Poliklinika Sinteza
Bolno grlo_problemi s krajnicima
Juraj Lukinović, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Zašto su krajnici važni za naš imunološki sustav?

Krajnici su mali limfoidni organi smješteni na stražnjem dijelu grla. Iako su mali, igraju vitalnu ulogu u našem imunološkom sustavu. U ovom ćemo članku razmotriti značaj krajnika za naš imunološki sustav, kako pomažu u zaštiti tijela od infekcija i što se događa s našim imunološkim sustavom nakon uklanjanja krajnika.

Koji je značaj krajnika za naš imunološki sustav?

Krajnici su dio našeg imunološkog sustava koji pruža prvu liniju obrane protiv uzročnika bolesti koje udišemo ili gutamo. Smješteni na strateškim mjestima na ulazu u dišne i probavne putove, filtrirajući i hvatajući strane čestice i mikrobe.

Predstavljaju posebno aktivan dio imunološkog sustava tijekom djetinjstva, kada se tijelo prvi put suočava s mnogim novim mikrobima. Oni proizvode bijele krvne stanice i antitijela koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Kako krajnici pomažu u zaštiti tijela od infekcija?

Kao limfoidno tkivo, krajnici su bogati bijelim krvnim stanicama, posebno limfocitima. Limfociti su ključni za pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava, sposobni su prepoznati i uništiti patogene koji ulaze u tijelo.

Osim što su prepuni limfocita, u njima se također proizvode antitijela, posebne bjelančevine koje se vežu za strane mikrobe i neutraliziraju ih. Ovi mikrobi zatim postaju mete za druge dijelove imunološkog sustava koji ih uništavaju.

Što se događa s našim imunološkim sustavom nakon uklanjanja krajnika?

Uklanjanje krajnika, poznato kao tonzilektomija, obično se obavlja kod osoba koje imaju ponavljajuće infekcije krajnika ili teškoće s disanjem zbog povećanih krajnika. Iako su krajnici važni za imunološki sustav, tijelo može nastaviti normalno funkcionirati bez njih. To je zato što ostatak imunološkog sustava preuzima ulogu koju su obavljali krajnici.

Unatoč tome, važno je napomenuti da tonzilektomija može privremeno smanjiti imunološku funkciju tijekom razdoblja oporavka. Tijekom tog vremena, osoba može biti podložnija infekcijama. Međutim, s vremenom se imunološki sustav obično prilagodi i vrati na normalnu funkciju.

Dr. Juraj Lukinović_pregled

Krajnici – prva linija obrane imunološkog sustava

Krajnici igraju važnu ulogu u zaštiti našeg tijela od infekcija, služeći kao prva linija obrane protiv uzročnika bolesti koje udišemo ili gutamo. Iako njihovo uklanjanje može privremeno utjecati na imunološki sustav, ostatak sustava s vremenom preuzima njihovu funkciju, omogućujući tijelu da nastavi efikasno se boriti protiv infekcija.

Za više savjeta kontaktirajte nas na mail: info@sinteza.hr ili putem telefona na broj: +385 1 5005 970

Juraj Lukinović, dr. med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas