organa?

Laserska terapija za prolaps maternice djeluje tako da koristi toplinu generiranu laserom za stimulaciju proizvodnje kolagena, proteina koji pomaže u jačanju i popravljanju tkiva. Tijekom tretmana, laser se nježno primjenjuje na vaginalni kanal, što potiče zacjeljivanje tkiva i pomaže u obnavljanju normalne anatomije i funkcije.

Slijedi nekoliko ključnih prednosti laserskog liječenja prolapsa zdjeličnih organa:

  • Minimalno invazivan tretman: Za razliku od kirurškog liječenja, lasersko liječenje prolapsa maternice je minimalno invazivan postupak koji ne zahtijeva rezove ili šavove.
  • Brzi oporavak: Većina pacijentkinja može nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima ubrzo nakon tretmana.
  • Učinkovitost: Studije su pokazale da laserska terapija može biti učinkovita u smanjenju simptoma povezanih s prolapsom maternice, uključujući nelagodu, bol i probleme s mokrenjem.

Koji su rezultati koje možete očekivati od laserskog liječenja prolapsa zdjeličnih organa?

Rezultati laserskog liječenja prolapsa maternice variraju od jedne do druge pacijentkinje. Neki pacijenti doživljavaju značajno smanjenje simptoma nakon samo jednog tretmana, dok drugi mogu trebati nekoliko tretmana za postizanje optimalnih rezultata. Vaš liječnik bi trebao raditi s vama kako bi odredio najbolji plan liječenja za vaše specifične potrebe.

Kako se pripremiti za lasersko liječenje i što očekivati nakon tretmana?

Prije laserskog tretmana, vaš liječnik bi trebao provesti temeljitu medicinsku anamnezu i pregled kako bi potvrdio da ste dobar kandidat za tretman. Tijekom samog tretmana, možete očekivati blagu nelagodu, ali većina pacijentkinja izvještava da je postupak lako podnošljiv.

Nakon tretmana, možete očekivati blagu crvenilo i oticanje u tretiranom području, što bi trebalo nestati unutar nekoliko dana. Vaš liječnik može preporučiti određene mjere opreza, poput izbjegavanja seksualne aktivnosti i teških tjelesnih aktivnosti određeni period nakon tretmana.

Dakle, laserska terapija predstavlja učinkovitu, minimalno invazivnu opciju liječenja za neke žene žene s prolapsom zdjeličnih organa maternice. Ako patite od prolapsa maternice i zanima vas lasersko liječenje, razgovarajte s svojim liječnikom o potencijalnim prednostima i rizicima ove metode.

Javite nam se s povjerenjem na broj telefona 01/5005-970 ili putem maila: info@sinteza.hr. 

Petra Kejla, dr. med.ginekologija
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas